Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як зробити візит до ветеринара менш стресовим для вас і вашого вихованця

Як зробити візит до ветеринара менш стресовим для вас і вашого вихованця
 

Можливо, ви – щасливчик, чий вихованець зберігає спокій і холоднокровність під час візитів до ветеринара. Та для більшості з нас відвідування ветеринарного кабінету обертається справжнім стресом, як і для наших вихованців. Вони бояться, хвилюються, переживають... Проте, регулярно відвідувати фахівця важливо для їхнього здоров'я. То як же зробити ці візити не такими стресовими?

Як зробити похід до ветеринара менш стресовим?

1. Придбайте хорошу переноску. Комфорт поїздки до ветеринара починається з того, як ви перевозите улюбленця. У хорошій і затишній переносці йому буде набагато комфортніше і спокійніше, а значить, стресувати тварина почне набагато пізніше.

2. Познайомтеся з ветеринаром і клінікою заздалегідь. Сходіть з вихованцем до веткабінету до того, як йому буде потрібна реальна допомога лікаря: щеплення, уколи та інші неприємні процедури. Робіть це спокійно і невимушено, щоб з новим місцем у тварини не було негативних асоціацій.

3. Вибирайте спокійний день і час. Записуйтеся на конкретний час, щоб не сидіти в черзі (або сидіти якомога менше). Зателефонуйте в ветеринарний кабінет і попросіть записати вас на самий вільний день, щоб було мінімум затримок і мінімум людей і тварин в черзі.

4. Привчайте вихованця до дотиків. Щоб огляди і медичні процедури не доставляли тварині такого дискомфорту, торкайтеся її в домашніх умовах, причому всюди. Чіпайте животик, попу, лапки, вушка, ротик і т.д. Робіть це ніжно, грайливо, приємно і обов'язково регулярно. Так тварина не буде лякатися, коли ветеринар захоче оглянути її.

5. Готуйтеся заздалегідь. Тварини рано чи пізно розуміють, що ваші дії перед походом до ветеринара повторюються, і починають це відстежувати. Щоб вихованець не ховався і не переживав завчасно, збирайтеся заздалегідь – за день до візиту до лікаря. Зберіть все необхідне в одному місці, щоб завтра ви могли спонтанно взяти улюбленця і вийти з дому.

6. Візьміть з собою улюблену іграшку. Як і дитині в некомфортних ситуаціях потрібен вірний друг – улюблена іграшка, так і вашому вихованцеві. З нею він почуватиметься спокійніше і комфортніше: вона не тільки відволіче, але і буде пахнути рідним домом.

7. Говоріть з чотириногим другом спокійним тоном. Не проявляйте ознак неспокою і розмовляйте так, ніби нічого особливого не відбувається. А якщо вже ситуація дійсно неприємна для вашого вихованця, заспокоюйте і підбадьорюйте його – покажіть, що вам не все одно.

8. Обмежте особистий простір. Сидячи в черзі, не підпускайте інших тварин до свого вихованця (приклад, щоб сторонні собаки нюхали вашого котика). А якщо у вас – цікавий песик, не дозволяйте йому лізти до інших тварин, так як вони теж напевно бояться і переживають. А ще краще, якщо у веткабінеті будуть зони очікування для котиків і собак окремо.

9. Чекайте зовні, якщо тварина занадто сильно стресує. Попросіть покликати вас, коли прийде ваша черга, а доти погуляйте з улюбленцем.

Винагороджуйте вихованця за хорошу поведінку!

Якщо він потребує спокою, дайте йому якийсь час на те щоб відійти. Погладьте, пограйте, приділіть йому більше уваги після візиту до лікаря. І не забудьте пригостити смаколиками!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас