Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як виготовити опудало на Масляну своїми руками (і як його правильно спалювати)

Як виготовити опудало на Масляну своїми руками (і як його правильно спалювати)
 

Спалювання опудала в кінці масляного тижня – яскравий і веселий обряд, що символізує прощання із зимою і прийдешнє оновлення життя, яке принесе весна. Зараз спалюють опудала частіше в селах і на тематичних ярмарках. А як на рахунок того, щоб зробити, нехай і невелике, проте своє опудало самостійно і спалити його на природі у веселій компанії родичів і друзів? Дітлахам така ідея особливо сподобається!

Навіщо спалюють опудало на Масляну?

Цей звичай бере свій початок ще від язичництва. Спалювання опудала на вогнищі в кінці масляного тижня символізує проводи зими з її холодами і швидкий прихід весни. При цьому все дійство повинно бути гучним і веселим, супроводжуватися іграми, піснями і танцями.

Крім того, є деякі прикмети та повір'я, пов'язані зі спалюванням масляничного опудала:

• Вважалося, що згоріле в масляному багатті переродиться в щось нове і краще, тому обряду спалювання опудала на Масляну чекали з нетерпінням.

• У багаття на Масляну також кидали старий одяг і поламані речі, так як вірили, що все це неодмінно повернеться, але вже в оновленому вигляді.

• Наші предки вірили в те, що чим сильніше і яскравіше багаття, тим швидше прийде весна, тому опудала робилися з матеріалів, які найкраще горять.

• Також вважалося, що чим яскравіше і вище полум'я багаття, тим вдалішим і насиченішим буде рік.

• Попіл від масляного багаття було прийнято розвівати по полях, щоб урожай в цьому році був рясним.

За традицією опудало виготовляли в перший день масляничного тижня, а спалювали в останній – в Прощену неділю.

Як виготовити опудало на Масляну?

Якщо ви вирішили долучитися до традицій наших предків і влаштувати яскраве спалювання масляного опудала на вогнищі, виготовити його ви зможете своїми руками. Так, це потребуватиме деяких зусиль і часу, але в цілому зробити його не так вже й складно.

Для початку вам потрібно збити дві дерев'яні палиці або рейки хрестом – одну побільше (в зріст опудала) і одну поменше (для рук). Ця проста конструкція послужить основою для опудала. Намагайтеся робити її легкою, щоб вона не горіла надто довго.

Для додання об’єму опудалу використовуйте солому, папір і інші матеріали, які добре горять. Кріпіть їх до основи за допомогою мотузки (можна використовувати і скотч, але мотузка краще горить). Щоб зробити голову, набийте тряпчаний мішок сухою травою, соломою, папером або ватою. Зверху на нього одягніть хустку або старий капелюх.

Як правило, опудалам на Масляну обличчя не малювали, але зараз цієї традиції практично не дотримуються: на зміну безликим опудалам прийшли яскраві мордочки. Чи малювати обличчя своєму опудалу – врішувати лише вам. А ось яскраво нарядити його безперечно варто. Для цього найкраще підійдуть старі сукні і сарафани з натуральних тканин – вони краще горять.

Також опудало на Масляну прийнято прикрашати яскравими стрічками, намистом та іншими аксесуарами. Якщо руки у нього вийшли не дуже красиві (а таке буває часто), одягніть на них тряпчані мішечки і також перев'яжіть стрічками.

Як правильно спалювати опудало на Масляну?

Спалюють масничне опудало, звичайно ж, на великому багатті. Тому тут вкрай важливо дотримуватися заходів безпеки:

• Ваше багаття має знаходитися на відстані не менше 50 м від найближчих будівель і будь-яких споруд.

• Спалюйте опудало там, де у машин екстреної допомоги буде можливість під'їхати на необхідно близьку відстань. При собі обов'язково тримайте вогнегасник.

• Не варто розпалювати велике багаття і палити опудало в вітряну погоду – це дуже пожежонебезпечно.

• Якщо вогнище велике, до нього не можна підходити надто близько, а батьки обов'язково повинні стежити за тим, де знаходяться їхні діти.

• Перед відходом обов'язково перевірте багаття на наявність тліючих або догоряючих залишків – загасіть їх повністю і переконайтеся, що вони не розгоряться заново.

Веселої вам Масляної!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас