Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

7 несподіваних способів покращити стосунки

7 несподіваних способів покращити стосунки
 

Чи зустрічаєтеся ви, чи вже не перший рік в шлюбі, ви можете замислюватися про те, як поліпшити нинішній стан відносин. На відміну від романтичних комедій, де все само собою налагоджується після сварок і розбіжностей, в реальному житті для підтримки процвітаючих взаємин з коханою людиною потрібно докладати зусиль. Але це не так вже й складно – скористайтеся нашими порадами!

З огляду на повсякденну завантаженість, рутину, всі наші обов'язки і відповідальність, не дивно, що налагодження відносин ми часто відкладаємо на другий план або ставимо в кінець списку. Поки все переробиш, думати про те, як знову стати ближче з партнером, зовсім не хочеться. А в складні часи і зовсім простіше уникнути спілкування зі своєю парою, ніж про щось замислюватися і говорити.

І в той час як є перевірені методи поліпшити стосунки (говорити і слухати один одного, проводити час разом, підтримувати інтимні стосунки і розділяти побутові завдання), ми пропонуємо спробувати ще більш прості і не настільки очевидні способи зробити це. Просто спробуйте!

7 несподіваних способів поліпшити відносини

1. Проведіть час порізно

Звучить дивно, та іноді відпочити одне від одного дійсно не завадить. Всім нам потрібен особистий простір і якісний час поза відносинами. Ця незалежність дає нам можливість зростати і розвиватися, від чого виграють і наші стосунки. До речі, саморозвиток кожного з партнерів – одна з ключових складових щасливого шлюбу.

Щоб провести час порізно, не обов'язково одному з вас їхати. Це також може бути читання книги в іншій кімнаті, прогулянка наодинці або з друзями, тренування в залі або заняття улюбленим хобі наодинці. Звучить досить просто, але в цьому випадку докучливі звички вашого партнера будуть менше вас дратувати, а ви відчуєте себе свіжіше, легше і навіть терплячіше.

Хороший побічний бонус – ви зможете злегка скучити одне за одним, а спільний відпочинок вже не здаватиметься таким рутинним. Вам стане набагато цікавіше проводити час разом, з'являться нові теми для розмов, а навіть звичні речі не будуть здаватися такими нудними.

2. Лягайте спати в один і той самий час

Крім того, щоб добре висипатися, партнерам важливо і в один час лягати спати. Якщо ви лягаєте спати в різний час, це з часом негативно позначається на взаєминах. Навіть якщо у вас різний режим, спробуйте знайти компроміс і встановити час відходу до сну, який підійде вам обом.

Дослідження показали, що у 75% пар, які лягають спати в різний час, частіше спостерігаються конфлікти, нестача спілкування і взаєморозуміння і навіть менш активне інтимне життя. У тому числі постарайтеся відкласти телефон, коли відпочиваєте ввечері разом або лягаєте спати, тому що:

• 51% людей в шлюбі або тривалих стосунках скаржаться на те, що їхній партнер відволікається на смартфон, коли з ним намагаються поговорити;

• 4 з 10 людей хоча б іноді переймаються через частоту, з якою їхній партнер сидить в телефоні.

3. Будьте вразливі

Деяким це видасться несподіваним, але якщо ви почнете ділитися своїми слабкостями з партнером, це лише зміцнить ваші стосунки, а ви станете близькі, як ніколи. Звичайно ж, на це потрібна сміливість з боку одного партнера і бажання слухати, зрозуміти і підтримати – з боку другого. Не потрібно сприймати ці «слабкості», як щось погане або соромне; це лише одна з рис характеру або особливостей виховання, з якою можна працювати. І ви разом неодмінно впораєтеся!

4. Створюйте нові враження

Хоч улюблена піца по вихідних і подібні традиції й ритуали зміцнюють відносини, рутина і нудьга руйнують їх. Щоб не загрузнути в однакових днях і вечорах, внесіть у своє життя спонтанності. Ходіть на незаплановані побачення, пробуйте щось нове, різноманітне, несподіване для вас обох. Так ви не тільки будете створювати нові яскраві спогади, а й станете ближче одне до одного.

5. Робіть маленькі сюрпризи

Маленькі приємні жести не дають іскорці у відносинах згаснути і нагадують партнеру про ваші почуття. І мова не тільки про подарунки – невелика допомога, підтримка також рахуються! Всі ці маленькі несподіванки будуть лише позитивно впливати на ваші стосунки.

Зверніть увагу на те, що цінує ваш партнер. Наприклад, він любить обійматися. А вам би більше хотілося, щоб він прибрався в кімнаті або щоб відірвався від роботи і провів час з вами (бо ви цінуєте жести сервісу або час, проведений удвох). Навчіться розуміти, як показати другій половинці свою любов саме в тій манері, в якій людина це оцінить.

Так, Гарі Чепмен в своїй книзі виділив п'ять мов любові:

1. Словесна
2. Час разом
3. Фізичні дотики
4. Жести сервісу/допомоги
5. Подарунки

А ось простими маленькими жестами для вашого партнера можуть бути: приготовлена вами чашка чаю або кави, допомога у прибиранні або інших побутових справах, допомога з дитиною, обійми, провокаційне повідомлення, зустріч з роботи, смачні цукерки в подарунок, ваше вміння вислухати в потрібний момент, просто визнання в любові без жодного приводу.

6. Сваріться правильно

Звичайно, нікому не подобається сваритися з коханою людиною. Але пам'ятайте, що розбіжності – здорова і невід'ємна частина кожних нормальних відносин. Справа лише в тому, як ви поводитеся під час сварок. Щоб конфлікт не перетворювався на емоційну істерику, а залишався конструктивною суперечкою, яку можна вирішити, спробуйте скористатися наступними порадами:

Починайте м'яко. Контролюйте свій тон і інтонацію, говоріть м'яко, не вибухайте, не критикуйте. І вже точно не варто язувати або кидатися колючими сарказмами.

Слідкуйте за тим, що говорите. Не потрібно моментально виплескувати всі негативні думки. Пам'ятайте про те, що цю людину ви любите і поважаєте.

Спробуйте піти на примирення. Мова про те, щоб пом'якшити суперечку за допомогою гумору, дотиків або фрази, яка дасть зрозуміти, що вам не все одно. Наприклад: «Тобі напевно складно про це говорити» або «У нас різні думки, але хочемо ми одного і того ж».

Зосередьтеся на позитивних сторонах. Не забувайте про те, що у ваших стосунках хорошого набагато більше, ніж поганого. І навіть сварячись, згадуйте вголос позитивні сторони ваших відносин – тоді і негативні не будуть здаватися такими серйозними.

7. Поділіться своєю лавсторі

Чи знали ви, що щасливі спогади можуть пожвавити відносини? Розмови, що починаються з «А пам'ятаєш, як ми...», завжди навіюють приємні спогади і ностальгію, а разом з ними – і ті ніжні почуття, які ви відчували один до одного в той момент.

Ще один хороший спосіб поліпшити взаємини – це висловити вдячність партнеру за деякі його риси. У повсякденному житті ми відчуваємо стільки стресу, що часто зосереджуємося тільки на негативному. Ваші слова допоможуть другій половинці відчути себе краще і впевненіше, що лише позитивно позначиться на ваших стосунках.

Ці дивовижні, але прості і дієві техніки допоможуть вам поліпшити ваші взаємини, якими б тривалими вони не були. Адже цікаво, що дослідження показали: міцність стосунків залежить не від характеру або сумісності пари, а від уміння взаємодіяти один з одним.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас