Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитячий день народження: етикет для організаторів і гостей вечірки

Дитячий день народження: етикет для організаторів і гостей вечірки
 

Як тільки дітлахи трохи підростають, їх починають кликати на дні народження, та й вони самі починають влаштовувати вечірки на честь своїх іменин. Більшість мам звикли ставитися до цього максимально просто – адже це дитяче свято. Піца, торт, повітряні кульки, і нехай дітвора веселиться...

Проте, зараз дитячим святам приділяється не менше уваги, ніж дорослим: дитячі дні народження організовуються так само серйозно, і витрачається на них не менше часу і грошей. Відповідно, все більш актуальним стає етикет на таких святах – для тих, хто їх організовує, і тих, хто відвідує.

Зокрема, з приводу таких серйозних дитячих вечірок виникає чимало запитань, наприклад:

- Наскільки дорогими мають бути подарунки?

- Що робити, якщо вашій дитині зробили недоречно дорогий подарунок?

- Що, якщо у вас немає можливості відвідати дорогий день народження?

З цими та іншими спірними питаннями, згідно святкового етикету, ми постараємося розібратися в сьогоднішній статті. Отже...

Якщо ви організовуєте дитячий день народження

Чи потрібно вам запрошувати весь клас?

Ви не зобов'язані запрошувати весь клас, якщо самі цього не хочете. Щоб вам було простіше визначитися зі списком гостей, спробуйте популярне правило «вік плюс один». Наприклад, в 6 років малюк може запросити 7 осіб. Якщо ви запрошуєте обмежену кількість дітей, нагадайте своєму імениннику про те, що обговорювати вечірку при всіх і поширюватися про неї не варто. Якщо ж ви запрошуєте майже весь клас, тоді вже варто запросити всіх.

Чи прийнятно розсилати запрошення електронною поштою?

Запрошення електронною поштою – це безкоштовно і дуже зручно. І, в принципі, в них немає нічого поганого, але таким чином дитина не бере участь в процесі. Тому краще все ж купити паперові запрошення або виготовити їх самостійно, і нехай малюк сам роздасть їх друзям.

Як нагадати гостям, щоб вони швидше дали відповідь?

У деяких випадках потрібно, щоб гості відповіли, прийдуть вони чи ні (наприклад, коли замовляється кафе на кількість гостей). Якщо ви вказали в запрошенні прохання відповісти, але не всі його виконали, ви можете зателефонувати і м'яко уточнити у батьків, чи зможе їхня дитина прийти на день народження. Якщо ви робите це ввічливо і не тиснете, в цьому немає нічого поганого.

Чи потрібно відкривати подарунки на самому святі?

Тут немає чіткого правила. Ви можете відкрити подарунки на вечірці, навчивши дитину приймати їх з вдячністю. Крім того, це весело, і гостям подобається дивитися, що подарували іменинникові, і як порадували його їхні подарунки. Але в цьому випадку встановіть порядок: нехай всі гості сядуть по місцях, і по одному підносять подарунки. Або ж усі подарунки можна поставити на один стіл, і іменинник буде відкривати їх по одному, і обов'язково дякувати за кожен.

Що, якщо дитина отримала занадто дорогий подарунок?

Приймайте подарунок з такою ж вдячністю, з якою щедрістю він був подарований. Не потрібно від нього відмовлятися, бо це «занадто». Просто поясніть дитині, що вона отримала дуже особливий подарунок, і за це варто подякувати дарувальнику окремо. А коли буде день народження у дитини, яка зробила такий презент, пам'ятайте, що ви не зобов'язані дарувати у відповідь такий самий дорогий подарунок.

Якщо вашу дитину запрошено на свято

Скільки потрібно витратити на подарунок дитині?

Тут немає правильної суми. Ваше завдання – подарувати особливий подарунок в особливий для дитини день. Якщо ваш бюджет мінімальний, працюйте з цим – постарайтеся придумати щось особливе, що припаде до смаку іменинникові. І не забудьте запитати у його батьків про його інтереси та захоплення, щоб зробити правильний вибір.

Чи має ваш малюк допомагати вам вибирати подарунок?

Ваша дитина напевно краще за вас знає, що сподобається імениннику. Тому краще вибирати подарунок разом з нею. Плюс, таким чином ви зможете навчити своє чадо радості і етикету дарування. Якщо ж дитина занадто маленька або все ще вимагає, щоб усі подарунки діставалися їй, то можна вибрати подарунок і без неї.

Що, якщо ви не можете дозволити собі подарунок?

По-перше, ви можете зізнатися в цьому батькам дитини. Наприклад, можна сказати, що покупка подарунка – це дорого для вас, але ви можете спекти смачний торт для іменинника або тістечка. Так мама іменинника зрозуміє, що вам не все одно, і ви не просто питаєте її, що робити. По-друге, ви завжди можете поговорити зі своєю дитиною про те, що зараз не можете собі дозволити подарунок, і ввічливо відхилити запрошення.

Що, якщо дитину запросили на вечірку, на яку потрібно буде щось купити (наприклад, костюм або вхідний квиток до закладу), а ви не можете собі цього дозволити?

Костюм, наприклад, можна придумати і зібрати з того, що є вдома – це буде відмінний спільний проект з дитиною. Але якщо на самій вечірці потрібно заплатити за щось, це нормально – відхилити запрошення і запропонувати іменинникові якось зайти в гості на чай, де подарувати йому невеликий подарунок.

Якщо у вас двоє дітей, чи можна привести обох на свято?

Відповідно до етикету, якщо це малюк грудного або дошкільного віку, ви повинні залишитися на святі, щоб дивитися за ним. Якщо ж обидві дитини вже старші, питати батьків іменинника про те, чи можна привести на свято другу дитину, некрасиво. Замість цього спробуйте м'яко домовитися про це. І навіть якщо ви приносите грудничка в слінгу, все одно про це краще попередити господарів.

Як говорити з дитиною, якщо вона засмучена через те, що її не запросили на день народження?

Якщо вашу дитину не запросили на день народження її друга, цьому можуть бути різні причини. Можливо, в цьому році іменини відзначаються тільки в колі сім'ї, або найближчих друзів, або лише друзів по спорту і т.д. Дайте малюкові зрозуміти, що ви поділяєте його почуття розчарування, і допоможіть навчитися гідно з ним справлятися. Наприклад, можна потім запросити цього друга до себе в гості.

Якщо дитина не піде на свято, чи потрібно вам все одно подарувати подарунок?

Це не обов'язково. Якщо ваша дитина не потрапляє на вечірку, то можна нічого не дарувати. Але якщо день народження, наприклад, у хорошого друга вашого малюка, і він хоче все одно подарувати подарунок, це також буде доречно. Тут все лише на ваш розсуд.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас