Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові

Готуємося до батьківства: 16 порад майбутньому татові
 

Чи намагаєтеся ви до сих пір впоратися з шоком, чи чекали цього моменту вже кілька років, новина про те, що ви станете татом – це переломний момент в житті. Це нормально, якщо у вас змішані почуття, а вірніше – цілий вінегрет емоцій (від чистої радості до відвертого жаху), навіть якщо ви завжди хотіли дитину.

Якщо вже говорити чесно, це досить складно – відчути себе на 100% готовим до батьківства. Малоймовірно, що з вами це станеться. Але ми можемо дати вам кілька порад, які допоможуть впоратися з очікуванням і бурею емоцій в ці кілька місяців.

Корисні поради майбутнім татам

1. Почніть дізнаватися більше

Ви можете не виношувати дитину фізично, та це не означає, що ви не берете участь в процесі вагітності і пологів. Ви повинні відчувати себе залученим, а для цього потрібно бути поінформованим.

Зараз є безліч книг для майбутніх батьків, але не потрібно обмежуватися лише ними. Зареєструйтеся на парі тематичних форумів, почитайте побільше про симптоми вагітності, від яких страждає ваша дружина. Розуміючи, що вона переживає, ви зможете краще її підтримувати.

Дізнайтеся якомога більше про пологи і догляд за малюком після народження, щоб знати, чого очікувати, і могти піклуватися про новонароджену дитину. Почитайте про грудне вигодовування, зміну підгузників тощо.

2. Слідкуйте за своїм здоров'ям

Поки ви чекаєте на малюка – це прекрасний час зосередитися на своєму здоров'ї. Якщо ви курите, постарайтеся кинути. Доведено, що вдихання сигаретного диму при вагітності збільшує ризик вроджених вад серця у дитини.

А як харчуєтеся? Хороший збалансований раціон допоможе вам триматися на ногах протягом цих довгих напружених днів (і ночей!) в новій ролі батька. Для цього достатньо ввести в свій режим харчування лише кілька простих змін, а також додати в раціон більше продуктів, багатих на клітковину і стимулюючих імунітет.

3. Говоріть про батьківство з мамою вашого малюка

Зараз – саме час почати обговорювати те, якими батьками ви хочете бути. Чи обидва ви за грудне вигодовування? (Підтримка батька грає ключову роль в успішному грудному вигодовуванні!) Чи обидва ви згодні з тим, що малюк буде спати в своєму ліжечку в окремій кімнаті (або, навпаки, спочатку з вами)? Хто буде працювати, а хто піде у відпустку по догляду за дитиною? Як ви плануєте розділити батьківські обов'язки?

Пам'ятайте про те, що поки це лише теоретичні роздуми. Як тільки у вас з'явиться малюк, ваші почуття, емоції і рішення можуть змінитися. Грудне вигодовування може виявитися складнішим, ніж ви собі уявляли, а зміна підгузників – більш клопіткою.

Також ви можете обговорити і більш довгострокові плани по вихованню, хоч зараз це і здається неактуальним. Але так ви будете готові, коли час настане.

4. Почніть «грати в команді»

Прийшов час сприймати вас не просто, як сімейну пару, а як команду. Адже дружина і дитина будуть з вами протягом усього життя, навіть якщо шлюб складеться невдало. Тому вам варто почати дивитися на себе і свою дружину через призму командної роботи над серйозним проектом (дітьми), довжиною в життя. То ж перестаньте змагатися і почніть одне одного підтримувати у всьому.

Якщо мамі вашого малюка зараз важко, її нудить вранці, допоможіть їй. Постарайтеся знайти продукти, які вона може їсти, допомогти їй з повсякденними справами, питати її про самопочуття кожен день і будь-яким способом показувати їй свою підтримку. Це буде корисним і для неї, і для майбутньої дитини, і для вашої родини в цілому.

5. Подумайте, яким татом ви хочете стати

Не у всіх нас ідеальні стосунки з батьками. Якщо вам пощастило з татом, постарайтеся слідувати його прикладу і зробити дитину такою ж щасливою. Якщо ж у вас складні стосунки з батьком, зробіть висновки про те, що він упустив, і постарайтеся не допустити цього в своїй родині.

6. Знайдіть однодумців

Буде дуже добре, якщо серед ваших друзів будуть і інші татусі. Так вам завжди буде, з ким поговорити про складнощі батьківства, ви зможете задавати питання і просто спілкуватися на різні теми. Якщо серед ваших друзів немає молодих татусів (або майбутніх), пошукайте цікаві форуми і співтовариства в Інтернеті.

7. Ходіть до лікаря з дружиною, коли це можливо

Відвідування лікаря разом з майбутньою мамою – відмінний спосіб залучитися до процесу і усвідомити, що у вас дійсно скоро з'явиться малюк. Це особливий досвід – побачити дитину на УЗД, але навіть рядові візити до лікаря допоможуть вам відчути себе причетним і краще розуміти, що відбувається.

Так у вас буде можливість поставити свої власні питання, зрозуміти, що переживає ваша дружина і дізнатися більше про розвиток дитини. Можливо, у вас не буде можливості щоразу ходити до лікаря з дружиною, але постарайтеся робити це якомога частіше і попросіть її записуватися на час, що для вас зручніший.

8. Зрозумійте, що ваше інтимне життя може змінитися

Батьківство безумовно вплине на ваші сексуальні стосунки. З того самого моменту, як ви дізнаєтеся, що станете батьком, ви будете відчувати найрізноманітніші емоції, в тому числі і бажання інтимної близькості, і замішання, і боязнь нашкодити вагітності. Тут також важливо спілкуватися.

Ви почуєте жарти про те, що ваше сексуальне життя скінчилося, а також про те, як буде змінюватися тіло вашої дружини під час вагітності. Це все дурниці, що не торкаються емоційної складності стосовно сексу і батьківства.

В реальності ж після пологів жінці потрібно більше 6 тижнів на фізичне відновлення. А додайте до цього безсонні ночі, грудне вигодовування, виснаженість, емоційну втому, пов'язану з новим досвідом батьківства. Тут вам важливо спілкуватися з партнером і чесно говорити про свої потреби – відкритість допоможе швидше відновити інтимну сторону ваших відносин.

І пам'ятайте: секс після пологів може стати ще кращим! Тепер ваш зв'язок ще тісніший, а спільний новий досвід по-справжньому зближує молодих батьків.

9. Відзначайте важливі події

Як правило, відзначаючи важливі етапи вагітності, вітають майбутню маму. Але вас це стосується не менше. Влаштуйте разом вечірку «baby shower», поділіться з друзями першими новинами про стать дитини або першими знімками УЗД. Ходіть разом вибирати придане для малюка, ведіть разом щоденник вагітності і багато фотографуйтеся разом – розділіть удвох всі важливі події і покажіть, що для вас це так само важливо.

10. Допомагайте з приготуваннями

Перед народженням малюка потрібно стільки всього підготувати! Вагітність – це не тільки про виношування дитини, але і про створення для неї якомога кращих умов життя і розвитку. Складіть список того, що вам потрібно зробити і купити, сплануйте доходи своєї сім'ї і необхідні витрати, дізнайтеся якомога більше про догляд за малюком в перші місяці.

Повірте, вам сподобається приймати в усьому цьому безпосередню участь. Що можете зробити конкретно ви? Вибрати автокрісло і навчитися його закріплювати, зайнятися ремонтом дитячої, збиранням меблів для неї, вирішити, чи будете ви страхувати життя і здоров'я малюка (якщо так, то вибрати найкращий план страхування), записатися на курси для майбутніх батьків з дружиною, обговорити з шефом можливість в перший місяць після пологів попрацювати віддалено, зібрати сумку в пологовий будинок і скласти план дій на момент, коли пологи почнуться.

11. Будьте посередником, сполучною ланкою, коли це необхідно

Немовля розкриє все найкраще, а також і найгірше, в вас обох. Тому не забувайте спілкуватися, адже це ваш спільний малюк і ваша родина. Ви повинні діяти командою і приймати всі рішення разом. І пам'ятайте, що встановлювати межі – це нормальний і здоровий підхід. Якщо ви не хочете святкувати народження малюка з усіма знайомими, ви маєте повне право запросити лише найближчих або зовсім нікого не кликати, а відзначити цю подію пізніше.

12. Будьте на боці партнера

Не тільки в сімейних ситуаціях захищайте один одного перед родичами, а й намагайтеся в усьому підтримувати свою другу половинку: допомагати їй в побуті і догляді за дитиною, підтримувати рішення швидше повернутися на роботу після декрету і т.д. Також почитайте про післяпологову депресію, і якщо помітите її ознаки у дружини, постарайтеся допомогти їй справитися. Дбайте про здоров'я і благополуччя мами своєї дитини, і вона зможе найкращим чином подбати про вашу сім'ю.

13. Розділіть відповідальність

І після народження продовжуйте брати активну участь у догляді за дитиною. Багато татусів зосереджуються на зароблянні грошей, залишаючи турботу про крихітку на маму. Але ваша роль тут так само важлива. Ви можете допомагати міняти підгузки (в тому числі і вставати для цього вночі), купати малюка, проводити з ним час, читати йому, співати перед сном, годувати з пляшечки, а також приносити мамі перекус або чай і допомагати їй по побуті.

14. Зберігайте почуття гумору

Батьківство на початку – це хаос, складності і постійне відчуття виснаженості. Але це також весело і захоплююче! Головне – проходьте крізь складні моменти разом і з почуттям гумору. Смійтеся з підгузників дитини, які виглядають, ніби там щось вибухнуло, з того, як ви не висипаєтеся і почуваєтеся, як зомбі, з того, як випадково наливаєте грудне молоко собі в каву. Сміх і почуття гумору допоможуть пройти через всі ці труднощі набагато простіше.

15. Намагайтеся висипатися

Сон необхідний не тільки вашому малюкові, але і вам самим. Є кілька способів висипатися для новоспечених мам і татусів – почитайте про це побільше і знайдіть те, що працює для вас. Пам'ятайте про те, що в родині повинні висипатися всі. Так, вам потрібно відпочити перед завтрашньою роботою, але і мамі це потрібно. Розділіть нічні годування і зміну підгузників, висипайтеся по черзі, замінюйте одне одного, щоб кожен з вас встигав відновлюватися.

16. Знайте про те, що ви важливі для вашого малюка

У житті вашої дитини будуть різні етапи. Іноді вам може здаватися, що ви втрачаєте зв'язок або стаєте для неї менш значущим. Працюючи, багато татусів почуваються другорядними батьками, і це складно. Але ви повинні розуміти: те, що ви працюєте і менше часу проводите з малюком, не означає, що ви поганий батько.

Повірте, для малюка ви так само важливі, як і мама, і він не раз дасть вам це зрозуміти. Просто намагайтеся бути присутнім в житті дитини кожен день і розділяти всі важливі для неї і вашої родини моменти.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас