Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Даруємо подарунки на роботі – що важливо знати?

Даруємо подарунки на роботі – що важливо знати?
 

Хоч дарувати подарунки на роботі необов'язково, у багатьох офісах колективи все ж підтримують традицію обміну подарунками, особливо в новорічні свята. З одного боку, це дуже приємно і весело, але з іншого – додає зайвого стресу, адже підібрати недорогі, доречні і приємні подарунки начальству і колегам буває дуже непросто.

Даруємо подарунки на роботі – що важливо враховувати?

Почнемо, мабуть, з загальних основ. Найголовніше правило тут таке: подарунки, які носяться на тілі (одяг, парфумерія, косметика) – занадто особисті і недоречні для офісу. Також варто уникати презентів з гумором, так як людина може не зрозуміти жарту, і він може її образити.

Вина й інші алкогольні напої – практично завжди вдалий подарунок. Адже більшість людей люблять відпочити за келихом смачного і розслаблюючого напою. А до новорічних свят такий подарунок буде тим більш актуальним. Але тут також є обмеження: не варто дарувати алкоголь людям, які його не п'ють.

Поважайте встановлений бюджет на подарунки для колег

Якщо ви берете участь в обміні подарунками, де встановлений максимальний бюджет (ліміт їх вартості), дотримуйтеся цього обмеження. Якщо всі дарують чашки та інші дрібнички, а ви купите кашеміровий шарф, ви поставите інших людей в незручне становище. Те ж саме працює і у зворотний бік: якщо всі домовилися дарувати приємні і корисні подарунки, а ви підносите дурний жартівливий сувенір, одержувачу подарунка це буде неприємно.

Вибирайте подарунки вдумливо

Перш ніж купити подарунок, запитайте себе, що він говорить одержувачу про вас. Правильний подарунок повинен показувати, що ви поставилися з увагою до його вибору, що ви поважаєте людину, якій його вручаєте. І це точно не повинно бути щось, що ви купили в останній момент.

Подумайте, скільки доречно витратити на подарунок

Вибирати екстравагантні подарунки в очікуванні, що і вам подарують щось таке – не найкраща ідея. Так ви не виглядатимете краще в очах співробітників, а одержувач, швидше за все, буде почуватися ніяково.

Занадто дорогі подарунки (в порівнянні з тим, що дарують інші співробітники) будуть недоречними. Такий подарунок продемонструє не те, наскільки ви щедрі, а виставить вас позером. Дешевий же подарунок, куплений в останній момент, покаже, що ви його купили просто тому що повинні були. Якщо ви не впевнені, скільки грошей варто витратити на подарунок, запитайте у пари колег, скільки планують витратити вони.

Гроші та подарункові сертифікати

Дарувати гроші на роботі недоречно. Це прийнятно тільки тоді, коли компанія заохочує співробітників грошовими бонусами. А ось подарункові сертифікати і карти працюють точно так само, як гроші (одержувач сам може вибрати подарунок на свій смак), але цілком прийнятні для дарування колегам. Поцікавтеся заздалегідь інтересами і смаками одержувача і виберіть сертифікат, яким він точно скористається.

Етикет ділових подарунків: важлива порада

У випадку з подарунками начальству і колегам краще нічого не дарувати, ніж подарувати поганий подарунок. Якщо у вас немає ідей, запитайте поради у пари співробітників, щоб мати уявлення, в який бік дивитися. Але завжди гарна ідея – подумати, як би ви почувалися, якби вам на роботі подарували такий подарунок, як ви обрали.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас