Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вишиванка – 7 фактів, про які ви могли не знати

Вишиванка – 7 фактів, про які ви могли не знати

Вишиванки завжди були предметом гордості та особливим символом українського народу. У кожного українця, що поважає себе, в гардеробі знайдеться вдома вишиванка. Адже це не лише модне рішення, а й надзвичайно ефективний оберіг від різноманітних неприємностей. Зараз досить просто купити вишиванку практично в будь-якому місті України, адже з кожним роком кількість магазинів, що їх продають, неухильно зростає.

Українські вишиванки пов'язані з дуже великою кількістю цікавих фактів

1) Українська вишиванка – один з найдавніших предметів одягу. Ще у Геродота у його давньогрецьких працях згадується вишивка, за допомогою якої прикрашався скіфський одяг – а скіфи мешкали протягом тривалого часу на території, що належить сучасній Україні. Археологами були виявлені зображення чоловіків, які одягнені у вишиванки. Датовані знахідки були шостим століттям нашої ери. https://kram.kr.ua/zinki/

2) Здавна українська вишиванка була оберегом та виконувала переважно обрядові функції. З цієї причини одяг активно оздоблювався орнаментами на різних частинах (на подолі, манжетах, рукавах та горловині) – там, де тіло перед злою силою беззахисне. Сорочки обов'язково дарували новонародженому – вона ставала оберегом від злих духів та хвороб.

3) Шити мала вміти кожна жінка, незалежно від соціального статусу. Купувати вишиванки було неправильним – їх потрібно було виготовити самій. З цієї причини у сорочці завжди був особливий заряд емоцій; адже вишиванка ставала символом покірності, щирої любові та безумовної вірності. Наприклад, наречена мала виготовити вишиванку своєму нареченому до весілля. https://kram.kr.ua/akcia/

4) Відомий українець Іван Франко був першою людиною, яка поєднала старовинні традиції носіння вишиванки з сучасним костюмом. Побачити його у такому вигляді можна на сучасній банкноті номіналом двадцять гривень.

5) У різних регіонах країни – свої особливі вишиванки, що відрізняються за кольором, варіантом вишивання, візерунком, орнаментом тощо. Наприклад, на територіях Закарпаття найчастіше зустрічаються геометричні візерунки у поєднанні з нитками різних кольорів; у Полтаві – вишивка «білим по білому».
Крамниця вишитого одягу

6) Більшість орнаментів, що використовуються у формуванні вишиванок, беруть свої витоки ще з язичництва.

7) Сьогодні велику популярність серед жінок здобули сукні-вишиванки. Але це тенденція останніх часів – у наших прабатьків подібних предметів одягу не було. Зате сьогодні ви можете купити сукню-вишиванку, яка є самостійним елементом жіночого гардеробу.

Завітайте до сайту Крамниця вишитого одягу - https://kram.kr.ua/

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас