Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Список справ – всі ми його пишемо, та не всі виконуємо

Список справ – всі ми його пишемо, та не всі виконуємо
 

Список справ на день, тиждень, місяць, рік може стати відмінним помічником в кар'єрі і повсякденному житті. Більшість з нас складає такі списки, але чомусь в одних все по списку робиться, а у інших так і залишається на папері. Що ж ми робимо не так, і як це виправити?

Список справ: помилки, які не дають його виконати

Помилка #1 – Писати, щоб не тримати в голові

Не потрібно писати список справ на папері тільки для того, щоб не тримати все це в голові. Такий список буде хаотичним, безладним, в ньому буде все упереміш, а звертаючись до нього, у вас не буде мотивації виконати всі пункти (або хоча б один). Тому вам варто привести всі записи в порядок, організувати їх так, щоб ви бачили, що потрібно зробити, щоб нічого не було упущено, щоб легко було відзначити те, що вже виконано.

Як виправити помилку?

Почніть дивитися на список справ, як на корисний інструмент (а не щось складне), здатний допомагати кожен день. І перестаньте записувати все в один стовпець – розділіть свій список на 3 колонки: те, що потрібно зробити; те, що добре було б зробити; те, що ви хотіли б зробити для себе (але на даний момент це зовсім не обов'язково). Потім кожне завдання записуйте в одну з трьох колонок.

Так, всі завдання з чітким дедлайном і обов'язкові для виконання йдуть в першу колонку. Те, що ви хотіли б зробити, але це не особливо вплине на ваше життя, варто занести в другу колонку. А в третій збирайте справи, у яких немає чіткого терміну до виконання – те, чим можна зайнятися у вільний час, коли все зроблено.

Помилка #2 – Реагувати, а не діяти

Як часто ви вибираєте завдання зі списку за настроєм? Якщо таке відбувається досить часто, то деякі справи так і не будуть зроблені, поки не стануть супер терміновими. Замість цього дотримуйтесь встановлених строків і виконуйте завдання по мірі їх пріоритетності. Адже якщо ви будете відкладати те, що не подобається, на потім, в результаті це все одно доведеться зробити, але стресу ви матимете набагато більше.

Як виправити помилку?

Щоб важливі, але поки що нетермінові завдання не залишалися в другій або третій колонці до останнього моменту, візьміть за звичку раз на тиждень (або навіть частіше) реорганізовувати список справ, заново розставляючи пріоритети.

Помилка #3 – Складати один довгий список

Як ми вже говорили, один величезний список справ лише додає стресу. Крім того, в ньому складно розібратися, що краще зробити швидше, а що можна залишити на потім.

Як виправити помилку?

Крім трьох колонок, про які ми вже говорили, постарайтеся розбити свій список справ на категорії, наприклад: робота, будинок, діти, хобі і т.д. Так вам буде простіше орієнтуватися в у всьому тому, що потрібно переробити, а список завдань не буде здаватися таким величезним і безнадійним.

Помилка #4 – Писати в список занадто складні і довгі завдання

Найдовше в вашому списку справ залишатимуться завдання, які вимагають багато часу на виконання або ті, які зовсім ніколи не будуть завершеними. Якщо ви пишете серйозні, «непідйомні» плани, на кшталт зробити ремонт або почати свою справу, ви завжди будете їх відкладати.

Як виправити помилку?

Всі ми справляємося зі справами краще, коли вони розбиті на більш дрібні, прості завдання. Тому краще великі справи записувати в список у вигляді завдань з підпунктами, на які їх можна розділити. Кожен з цих маленьких пунктів буде набагато простіше реалізувати один за одним, ніж відразу братися за велику і серйозну задачу. Тим більше що так вам буде і простіше відслідковувати прогрес у важливій для вас справі.

Помилка №5 – Ви уникаєте завдань, які не хочете виконувати

Такі завдання будуть накопичуватися щодня і нагадувати про себе кожен день, тим самим приносячи ще більше стресу. Якщо спочатку ви не хотіли за це братися, то далі це небажання буде ставати ще сильнішим і приносити все більше негативу. Тому такий підхід в корені невірний.

Як виправити помилку?

Просто зробити те, що ви так давно відкладали, і видихнути. І взагалі перестати відкладати «на потім» те, чого не хочеться робити, адже далі буде тільки складніше. Бракує мотивації? Подумайте про те, що якщо ви на початку дня зробите найскладніше, то залишок дня (в порівнянні з цим) пройде легко. Або ж почніть придумувати дедлайни таким завданням, щоб довго відкладати у вас не вийшло.

Помилка #6 – У вас дуже багато таких списків

Часто ми за день записуємо стільки маленьких нагадувань, що вони створюють справжній хаос в нашій голові, на робочому місці, на дверцятах холодильника, в сумочці і т.д. У цьому безладі легко втратити щось важливе. Коли списків і заміток так багато, це також робить більш складним виконання всього запланованого.

Як виправити помилку?

По-перше, завжди носите список з собою, щоб завжди мати можливість дописати туди нові завдання. По-друге, візьміть за звичку щовечора переглядати список і вносити в нього нові пункти, які ви записували на папірці.

Висновок

Якщо підсумувати, то складіть лише один список справ, але розбийте його на категорії за терміновістю і сферами життя. Щодня проглядайте список, включайте до нього важливі справи і не відкладайте завдання за потім тільки тому, що зараз ви не хочете за них братися.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас