Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вагітність і секс по триместрах

Вагітність і секс по триместрах
 

Коли ви думаєте про найсексуальніші періоди в житті, вагітність навряд чи приходить вам в голову. Але й відмовлятися від сексу на такий тривалий період теж не варто. Тим більше, що новий етап у вашому житті з усіма його особливостями дасть вам можливість зблизитися з партнером ще сильніше і спробувати те, чого ви не пробували раніше.

Під час вагітності гормони скачуть, а тіло змінюється. У цей період ви можете помітити більш сильне бажання, або ж воно може з'являтися і зникати – чекати можна чого завгодно, адже норми тут немає.

На ранніх термінах вагітності деякі жінки почуваються не найкращим чином, тому думки про секс у них навіть не виникають. Інші ж стають ненаситними. А ось другий триместр, як правило, супроводжується сплеском енергії – в роботі, в тренуваннях і на1віть в ліжку. До третього триместру живіт стає великим, тому багато пар починають експериментувати в сексі.

Давайте поговоримо детальніше про кожен триместр вагітності і про те, чого можна очікувати від інтимних стосунків під час кожного з них.

Секс під час вагітності – по триместрах

Перший триместр – що, якщо мене занадто нудить, щоб думати про секс?

Якщо вас занадто нудить, щоб думати про секс, ви така не одна. Нудота – дуже поширений симптом першого триместру, від якого страждають ¾ жінок. Частково це може бути пов'язано з реакцією організму на гормон вагітності ХГЛ, але естроген і прогестерон також можуть грати свою роль в уповільненні травлення.

Додайте ще й відчуття втоми, яке відчуває більшість жінок на першому триместрі, тому не дивно, що романтики вам зовсім не хочеться. Єдине, що можна спробувати – це перенести її на вечірній час, коли самопочуття краще. Але можна і просто зачекати – як правило, до 12-14 тижня неприємні симптоми проходять, а ви напевно знову відчуєте себе набагато активнішою і привабливішою.

Чи це нормально, якщо потяг посилився?

Так, багато змін, що відбуваються в організмі жінки під час вагітності, впливають на її лібідо. Деяким хочеться сексу набагато сильніше, в той час як інші і думати про нього не хочуть. Схоже, вам пощастило опинитися в першій групі – подякуйте за це гормонам вагітності. Ви можете не тільки відчувати більш сильне бажання, але і завдяки притоку крові внизу живота отримувати більш часті або яскраво виражені оргазми.

Чи може секс під час вагітності привести до викидня?

Ви можете зітхнути з полегшенням: секс безпечний протягом вагітності, в тому числі і на першому триместрі. І ви можете не переживати, навіть якщо приймали оральні контрацептиви до того, як дізналися про вагітність – їх також не пов'язують з втратою вагітності.

Якщо ваш партнер боїться нашкодити дитині, поясніть йому, що малюк надійно і комфортно захований там, куди він просто не дістане. Якщо вам лікар нічого не заборонив, ви можете жити повноцінним інтимним життям.

Другий триместр – які позиції тепер безпечні?

Знову ж таки, якщо ваш лікар нічого вам не забороняв, багато позицій в сексі будуть для вас безпечними. Протягом всієї вагітності вам потрібно буде адаптуватися методом проб і помилок, але будьте впевнені, це лише нова захоплююча пригода. Те, як було незручно минулого тижня, може дуже сподобатися наступного. І навіть те, що незручно одній майбутній мамі, може подобатися інший, тому тут все індивідуально.

Ось кілька позицій, які будуть і безпечними, і зручними, і приємними під час вагітності:

• На боці – будь то лицем до лиця або «ложечками», такі позиції дуже підходять для вагітності, так як при цьому животик має підтримку, а вам не потрібно лежати на спині;

• Місіонерська поза – вона безпечна, якщо ваш партнер тримається, спираючись на свої руки, і якщо вона триває недовго, так як після 4 місяця довго лежати на спинні не рекомендується;

• Жінка зверху (або наїзниця) – можливо, не найзручніша поза для кінця вагітності, але на першому і другому триместрі вона відмінно працює (при цьому ви самі контролюєте ситуацію).

Чи безпечні інші види сексу?

Так, оральний секс безпечний під час вагітності. Але (коли ви отримуєте задоволення) переконайтеся, що в піхву у вас не набирається повітря, яке потім не виходить – у вкрай рідкісних випадках це може привести до передавлювання судин. Якщо ж ви приносите задоволення, це повністю безпечно.

Анальний секс також безпечний під час вагітності. Просто після нього не варто переходити до традиційного вагінального, щоб не занести бактерії в піхву.

Спазми після сексу або оргазму – чи це нормально?

Не хвилюйтеся: відчуття спазму під час сексу або оргазму – це не ознака того, що щось пішло не так. Це нешкідливий дискомфорт, пов'язаний з припливом крові до тазу під час вагітності і скороченням м'язів статевих органів під час сексу. Скорочення матки після сексу – це нормально, і вони можуть тривати до півгодини після статевого акту.

Тривожність також може посилювати неприємні відчуття від спазмів після сексу. Ваші переживання про те, що ви можете нашкодити дитині, змушують організм стресувати і призводять до спазмів. Пам'ятайте: якщо лікар вам нічого не заборонив, секс для вас і малюка абсолютно безпечний.

Заспокоїтися і дихати глибоко – найкраще, що ви можете зробити, щоб допомогти своєму тілу розслабитися. Також можна попросити партнера зробити легкий масаж в області попереку: розслабивши м'язи, ви будете відчувати лише задоволення, а не біль.

Третій триместр – чому груди сочаться під час сексу?

Якщо ви за собою таке помітили, це молозиво, яке у деяких жінок починає з'являтися на третьому триместрі. Сексуальна стимуляція може провокувати його виділення з грудей. Спочатку ви можете здивуватися, та це теж цілком нормальна частина підготовки вашого тіла до появи малюка. Якщо вам некомфортно через виділення, промокніть їх і продовжуйте отримувати задоволення.

Це погано, якщо після сексу з'являється трохи крові?

Не панікуйте: шийка матки м'яка і набрякла під час вагітності, тому нерідко можна помітити невеликі кров'янисті виділення після сексу, особливо при глибокому проникненні. Трохи крові після сексу може з'являтися і на ранніх термінах вагітності. Як правило, в цьому немає нічого страшного, але краще повідомити про це лікаря, щоб він позбавив вас зайвих переживань.

Чи може секс в кінці третього триместру спровокувати пологи?

Не вірте цьому міфу: секс на самих пізніх термінах вагітності не змусить дитину народитися. Хоч деякі дослідження показують, що сперма, яка містить простагландини, і окситоцин, що виділяється жіночим тілом під час оргазму, можуть прискорити процес, немає переконливих наукових доказів того, що це правда.

А як же на рахунок тих жінок, у яких вже пройшла дата пологів, але після сексу пологи почалися? – Швидше за все, вони б почалися в будь-якому випадку. Як би там не було, якщо ви переношуєте, і лікар прописав вам секс, спробуйте – це безпечно і гірше не зробить. Як мінімум, ви відволічетеся від тривог, пов'язаних з очікуванням пологів.

На якому б триместрі ви не були на даний момент, не сумнівайтеся: секс – це здорово! Це приємна (і безпечна) частина вагітності, від якої не варто відмовлятися, якщо лікар сам цього не порекомендував.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас