Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

10 способів впоратися з закрепом у крихітки

10 способів впоратися з закрепом у крихітки
 

Якщо вам здається, що малюк тужиться, або якщо в його підгузку тверді грудочки, це явна ознака того, що він страждає від закрепів. Якщо ця проблема трапляється регулярно, або якщо ви бачите кров в стільці дитини, необхідно відразу ж звернутися до лікаря. А наші поради допоможуть впоратися з дитячими закрепами, коли ситуація не надто серйозна.

Як впоратися з запором у малюка

1. Давайте більше води

Коли малюк знаходиться на грудному або штучному вигодовуванні, його раціон складається переважно з рідини. У цьому випадку легко подумати, що рідини він споживає достатньо. Та якщо ви бачите, що дитина страждає від закрепу, почніть давати їй по ¼-1/2 склянки води додатково після кожного годування.

2. Запропонуйте фруктовий сік

Сік чорносливу має природну послаблюючу дію, але й грушевий і яблучний сік також досить ефективні при закрепах. Малюки швидко починають любити соки через їхню природну солодкість. Але грудничку варто давати соки 100% концентрації лише при закрепах, а в інших випадках їх краще розбавляти. Щоб уникнути газиків, почніть давати соки зовсім потроху – менше ¼ склянки після годування.

3. Прикормлюйте продуктами, багатими на клітковину

Банани, рисові пластівці, сир і морква – популярні продукти прикорму. Але вони також можуть «скріплювати стілець». А ось абрикоси, груші, сливи, персики і чорнослив допоможуть уникнути цієї проблеми.

4. Робіть «велосипед»

Іноді прості рухи допомагають кишечнику почати працювати активніше. Покладіть малюка на спину перед собою. Підніміть його ніжки і рухайте ними так, ніби чадо крутить педалі велосипеда.

5. Спробуйте інший бренд дитячого харчування

Якщо малюк на штучному вигодовуванні, певна суміш може викликати закреп. Кожна дитина по-своєму реагує на складові дитячого харчування, тому просто спробуйте формули різних брендів і виберіть ту, після якої малюк почуває себе найкраще.

6. Виміряйте температуру дитині

Ректальна стимуляція може активувати роботу кишечника. Змастіть кінчик ректального термометра вазеліном і введіть дитині. Пару раз дуже акуратно порухайте кінчиком термометра, а потім вийміть його. Швидше за все, це спровокує рух у кишечнику.

7. Зробіть масаж животика

Покладіть дитину на спину, а свою долоню – їй на живіт в районі пупка. Круговими рухами за годинниковою стрілкою робіть легкий масаж, збільшуючи кола. Слідкуйте за реакцією малюка, щоб визначити правильну силу тиску: якщо він плаче або вередує, ви давите занадто сильно.

8. Прийміть теплу ванну

Тепла ванна заспокоїть кого завгодно. Тепла вода допоможе дитині розслабитися, а її тілу – звільнитися від усього непотрібного. А коли ви витираєте малюка, це також чудовий час для масажу живота, про який ми щойно говорили.

9. Спробуйте супозиторії з гліцерином

Проконсультуйтеся зі своїм лікарем про доречність їх використання та оптимальне дозування. Залежно від віку, розмірів дитини і тривалості запору, лікар може порекомендувати від ¼ до цілої дитячої свічки. Як правило, гліцеринові супозиторії провокують рухи в кишечнику вже через 15-30 хвилин.

10. Чого не варто робити

Так як діти дуже маленькі, вони швидко можуть заробити зневоднення. Тому ні в якому разі не варто пробувати на малюкові мінеральні олійки, клізми або проносні засоби.

Якщо ж жоден із запропонованих нами способів не допоміг дитині впоратися з закрепом, обов'язково зверніться до лікаря.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас