Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Ще один крок до вдосконалення системи захисту дітей

Ще один крок до вдосконалення системи захисту дітей

На сьогодні в Україні немає жодної дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, віком до 6-ти років, яка б чекала на усиновлення іноземцями, всі діти усиновлені українськими сім’ями.

Про це заявила директор Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Людмила Волинець на прес-конференції в середу, 5 листопада, що відбулася після завершення презентації Концепції проекту Закону України «Про організаційно-правові засади діяльності органів опіки та піклування», розробку якого спільно з Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» здійснює Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту.

За словами Людмили Волинець, на централізованому обліку дітей, які можуть бути усиновлені, перебуває 31 тисяча дітей, з яких майже 25 тисяч – це діти віком понад сім років, з яких на батьківщині усиновлюються одиниці, тому іншого варіанту, як бути усиновленим іноземцями, у цих дітей, як і у 551 дитини до 6 років, хворих на складні невиліковні хвороби, майже немає.

Інноваційний закон має врегулювати порядок діяльності органів опіки і піклування з питань забезпечення прав та інтересів дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, та інших осіб, які потребують піклування, оскільки, на думку його ініціаторів та розробників, чинне законодавство в цій сфері не дозволяє повністю розв’язати проблеми належного захисту дітей, зокрема пов’язані з набуттям дітьми статусу дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування, їх житловими та майновими правами, притягненням до відповідальності опікунів та піклувальників тощо.

«Найскладнішим питанням сьогодні в зв’язку з відсутністю чітких законодавчих норм чи суперечностями в підзаконних актах, є захист житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», - зазначила Людмила Волинець, зауваживши, що Цивільний та Сімейний кодекси, які набули чинності у 2004 році, не дозволяють належно вирішувати дані питання, як і Житловий кодекс, що морально застарів. Директор Департаменту також наголосила, що вся система захисту дітей, які втратили сім`ю, в Україні побудована так, що дитина отримує його тільки тоді, коли вона набуває офіційного статусу сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, а на підготовку документів часто йдуть місяці, як от, приміром, коли батьків такої дитини оголошено в розшук тощо. В зв’язку з цим діти, фактично позбавлені батьківського піклування, залишаються незахищеними, можуть бути виштовхнуті на вулицю. «Тому ми пропонуємо, щоб всі діти, які залишилися без батьківського піклування, отримували допомогу від першого дня, а не чекали цих коштів місяцями», - зазначила Людмила Волинець, додавши що всі країни пострадянського простору вже виробили такі механізми захисту дітей. Директор Департаменту також закликала журналістів до об’єктивності у висвітленні питань, пов’язаних із такою делікатною темою, як усиновлення, до ґрунтовності у вивченні законодавства в цій сфері. У прес-конференції також взяли участь керівник проектів Фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Дар’я Касьянова та президент Всеукраїнської громадської організації «Магнолія» Євгенія Ткаченко.

За матеріалами uaua.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас