Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Синдром раптової дитячої смерті

Синдром раптової дитячої смерті

Згідно з тільки-но опублікованими результатами досліджень медичного центру Kaiser Permanente в Каліфорнії, ризик синдрому раптової дитячої смерті (СВДС) знижується на 72%, якщо сплячу дитину обдувати вентилятором. Необхідна умова: дитина повинна спати на спині.

Дослідження, що проводилися з 1997 року, охопило 497 дітей у штаті Каліфорнія. У числі вивчених було 185 смертельних випадків. На думку вчених, зниження смертності від СРДС при вентиляції сплячої дитини пов´язано з тим, що двоокис вуглецю, що видихає дитина, не вдихається нею знову, а поширюється по приміщенню.

Незважаючи на загальне зниження числа смертей в США від СРДС (на 56% в період 1992-2003 років), цифра все ще залишається високою - 2500 на рік. По іншим розвиненим країнам статистика коливається між 0,43 на 1000 народжених дітей (Росія) і 1,5 (Нова Зеландія). Втім, російські дані - тільки по Санкт-Петербургу, до того ж, на відміну від інших країн, немає даних про частоту розтинів post mortem, так що назвати ці дані репрезентативними неможливо.

Фактори, перераховані в «Вікіпедії», ні в якому разі не слід вважати вичерпними. Так, наприклад, автори сайту у своїй великій статті доводять, що одним із факторів, - а можливо, і вирішальним - є ... дитячий матрац! Справа в тому, що ще в 1950 році в США ввели закон, який вимагає пожежостійкості матраців. Підприємствам довелося при виготовленні і дешевих синтетичних матраців застосовувати спеціальні добавки – і саме вони, згідно зі статтею, випаровували шкідливі гази. Саме в той період і саме в сім´ях з низьким доходом крива смертності від СРДС пішла вгору - до Другої світової війни випадки «безпричинної» смерті дітей були надзвичайно рідкісними.

Стаття доктора Джеймса Маккенни на спеціальному форумі, присвяченому проблемам СРДС, пропонує інше рішення: спати разом з дитиною. Роздільне спання, що стало модним лише 100 років тому з винаходом дитячих ліжечок, нічого доброго в собі не несе, стверджує Маккенна.

Таким чином, з застереженням про необхідність дотримання заходів безпеки для дитини, автор вважає спільний сон рішуче корисним для дитини, особливо у віці грудничка.

Джеймс Маккенна та двоє його колег в даний час проводять експерименти в «лабораторії сну» за підтримки Національного інституту розвитку дитини, які вже дали позитивні загальні результати, однак дослідження впливу спільного сну на зниження СРДС ще попереду.

Російський психолог А.В. Корнілова також вважає, що поширеність СРДС пояснюється роздільним сном батьків і дітей. При цьому порушується важливий для немовляти тілесний зв´язок з матір´ю, що послаблює його захисні реакції. «Світова статистика повідомляє, - пише Корнілова, - що 92% всіх випадків СРДС припадає на дітей, що сплять окремо від батьків». Це дійсно відповідає малій поширеності СРДС в країнах третього світу - там батьки сплять з дітьми набагато частіше, ніж на Заході.

А.В. Корнілова продовжує: «Кількість випадків СРДС у дітей, що знаходяться на штучному вигодовуванні, - вища на 31%, ніж у немовлят на грудному вигодовуванні. І ця закономірність цілком пояснена, тому що успішне годування, як правило, йде пліч-о-пліч зі спільним сном. Коли матері і немовлята сплять разом, їх сердечні норми та цикли сну стають синхронними. У малюків, що сплять з мамою, нижчий рівень тривожності, рівне і спокійніше дихання і сердечні ритми, у них краще працює терморегуляція, і в цілому вони більш спокійні і врівноважені».

Автор наводить результати досліджень Вільяма і Марти Серз (американські автори популярних книг про дитяче здоров´я, батьки вісьмох дітей, педіатри з 20-річним стажем), які свою тримісячну доньку Лорен «обвішали датчиками і вклали спати в своє ліжечко. На годування (грудьми) брали, заспокоювали і знову укладали в ліжко. Було зафіксовано 53 ситуації збоїв дихання та серцевого ритму за шість годин поза періодом контакту з матір´ю (і більше за 150 епізодів падіння рівня кисню в крові). Потенційно в ослаблених дітей вони могли б бути небезпечними або просто, збільшеними. Наступний нічний сон був з мамою у ліжку. НЕМАЄ збоїв. Списали на погрішність обладнання. Наступна ніч - навпіл. Три години у ліжку, потім батько переклав дочку до матері. Поки дитина лежала у метрі від мами, реєстрація збоїв була чіткою (28 зареєстрованих аномалій). Через 15 хвилин перебування в материнській ліжку - НУЛЬ. Ідеальний серцевий ритм, ідеальне дихання ».

«Всі міжнародні дослідження підтверджують, що безпечний спільний сон і грудне вигодовування - найкраща профілактика СРДС», - з підозрілої безапеляційністю заключає Корнілова А.В.

А як щодо ризику випадково задавити немовля у спільному з батьками ліжку (в російській мові навіть побутує вираз «заспати дитину»)? «І хоча реальної небезпеки немає жодної, - пише Корнілова, - за винятком випадків, коли мама перебуває у стані алкогольного або наркотичного сп´яніння, ці страхи періодично підпитуються то там, то сям промелькнувшим в пресі або почутим у розмові черговим випадком задавлювання немовляти. На щорічному форумі Комісії з безпеки споживчого товару виробники дитячих ліжечок повідомляють про щорічну загибель 60 немовлят у батьківському ліжку».

По-перше, і у випадку матері-алкоголічки дитину все одно шкода. Але мені здається, що небезпека випадкового удушення дитини уві сні або підвищення ризику СРДС існує не тільки в цьому випадку, особливо при укутуванні пір’їнами, укладанні на м´які подушки, тісному батьківському ліжку, пильному матраці з бугром і ямами і т.п. Крім того, знаючи російські реалії, я б не став виключати можливості перекручування статистики (60 «заспаних» немовлят) не лише в бік збільшення, але і в бік зменшення реальних цифр.

За матеріалами likar.info

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас