Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як одягати малюка, щоб стимулювати його розвиток: поради за ідеологією Монтессорі

Як одягати малюка, щоб стимулювати його розвиток: поради за ідеологією Монтессорі
 

Як же цікаво вибирати одяг для малюків – адже він такий милий! Але одягаючи найменших, ми повинні, перш за все, думати про їхній розвиток. Ідеологія Монтессорі сфокусована на інтересах дитини і її потребах, а одяг тут – ще один помічник в розвитку малюка. Як же рекомендує школа Монтессорі одягати малечу?

Зробіть пріоритетом свободу рухів (а також комфорт!)

Якщо маляті подобається тягнутися за іграшкою, коли воно її бачить, важливо, щоб одяг не сковував його. Для цього вибирайте одяг з комфортних і еластичних тканин, як наприклад, трикотаж джерсі. І вибирайте розміри чітко під дитину, щоб одяг не тиснув і не перешкоджав кровотоку, але і щоб дитина не тонула у ньому.

Особливу увагу приділяйте резинкам штанців і колгот, які можуть бути занадто щільними на животику. Легкі і вільні речі, особливо в області ручок і ніжок, будуть мотивувати дитину активніше досліджувати навколишній світ. Вибирайте футболочки, маєчки та кофтинки з широкою горловиною. Речі, які просто одягати і комфортно носити, сприятимуть свободі рухів і незалежності малюка.

Звільніть стопи!

Давайте дитині бути босоніж якомога частіше – завжди, коли це можливо і безпечно. Це сприятиме сенсорному розвитку через стопи, які є так званим «нервовим центром» нашого організму. Крім того, так малюк буде почуватися стійкіше на поверхнях, на яких в шкарпетках може бути слизько. Шкарпетки і рукавиці – це корисно, коли холодно, але по можливості намагайтеся залишати долоньки і стопи дитини вільними для дослідження навколишнього світу і сенсорного розвитку.

Обирайте відкритий і вільний низ, коли малюк починає повзати

Якщо малюк починає повзати, по можливості краще одягати на нього шорти, а не штанці і колготки. Відкритий низ дає більше свободи в рухах, а також дозволяє відчути різні текстури підлогового покриття (килим, дерево, лінолеум, плитка і т.д.). Але дівчаток наряджати в платтячка і спідниці теж не варто, так як вони будуть заважати і плутатися під ногами.

Комбінезони – ще одне відмінне рішення, так як вони не сповзають під час повзання і не сковують рухів. А як тільки чадо почне ставати на ніжки, переходьте на штани і шорти, щоб його стопи були відкритими. Крім того, останні найкраще підходять для малюків, які навчаються самостійно ходити на горщик.

Позбувайтеся бірок

Знімайте бірочки з усього дитячого одягу або вибирайте речі з надрукованими бірками безпосередньо на тканини. Бірки подразнюють шкіру малюка (та й нашу – досить часто) і відволікають його від вивчення навколишнього світу.

Обирайте дихаючі матеріали

Коли малюк був у вас в животику, він був роздягнений і регулював свою температуру через шкіру. А зараз на нього одягають новий невідомий матеріал – це дивно і незвично для крихітки. Тому так важливо, щоб одяг для найменших був затишним і дихаючим, дозволяв точно так само регулювати температуру. Крім того, він має тягнутися, щоб не сковувати рухів, і бути точно за розміром, щоб повторювати природну форму тіла і не заважати нічим зайвим.

Одяг дитини вважається важливим аспектом в педагогіці Монтессорі, адже він відіграє важливу роль в дослідженні навколишнього світу і незалежності крихітки. Адже навіть маленькі зміни можуть мати значення, коли мова йде про розвиток малюка.

Застібки, як ще один інструмент розвитку

Уже з 4 місяців дитині можна починати показувати, як застібати і розстібати ґудзики. Кожен раз показуйте покроково і пояснюйте, що ви робите – в майбутньому це дозволить малюкові швидше освоїти цей навик. Коли малюк почне самостійно сидіти, залучайте його до процесу навчання: одягайте на чадо сорочки та кофтинки на ґудзиках спереду і показуйте, як їх розстібати і застібати. Так до 2-річного віку ваш малюк, швидше за все, вже буде сам застібати і розстібати одяг.

Будьте терплячі, коли дитина почне одягатися самостійно

Коли малюк почне намагатися одягатися і роздягатися самостійно, дайте йому таку можливість. Не квапте, не відволікайте, не підказуйте і не поправляйте. Якщо дитина зацікавлена, практикуйтеся одягатися/роздягатися і просто у вільний час, коли вам не потрібно нікуди йти. Мотивуйте дитину до такої незалежності.

Будьте терплячі, коли дитина одягає шорти задом наперед або взуття не на ту ногу. Все це пройде. А якщо це серйозна проблема або така помилка може обернутися для малюка неприємностями, просто запитайте, чи зручно йому так. Якщо він зізнається, що не зручно, підкажіть, як переодягнути річ правильно. Коли ви підтримуєте незалежність дитини, а не критикуєте і поправляєте, це підвищує її впевненість у собі і мотивує до нових досягнень!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас