Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Діти, зачаті в результаті ЕКЗ, частіше страждають на вроджені дефекти

Діти, зачаті в результаті ЕКЗ, частіше страждають на вроджені дефекти

Діти, зачаті в результаті екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), частіше страждають на деякі вроджені дефекти. За даними американських вчених, у таких дітей у два-чотири рази частіше зустрічається заяча губа (ущелина верхньої губи), дефекти міжпредсердної і міжшлуночкової перегородки серця, а також вади розвитку шлунково-кишкового тракту, повідомляє журнал Human Reproduction.

Вчені з американських Центрів з контролю і профілактики захворювань (CDC) під керівництвом Дженніти Ріфхьюз (Jennita Reefhuis) порівняли поширеність 30 найбільш частих вроджених дефектів у дітей, зачатих природним шляхом та за допомогою штучного запліднення (ЕКЗ або ІКСІ - ін´єкція заздалегідь відібраного життєздатного сперматозоїда в яйцеклітину ). У дослідженні було задіяно 281 дитина «з пробірки», і близько 14 тисяч дітей, зачатих природним шляхом. При цьому всі вагітності були одноплідними.

З´ясувалося, що діти, зачаті «в пробірці» в 2,4 рази частіше народжувалися з заячий губою. Дефекти міжпередсердної або міжшлуночкової перегородки серця відзначалися у них в 2,1 рази частіше, ніж у дітей, зачатих природним шляхом. Крім того, у таких дітей частіше виникали вади розвитку шлунково-кишкового тракту: атрезія стравоходу - в 4,5 рази частіше, атрезія прямої кишки - в 3,7 рази частіше, повідомили вчені.

Дослідники відзначили, що абсолютний ризик виникнення вад розвитку у дитини, зачатої за допомогою ЕКЗ, залишається низьким. Тим не менше, люди, які планують вдатися до штучного запліднення, повинні бути інформовані про всі переваги, а також потенційні ризики, пов´язані із застосуванням цього методу, додала Ріфхьюз.

За матеріалами uaua.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас