Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Шкільна форма – за чи проти?

Шкільна форма – за чи проти?
 

Немає чітких даних про те, коли з'явилася концепція шкільної форми, та до сих пір, через сторіччя, вона залишається актуальною. При цьому думки з приводу носіння форми школярами неоднозначні: одні батьки схвалюють такий підхід, як той шо сприяє навчанню, інші ж виступають за індивідуальність кожної дитини. А що ви думаєте з цього приводу? Наш огляд переваг і недоліків шкільної форми допоможе поглянути на це питання трохи ширше.

Шкільна форма: важливі переваги

1. Рівнозначність серед учнів

По-перше, ніякого суперництва або рейтингу за принципом, хто краще, дорожче, модніше одягнений. По-друге, будучи одягненими однаково, діти сильніше відчувають єдність і командний дух.

2. Почуття приналежності і гордості

Шкільна форма може бути індикатором приналежності до певної школи. Особливо це добре, коли школа відома – дитина напевно носитиме таку форму з гордістю.

3. Розвиток шкільного духу

Коли в школі всі одягнені однаково, кожен відчуває себе частиною великої команди, а це піднімає моральний дух. Крім того, сам режим одягання шкільної форми вже налаштовує дитину на навчання.

4. Економія грошей і часу на предшкільний шопінг

Зазвичай шкільна форма носиться весь навчальний рік, а то й два. Це означає, що у вас відпаде необхідність у покупці багатьох інших речей до школи.

5. Легко вибрати, що одягти

Дитина буде набагато швидше збиратися до школи вранці, адже їй не потрібно буде вибирати, що одягти. І їй не доведеться переживати через те, що вона може бути одягнена гірше за інших у своїй компанії.

6. Соціальна рівність

Те, у що діти одягнені, зазвичай визначає їх приналежність до певної соціальної групи: мажори, спортсмени, ботаніки і т.д. Коли всі одягнені однаково, на дітей вішається менше ярликів.

7. Більш безпечна обстановка

Коли всі учні одягнені в шкільну форму, легко визначити тих, хто в школі знаходитися не повинен. Це сприяє більш безпечній обстановці в школі і на шкільному подвір'ї.

8. Стимулює самовираження іншими способами, крім одягу

Так як діти не можуть висловлювати свою індивідуальність через одяг, вони будуть намагатися робити це іншими способами – за допомогою навчання, мистецтва, спорту або позашкільних активностей. Що тільки позитивно позначиться на їх розвитку.

9. Немає необхідності продумувати шкільний дрес-код

Навчальні заклади, в яких немає єдиної шкільної форми, постійно борються з тим, щоб учні одягалися і виглядали належним чином. При цьому, як правило, у них немає чіткого дрес-коду, що ще погіршує ситуацію. Шкільна форма відповідає всім стандартам навчального дрес-коду і залишає дітям мінімум можливостей для недоречних експериментів.

10. Превентивна міра проти буллінгу

Те, як діти одягаються, є однією з найбільш частих причин цькування. З тих, хто одягається не так, як інші, або хто не може собі дозволити брендовий одяг, часто глузують в школі. А єдина шкільна форма виключає цю проблему.

Шкільна форма: які можуть бути недоліки?

1. Ніякої індивідуальності і свободи самовираження

Навчитися виражати свою унікальність важливо для кожної дитини. Та за відсутності можливості самовиражатися через одяг дитина може почуватися обмеженою й пригніченою і може не так активно розвивати свою індивідуальність.

2. Це додаткові витрати

Дітки ходять в школу кожен робочий день, тому на рік дитині може знадобитися 2-3 комплекти шкільної форми.

3. Можливий дискомфорт

Деякі діти можуть страждати від алергії та іншого дискомфорту при носінні шкільної форми, особливо при низькому якості матеріалів, з яких вона зшита. Цей дискомфорт може навіть негативно відбитися на навчанні.

4. Це може не сподобатися дитині

Дорослішаючи, багато дітей починають протестувати проти шкільної форми. Їм не подобається, що їх змушують ходити, як усі, що не дають носити те, що хочеться.

5. Негативний вплив на здатність приймати рішення

У учня немає можливості (і навіть необхідності) вибирати, що одягти. Відсутність такого повсякденного відпрацювання навику прийняття рішень може уповільнити його розвиток і привести до нерішучості навіть в майбутньому.

А як ви ставитеся до шкільної форми – за чи проти?

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас