Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Працююча чи домашня мама – що краще для дитини?

Працююча чи домашня мама – що краще для дитини?
 

Деякі мами вирішують залишитися вдома та взяти на себе традиційну роль господині та, власне, мами. Інші ж прагнуть не закидати свою кар'єру й жити повним життям. Та вибираючи між цими двома варіантами, жінка не може думати тільки про себе, вирішальним фактором стає те, що краще для дитини.

В обох рішень є свої переваги та недоліки. Мама, що працює, може швидше прищепити чаду життєво важливі навички самостійності та незалежності, але в той же час дитина може почуватися певною мірою самотньою і непотрібною. А домашня мама, будучи нещасною у своїй новій ролі, не зможе дати і малюкові усе найкраще.

Мама, яка працює – переваги такого рішення

Домашня мама, що незадоволена своїм життям, не може позитивно впливати на свою малечу. Робота в цьому плані може подарувати те почуття реалізованості і задоволеності, якого бракує і яке робить маму дуже зайнятою, але щасливою. Крім того, працююча мама подає дітям успішний приклад, натхнення на реалізацію своїх бажань та амбіцій. Така мама не прищепить дочки застарілі стереотипи про роль жінки в сім'ї і допоможе досягти у житті більшого.

Робочій мамі, з іншого боку, доведеться справлятися з купою справ і великими навантаженнями. Так у дітлахів швидше виховується самостійність і відповідальність, та буде прищеплюватися безліч життєво важливих навичок. Але при цьому обом працюючим батькам потрібно буде брати ще активнішу участь у житті дітлахів. Адже в час, що залишився від роботи, потрібно вмістити все те, що домашня мама може робити для дитини щодня.

Натомість працюючі мами проводять з дітьми набагато якісніший час, щоб компенсувати його нестачу. Діти при цьому також чекають часу, який проведуть з батьками, та із задоволенням спілкуються з мамою та татом, не сприймаючи їхню увагу як належне. Дитина ж з домашньою мамою постійно оточена увагою, тому може починати знецінювати спілкування з нею та її зусилля.

З фінансової точки зору переваги обох працюючих батьків очевидні: дитина може ходити до кращої школи, відвідувати цікаві позашкільні заняття, добре харчуватися і одягатися, почуватися захищеною.

Мама, яка працює – негативні сторони

Нестача часу, проведеного з мамою протягом дня, може негативно позначатися на емоційному та соціальному розвитку дитини. Няня чи дитсадок ніколи не дадуть малюкові те, що дарує йому спілкування з батьками. Тому після роботи вам доведеться не відпочивати, а присвячувати максимум якісного часу малечі.

Та всі ми люди, і після роботи у мами може зовсім не бути сил – фізичних чи емоційних, щоб правильно підтримати дитину, обговорити з нею її проблеми. В результаті чадо може почати шукати таку допомогу та підтримку на стороні або просто почуватиметься непотрібним своїм батькам.

При цьому працююча мама може відчувати постійне почуття провини, намагаючись збалансувати кар'єру та особисте життя. І якщо ці переживання вона приносить додому, діти це відчувають. В результаті вони можуть виробити негативне ставлення до роботи, ніби вона – постійне джерело стресу і проблем у родині.

Плюс, через мамину постійну зайнятість можуть виникати конфлікти між батьками, що теж негативно позначається на дітях, їх самооцінці та впевненості у собі.

Висновок

Домашня мама, яка не є щасливою, не буде ідеальною мамою для своєї дитини. З іншого боку, багато жінок знаходять своє щастя та реалізацію, саме залишаючись вдома для того, щоб вирощувати малюка та доглядати його. У працюючої мами діти, напевно, будуть самостійними, а життя – наповненим. Але вона завжди страждатиме від нестачі часу, проведеного з дітьми.

Найбільш значущими факторами у розвитку та добробуті дитини є щаслива, задоволена життям мама та якісний час, проведений разом. Якщо працююча мама може подарувати своїм дітям впевненість у тому, що їх люблять, про них дбають, вона не страждатиме від почуття провини і буде щасливою. Але якщо мама хоче максимум свого часу приділити малюкові, залишаючись з ним вдома, це безперечно варто зробити!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас