Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Проблеми зі сном після вагітності: 8 корисних порад для молодої мами

Проблеми зі сном після вагітності: 8 корисних порад для молодої мами
 

Будь-яка новоспечена мама страждає від недосипу в перші пару тижнів після пологів. Проте коли малюк після цього часу починає все ж таки спати потроху, деякі матусі все ще не можуть собі цього дозволити. Причина тут, швидше за все, в емоційному стані – ейфорія, стрес, нерви і втома. Все це разом змушує маму не спати навіть після годування посеред ночі. «А раптом малюкові ще щось знадобиться через 5 хвилин? Та й спати начебто не так вже хочеться, можна зробити щось корисне...».

В результаті ви починаєте перевіряти пошту, складати список справ на завтра... А завтра прокидаєтеся, як зомбі, і весь день злі, роздратовані і не можете зібратися з думками навіть в найпростіших справах.

Хронічне недосипання може бути небезпечним

Нестача сну може позначитися не тільки на вашому самопочутті, а й загрожувати безпеці – вашій і малюка. Як показали дослідження, люди, які сплять менше 5 годин на добу, частіше потрапляють в аварії.

Однак просто лягти і заснути може далеко не кожен. «Спати, в той час, коли спить дитина» - звучить класно. Та не всім мамам вдається поспати вдень. Навіть якщо у вас така ж сама проблема, наші поради допоможуть вам навчитися більше відпочивати, спати і почуватися краще.

1. Лягайте відпочивати, навіть якщо ви не можете спати

Ляжте з ногами на диван, розслабтеся і навіть не дивіться в телефон. І не переживайте, якщо не можете заснути – навіть просто полежавши півгодини, ви зможете непогано відпочити.

2. Попросіть допомоги з нічними годуваннями

Найкращий спосіб дати собі повноцінно відпочити хоча б одну ніч – це попросити когось підмінити вас з годуванням на одну ніч. Це може бути ваш чоловік, мама, свекруха і т.д. Проте це легко зробити тим, хто годує дитину з пляшечки. А що залишається мамам малюків на грудному вигодовуванні?

Ви можете зціджувати молоко і просити чоловіка чи маму підмінити вас на одному нічному годуванні. Так ви зможете виграти кілька годин безперервного сну, що неймовірно важливо у вашій ситуації.

У той час як вам може здатися, що мамам на штучному вигодовуванні пощастило більше, дослідження показали, що мами, які годують грудьми, сплять глибше і міцніше. Це обумовлено зростанням гормону пролактину.

3. Кладіть дитину спати поруч

Ще одна хороша ідея – купити люльку для немовляти, яка пристиковується до ліжка, або хоча б поставити ліжечко крихітки біля краю свого. Таким чином, коли малюк зголоднів, ви можете швидко взяти його до себе, погодувати і покласти назад.

4. Знайдіть те, що допоможе вам заснути

Деякі мами, навіть після найважчого дня, не можуть просто взяти і заснути. У цих випадках ми беремо в руки смартфон або сідаємо за комп'ютер, але це – не найкращий вибір. Адже світло від цифрового екрану стимулює мозок, після чого заснути буде ще складніше. Відмовтеся від гаджетів, але знайдіть те, що працює для вас – тиха музика, книга, звуки водоспаду тощо.

5. Будьте вибагливі щодо гостей

Є гості, які допомагають (наприклад, свекруха, яка приготує супчик і поміняє підгузник) і ті, які тільки відволікають (наприклад, співробітники, які хочуть лише попліткувати). Як показали дослідження, менш соціально активні матусі сплять краще, ніж ті, які спілкуються з великою кількістю людей.

Коли родичі та друзі напрошуються в гості, щоб подивитися на малюка, молоді мами почуваються зобов'язаними прийняти їх, годувати і розважати. Якщо мова йде про гостей з такими вимогами, краще попросити їх почекати, адже вони тільки витягнуть з вас купу енергії. З іншого ж боку, якщо до вас хочуть прийти самодостатні гості, які самі принесуть напої і закуски або приготують їх, а також зможуть допомогти вам з іншими справами, сміливо приймайте їх, адже так ви зможете по-справжньому відпочити.

6. Чи не налягайте на каву

Так, ранкова кава здається вам необхідністю, щоб почати новий день і поповнити рівень енергії. Та через каву ви можете не розуміти, наскільки вам необхідно поспати. Крім того, сучасними експертами настійно рекомендується не споживати годуючим мамам більше однієї чашки кави на день.

7. Домовтеся не злитися

Ви напевно мрієте про те, щоб ваш чоловік міг годувати дитину грудьми. Можливо, і він би не проти, та все ж виходить, що він спить більше. Ви починаєте злитися і можете сказати щось дурне або грубе. Та й він не висипається, як раніше, і може відповісти тим самим. Ні, це не ваші стосунки зіпсувалися, це говорить ваш неадекватний через недосипання мозок. Це просто побічний ефект, який не триватиме вічно. Ви обоє повинні зрозуміти це і не ображатися в такі моменти – це потрібно просто пережити.

8. Зрозумійте, що безсонні ночі – це не назавжди

Як правило, здорові дітки входять в режим сну, при якому вони сплять не менше 5 годин поспіль за ніч, на 2-3 місяці життя. А до піврочку більшість немовлят вже спить всю ніч. Але пам'ятайте, що всі дітки унікальні, і ця статистика є лише середньою, і не відноситься до всіх малюків.

Що варто і чого не варто робити?

Вам безперечно варто:

- перекласти домашні справи на родичів і друзів, які хочуть допомогти;

- відпочивати лежачи або робити щось, що допомагає відпочити і відновитися, поки малюк спить вдень;

- зціджувати молоко, щоб хтось міг вас підмінити вночі і погодувати дитину, поки ви спите;

- просити чоловіка допомогти: якщо він не знає, чим саме, давайте йому чіткі завдання;

- подумати про покупку люльки, яка стикується до краю ліжка, щоб не вставати вночі для годувань.

І вже точно не варто:

- дивитися телевізор, працювати чи гортати соцмережі за півгодини до сну, і вже тим більше, якщо ви прокинулися посеред ночі;

- пити більше однієї чашки кофеїновмісного напою на день;

- намагатися бути найкращою господинею для гостей;

- стресувати через те, що в будинку не прибрано;

- робити прибирання під час денного сну крихітки.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас