Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Кілька популярних міфів про дитяче здоров´я в зимовий період

Кілька популярних міфів про дитяче здоров´я в зимовий період
 

Всім нам набагато простіше насолоджуватися красою зими, коли ми здорові. Це стосується і дітей. Але холодний сезон приносить чимало клопоту батькам. І в той час, як деякі з них обґрунтовані, інші – ні, і є поширеними помилками. Тому сьогодні ми хочемо поговорити про деякі популярні міфи, які стосуються здоров'я дитини взимку.

Поширені міфи про дитяче здоров'я взимку

Міф 1: Взимку дитина обов'язково повинна приймати вітаміни

З приходом холодів наш раціон відповідно змінюється, і дитячий в тому числі. Зокрема, багато хто починає їсти менше фруктів і овочів. Тому більшість батьків замислюються про те, чи не потрібно купити дитині вітаміни. Насправді, якщо ви харчуєтеся різноманітно і збалансовано, то і зимовий раціон може покрити всі потреби організму у вітамінах.

А якщо ви вважаєте, що дитині їх не вистачає, спочатку зверніться до лікаря, щоб він визначив необхідність прийому тих чи інших вітамінів і добавок, а також призначив найкращий комплекс у вашому випадку.

Міф 2: Дітлахам не потрібні вакцини від грипу

Якісна вакцина від грипу не є небезпечною ані для дітей, ані для дорослих. А ускладнення від цього захворювання можуть бути дуже навіть серйозними. Вакцина допоможе дитячому організму виробити антитіла проти вірусу грипу і захистить від можливих проблем зі здоров'ям у майбутньому. Запитайте у свого лікаря про можливість щеплення малечі від грипу і можливі побічні ефекти від вакцини, щоб мати можливість приймати зважене рішення.

Міф 3: Якщо ноги або голова замерзли, це збільшує ризик респіраторних інфекцій

Хто ж не говорив своїм діткам «Одягни шапку, бо застудишся»? З давніх-давен вважалося, що вихід на холод без шапки, з вологим волоссям або в тонкому взутті може стати причиною застуди або грипу. Насправді ж наукових підтверджень цьому немає. Але вам все ж варто продовжувати змушувати малечу тепло одягатися взимку, так як є безліч інших «неприємностей», які можна заробити таким чином.

Міф 4: При застуді або грипі дитині можна купити будь-який сироп від кашлю

Взимку малечі властиво хворіти. Але замість того щоб бігти в аптеку за якимось сиропчиком, який обіцяє полегшити симптоми застуди, проконсультуйтеся з лікарем. Особливо це важливо для дітей, молодших 6 років – підбирати їм ліки повинен виключно лікар.

Міф 5: Взимку не обов'язково користуватися сонцезахисним кремом

Всупереч поширеній думці, взимку сонечко таке само небезпечне, як і влітку. Якщо ви запланували прогулянку, виїзд на природу або активний відпочинок на свіжому повітрі, обов'язково наносіть сонцезахисний крем на дитячу шкіру. І особливо це важливо в умовах ясної сніжної погоди, так як сніг відбиває 80% сонячних променів. Через холоди ми цього не відчуваємо, але ультрафіолет продовжує шкодити нашій шкірі.

І ще кілька корисних порад для батьків

Ці поради також допоможуть підтримувати здоров'я дитини в зимовий період:

- Переконайтеся, що дитина добре висипається.

- Привчіть чадо регулярно мити руки.

- Поставте зволожувач повітря в дитячу кімнату, якщо повітря в ній через опалення здається пересушеним.

- Уникайте контакту з хворими людьми.

- При необхідності негайно звертайтеся до лікаря.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас