Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як говорити з дітьми про COVID-19 і карантин?

Як говорити з дітьми про COVID-19 і карантин?
 

Всі ми переживаємо через пандемію COVID-19, яка триває вже досить довго. Ми читаємо новини, турбуємося про рідних і близьких, насилу переносимо постійні зміни, які карантин вводить в наше повсякденне життя. А що ж на рахунок малечі – як вона себе почуває?

Насправді, не варто думати, що дітвора нічого не розуміє і менш сприйнятлива до цієї проблеми. Життя сучасних дітей також сильно змінилося з появою коронавірусної хвороби. Зміни в способі життя, страх перед вірусом, хвилювання за бабусь-дідусів – все це може стати причиною сильного стресу або тривожності у дитини.

Щоб цього уникнути, вам варто поговорити з дітлахами про те, що зараз відбувається – розповісти про пандемію просто і зрозуміло, щоб дитина розуміла небезпеку недотримання карантинних норм, але могла впоратися із занепокоєнням і стресом.

Як говорити з дітьми про COVID-19 і карантин?

Ось кілька порад, які допоможуть вам адекватно поговорити з дитиною про цю непросту ситуацію:

Підтримуйте дитину: дайте їй зрозуміти, що ви завжди раді відповісти на питання або поговорити про те, що вона прочитала або почула. Бажання захистити малюків від поганих новин цілком зрозуміле, та не обговорюючи ситуацію, дитина може лише своєю уявою виростити величезний страх. Крім того, діти можуть часто отримувати невірну інформацію від друзів, з соцмереж і т.д. У ваших же інтересах пояснити все і скорегувати її, а також загальне розуміння ситуації дитиною.

Не панікуйте: говоріть з малечею спокійно. Діти бачать, як на ситуацію реагують батьки, і переймають цю реакцію. Говоріть лише про підтверджені факти, говоріть просто і зрозуміло для віку малюка. Читайте інформацію лише на офіційних джерелах, щоб не надумувати зайвого.

Встановіть кордони: обмежте час на новини та соцмережі. Надлишок інформації може стати причиною тривожності. А також поясніть чаду, що в інтернеті не вся інформація достовірна.

Поясніть зміни: поговоріть про причини введення карантину. Поясніть дитині, чому закриваються школи, чому відпустку доведеться відкласти, чому на вихідних не можна піти в кінотеатр або розважальний центр. Розкажіть, що все це допомагає зменшити поширення коронавірусної хвороби, і це не назавжди – потрібно лише потерпіти.

Підбадьорюйте дитину: зробіть проведення часу вдома більш цікавим. Дайте дитині вибирати по вихідним, чим зайнятися. І краще, якщо це буде сімейне дозвілля, до якого будуть залучені всі домочадці. Придумуйте і шукайте в інтернеті нові цікаві заняття з дітьми.

Дотримуйтеся рутини: вона допомагає почуватися спокійніше. Дотримання розкладу навчання, позакласних занять і відпочинку допоможе дітлахам відчувати якийсь контроль над ситуацією, а також не розслаблятися в періоди домашнього навчання.

Гігієна: привчайте дитину до більш ретельної гігієни. Поясніть, що зараз це особливо важливо: мити руки з милом не менше 20 секунд (особливо перед їжею, після туалету і по приходу додому); кашляти і чхати в серветку або лікоть, а серветку – відразу після цього викидати; не ділитися їжею або напоями.

Озброївши дітвору інформацією, ви змусите її почуватися набагато спокійніше в цей непростий період і допоможете навчитися справлятися з такими неприємними ситуаціями в майбутньому.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас