Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

7 порад для чищення та догляду за кухонною витяжкою

7 порад для чищення та догляду за кухонною витяжкою
 

Витяжка, що працює справно – важливий елемент кожної кухні, особливо в тих випадках, коли господиня постійно готує для всієї родини. Кухонна витяжка допомагає видалити дим і запах від готування, зберігаючи повітря в будинку максимально свіжим. Та щоб вона і далі працювала справно, їй потрібні регулярне чищення і догляд.

Витяжки бувають різні за формою, розміром, стилем і функціональністю. Але незважаючи на ці відмінності, процес їх чищення та догляду за всіма ними виглядає практично однаково. І наші поради допоможуть вам правильно піклуватися про свою кухонну витяжку, щоб вона служила вам максимально довго і ефективно.

Чистка і догляд за витяжкою: 7 важливих кроків

1. Діагностика проблем кухонної витяжки

Є ознаки, які скажуть про те, що вашій витяжці «недобре», і натякнуть, що потрібно робити. Кухонні витяжки, як і інша техніка, зношуються з часом, на них накопичується застиглий жир і інші забруднення. У цьому випадку їй потрібне обслуговування або хоча б чистка. Серед таких ознак:

- Дим не йде з кухні, навіть коли витяжка працює на повну потужність. Така проблема говорить про можливо забитий повітропровід або фільтр. Також причиною може бути зношений двигун вентилятора.

- Витяжка працює занадто гучно. Ця ознака говорить про те, що її двигун потрібно почистити або замінити, якщо він вже зносився.

- Лампочки або кнопки на витяжці не працюють. У цьому випадку проблема, швидше за все, в електронній складовій вашої кухонної помічниці. З нею може впоратися тільки експерт.

2. Чистка повітряного фільтра

Повітряний фільтр – важлива деталь в кухонній витяжці. Він очищає повітря від диму і інших забруднювачів. У вас може бути металевий або вугільний фільтр – будь-який з них легко зняти і почистити або замінити.

Якщо у вас металевий фільтр, просто зніміть його і занурте в ємність, наповнену жиророзчиняючим розчином. Потрібно, щоб фільтр занурився в рідину повністю, і як тільки жир на ньому розчиниться, промийте його теплою мильною водою і сполосніть. Повністю просушіть фільтр, перш ніж знову встановлювати його в витяжку.

Якщо у вас вугільний фільтр, знімається він так само просто, тільки почистити його не вийде. Раз на рік такий фільтр потрібно міняти (або частіше, якщо витяжка починає працювати не так ефективно).

3. Чистка самої витяжки

Це досить простий процес. Вимкніть витяжку і плиту. Нанесіть на поверхню витяжки універсальний спрей або жиророзчиняючий засіб і протріть. Не використовуйте для чищення витяжки абразивні засоби і не наносіть побутову хімію на лампочки та інші електронні деталі.

4. Чистимо вентиляційний канал

Вентиляційний канал потрібно оглядати регулярно на предмет засмічення жиром, який не тільки заважає витяжці нормально працювати, а й потенційно небезпечний виникненням пожежі. Якщо ви бачите, що вентиляція забилася жиром, викличте майстра для її чистки.

5. Чистка вентилятора або заміна мотора

Мотор в витяжці досить міцний, щоб не вимагати особливого догляду. Але раз на рік краще робити всім деталям витяжки профілактичний огляд, адже велика кількість вологи і жиру може позначитися на їх роботі. Якщо витяжка погано очищає повітря або працює надто голосно, ви можете зняти мотор з вентилятором і почистити жиророзчиняючим засобом. Якщо це не вирішило вашої проблеми, деталь потрібно замінити на нову.

6. Усунення несправностей

Ви можете протестувати роботу витяжки простим способом: візьміть маленький шматочок паперу або газети і піднесіть до витяжки. Якщо папір присмоктується до решітки, значить, витяжка працює добре. В іншому випадку ви можете записати бренд і модель витяжки та пошукати інформацію про неї в Інтернеті або викликати майстра для огляду, чищення і можливого ремонту.

7. Профілактика

І, звичайно ж, варто поговорити про важливість профілактики, щоб ваша кухонна витяжка служила вам якомога довше. Для цього вам потрібно робити наступне:

- Час від часу очищайте лопаті вентилятора, щоб на них не накопичувався жир і бруд. Це позбавить мотор від додаткового навантаження і перегріву.

- Часто мийте метал, на який налипає жир. Як правило, для цього достатньо теплої мильної води. Якщо жиру налипнуло багато, вам допоможе розчин з води і аміаку. Головне – ретельно промийте поверхню витяжки після такої обробки.

- Регулярно оглядайте вентиляційний канал витяжки, так як якщо вона заб'ється жиром, це небезпечно пожежею.

- Часто чистіть або міняйте фільтр, так як він збирає на собі найбільше жиру.

Дотримуючись цих порад, ви зможете достатньо добре доглядати за своєю кухонною витяжкою, щоб вона служила вам довго і ефективно.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас