Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітність після викидня: відповідаємо на ваші питання

Вагітність після викидня: відповідаємо на ваші питання
 

Вагітність – радісний і хвилюючий період, але разом з тим він може бути наповнений тривогою і навіть сумом, особливо якщо до цього у вас трапився викидень. Це нормально – відчувати найрізноманітніші емоції після такої втрати. Та незважаючи на те, що люди не говорять про це вголос, вам варто знати, що викидень – не таке вже рідкісне явище, і ви така не одна.

Гарні ж новини в тому, що більшість жінок, у яких був викидень, в результаті виношують і народжують здорову дитину. Переживши втрату ненародженого малюка, вам може бути дуже складно. Але ця інформація допоможе вам знову завагітніти, виносити і народити здорового малюка.

Невиношування вагітності: що варто знати?

Насправді, 10-15% вагітностей виношуються і перериваються до 12 тижня. Ще 1-5% вагітностей перериваються на другому триместрі між 13 і 19 тижнями. До 50% вагітностей не виношуються, але перериваються ще до того, як жінка дізнається, що завагітніла.

Серед причин, які можуть спровокувати викидень:

- проблеми з хромосомами дитини;

- проблеми з маткою або шийкою матки;

- проблеми зі здоров'ям мами (аутоімунні захворювання, гормональні збої);

- інфекції.

Деякі викидні відбуваються раптово – ви можете побачити кров, а потім швидко можуть піти і тканини вагітності. Інші ж можуть протікати безсимптомно: ви навіть не будете знати, що щось не так, поки не прийдете на УЗД. Але, незалежно від того, як це сталося, ви можете відчувати сильне почуття горя, злості або печалі. Або не відчувати взагалі нічого, а потім цілий спектр емоцій.

Вашому організму потрібно буде від декількох тижнів до місяця, щоб відновитися після переривання вагітності. Це індивідуально і залежить від того, який був викидень і чи було медичне втручання, щоб витягти плід.

Як швидко можна завагітніти після викидня?

Відразу ж. Ви здивуєтеся, але завагітніти після викидня можна відразу ж, навіть не маючи налагодженого менструального циклу. Яким чином?

Після викидня організм починає налагоджувати свій звичайний репродуктивний режим. Тому у вас буде овуляція ще до того, як почнеться наступна менструація. Вона може статися вже через пару тижнів після переривання вагітності. І якщо в цю овуляцію ви завагітнієте, то побачите на тесті позитивний результат раніше, ніж це можливо в звичайних випадках.

Є кілька досліджень, що підтримують ідею вагітності протягом 1-3 місяців після викидня. Одне з них показало, що завагітнівши протягом 3 місяців після викидня, у вас буде менший ризик переривання цієї вагітності, ніж якби ви почекали довше. Дана теорія полягає в тому, що попередня перервана вагітність змушує організм прийняти наступну.

Але все це потрібно обговорити з лікарем. Залежно від того, як відбулося переривання вагітності і як воно вплинуло на ваш організм, лікар дасть вам рекомендації по відновленню і плануванню наступної вагітності.

Емоційно ви можете бути не готові знову намагатися завагітніти після такої втрати. Тому виходить, що хоч завагітніти фізично можливо відразу після викидня, багато жінок все ж вирішують зачекати. Це рішення також правильне, адже до зачаття малюка знову ви повинні бути готові і фізично, і емоційно.

Який ризик нового викидня?

Більшість жінок після викидня переживають здорову вагітність. І насправді, загальний ризик виникнення викидня (20%) не збільшується, якщо ви вже пережили його. Проте, 1% жінок переживають повторні викидні – 2 і більше поспіль. І якщо у вас вже було два викидня, ймовірність наступного збільшується до 28%, а після трьох – до 43%.

Що трапиться, якщо у вас знову буде викидень?

Якщо ви знову не змогли виносити малюка, підійдіть до цього питання з усією відповідальністю. Зверніться до лікаря і ретельно обстежтеся, адже причина може бути в вашому стані здоров'я. Лікар може вам прописати:

- аналізи крові, щоб перевірити рівень гормонів, наявність порушення згортання або аутоімунних розладів;

- генетичні тести, щоб перевірити наявність у обох партнерів генетичних змін, які можуть впливати на хромосоми плоду при зачатті;

- УЗД (абдомінальне і трансвагінальне), щоб перевірити стан матки, яєчників і фаллопієвих труб;

- гістеросальпінгограма – контрастний рентген з метою візуалізації матки і фаллопієвих труб;

- соногістерограма – процедура для візуалізації матки і її слизової, при якій в матку вводиться рідина і робиться трансвагінальне УЗД;

- гістероскопія – процедура для візуалізації матки і шийки матки, при якій в піхву вводиться тонка трубка з підсвічуванням (гістероскоп);

- лапароскопія – процедура для візуалізації зовнішньої сторони матки, фаллопієвих труб і яєчників, при якій спеціальна камера (ендоскоп) вводиться в розріз в черевній порожнині.

Але ви можете не дізнатися причини повторного переривання вагітності, навіть пройшовши всі обстеження. І хоч це може як радувати, так і засмучувати, 65% пар успішно вагітніють навіть після трьох викиднів.

Що ще ви можете зробити?

Ви повинні розуміти, що не можете безпосередньо запобігти викидню. У половині випадків вони відбуваються через хромосомні аномалії, яких стає більше з віком (тому ризик викидня після 35 збільшується). Але здоровий спосіб життя в будь-якому випадку буде сприяти здоровій вагітності.

Постарайтеся пити багато води, харчуватися різноманітно і збалансовано. Експерти рекомендують жінкам випивати по 10 склянок рідини і з'їдати додатково по 300 калорій щодня, починаючи з другого триместру, щоб підтримати вагітність. Крім цього варто на щоденній основі приймати пренатальні мультивітаміни з фолієвою кислотою, щоб забезпечити себе і малюка необхідними поживними речовинами.

Намагайтеся тренуватися регулярно, але помірно – ви повинні отримувати хоча б 150 хвилин фізичної активності на тиждень. Ходьба, біг, плавання, йога і пілатес – найкращі варіанти для вагітності. А ось контактних видів спорту, активностей з ризиком падіння або перегріву краще уникати. І в будь-якому випадку проконсультуйтеся у свого лікаря з приводу занять спортом.

Відмовтеся від алкоголю, нікотину та наркотиків, кофеїн споживайте дуже усвідомлено і обмежтеся лише однією чашкою кофеїновмісних напоїв на день.

Регулярно відвідуйте лікаря для планових оглядів і звертайтеся до фахівця, якщо у вас виникли будь-які питання і сумніви щодо себе або дитини.

Не забувайте про інші проблеми зі здоров'ям, включаючи хронічні. І не зациклюйтеся лише на фізичному – ваш емоційний стан також дуже важливий. Пам'ятайте, що це нормально – відчувати найрізноманітніші емоції під час вагітності, особливо після того, як ви пережили викидень.

Висновок

Запам'ятайте: немає правильних і неправильних почуттів з приводу викидня. Те ж стосується і вашої наступної вагітності – ви можете відчувати будь-які емоції. І що б з вами не відбувалося, знайте, що ви не одні. Скористайтеся підтримкою друзів і родичів в цей непростий період і налаштуйтеся на краще.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас