Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

7 важливих помилок, які ми часто робимо, плануючи освітлення в своєму будинку

7 важливих помилок, які ми часто робимо, плануючи освітлення в своєму будинку
 

Коли мова заходить про освітлення в будинку, тут, здається, все просто. Вибрав люстру або світильник, встановив лампу, вимикач і готово! Проте, в результаті атмосфера в будинку може вийти не такою світлою або затишною, як хотілося б. Виною тому – помилки, які ми часто робимо, плануючи освітлення в будинку. Як їх уникнути?

Популярні помилки при плануванні домашнього освітлення

Помилка 1: Ви не думаєте багатошарово

Здається, достатньо розмістити на стелі люстру і кілька додаткових точкових світильників, щоб в кімнаті було світло і затишно. Та такий підхід не створює домашню атмосферу і в підсумку розчаровує.

Стельове освітлення актуальне в більшості випадків, проте лише одного його недостатньо. Якщо ви не додасте функціонального освітлення – підлогові або настільні лампи, настінні світильники, ви не отримаєте тієї самої затишної домашньої атмосфери, адже вона досягається саме на рахунок «багатошаровості» освітлення. Плюс, завдяки цьому самому багатошаровому освітленню, приміщення стане ще більш функціональним.

Хочете, щоб освітлення виглядало дійсно розкішно, додайте акцентне освітлення – біля декору, шафок, на стінах тощо.

Помилка 2: Ви недооцінюєте вимикачі-диммери

Вимикачі-диммери не такі популярні у нас, але вони – дійсно вартий того вибір! З таким вимикачем ви зможете регулювати яскравість світла, налаштовуючи його в залежності від свого настрою. Так, влаштовуючи гучну вечірку, можна накрутити світло на максимальну яскравість, а для спокійного вечері в колі сім'ї – зробити його м'яким і затишним.

Помилка 3: Ви не думаєте про те, куди падатимуть тіні

Встановіть освітлення в неправильному місці, і ви отримаєте проблему, а не її вирішення. У ванній, наприклад, обов'язково варто встановити два бра, а не тільки верхнє світло. Інакше світло зверху буде створювати тіні на вашому обличчі. Якщо ж ви хочете обійтися лише стельовим освітленням, виберіть довгі горизонтальні світильники уздовж стелі, а не точкове світло в центрі.

Тіні можуть впливати і на зручність кухонного простору також. Точкове стельове освітлення також створить тінь, коли ви будете готувати біля плити або за робочою поверхнею, тому тут настільки важливе функціональне освітлення над робочою поверхнею і плитою.

Помилка 4: Світильники неправильного розміру

Недосвідчені люди часто вибирають світильники не того розміру, через що приміщення виглядає не пропорційно. Маленька люстра над великим обіднім столом або величезна над журнальним столиком – такі рішення ламають візуальні пропорції кімнати. Спробуйте вибирати світильник за шириною столу – на 30 см вужче самої вузької його частини. І не покладайтеся на окомір, так як в магазинах освітлювальної техніки через їхню кількості люстри можуть здаватися меншими.

Помилка 5: Ви розміщуєте світильники на неправильній висоті

Наприклад, люстру над обіднім столом рекомендується розташовувати так, щоб нижня її частина була на відстані близько 170 см від підлоги, а якщо ви користуєтеся настільною лампою, її плафон повинен закінчуватися на рівні вашого плеча. Поверхня, на якій ви працюєте стоячи, повинна освітлюватися з висоти 75-90 см. Занадто низько розташована люстра буде заважати і недостатньо сильно розсіювати світло, в той час як занадто велика висота зробить світло занадто тьмяним і розсіяним.

Помилка 6: Ви не враховуєте колірну гаму інтер'єру

Скільки б світильників ви не встановили в кімнаті, вона все одно може здаватися темною, якщо виконана в темних відтінках. Особливо, якщо в неї потрапляє мало денного світла. Тому, якщо у вас є можливість, краще планувати колірну гамму інтер'єру так, щоб він уже був легким, світлим і затишним, а потім доповнити обстановку ретельно продуманим освітленням.

Помилка 7: Ви забуваєте про те, що кожна лампочка споживає енергію

Звичайно ж, ви завжди можете додати більше точок освітлення і зробити свій будинок дуже світлим і затишним. Але при цьому пам'ятайте, що кожна лампочка буде «тягнути» електроенергію. Крім того, має значення те, які лампи ви вибираєте. Так, CFL і LED лампи коштують дорожче самі по собі, але вони довго служать і споживають мінімум енергії. І, знову ж таки, ви можете витратитися на вимикачі-диммери, які допоможуть не витрачати електрику даремно.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас