Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Автор Чорнобильського муралу та найбільшої діджитал-скульптури України презентував у місті-привиді Прип´яті нову роботу

Автор Чорнобильського муралу та найбільшої діджитал-скульптури України презентував у місті-привиді Прип´яті нову роботу

Діджитал-барельєф на 50-річчя Прип’яті презентував автор найбільшої діджитал-скульптури України. На 50-річчя Прип’яті автор Чорнобильського муралу презентував величезну відео-проекцію.

Валерій Коршунов, відомий як автор культурного проекту АРТЕФАКТ та мурала на ЧАЕС, презентував великий діджитал-барельєф на головній стіні легендарного готелю Полісся, розташованого у центрі міста Прип’ять. Загальна площа арт-об‘єкту становить майже 350 м2. Це стало подарунком мешканцям міста на честь його 50-річчя.



Держава, як виявилося, не організовувала ніяких святкувань, тому 4 лютого, у ювілейний день народження Прип’яті, культурні та громадські активісти Чорнобилю провели власну культурну акцію.

На центральній площі міста проект ARTEFACT представив надзвичайний діджитал-барельєф «Прометей» медіа-артиста Валерія Коршунова, на одному з головних символів Прип’яті – готелі «Полісся». Вражаюча проекція, висотою 25 метрів, загальною площею 350-метрів стала першою та найбільшою мапінг-проекцією Чорнобильської Зони. Сучасна 3D-графіка, наповнена глибоким змістом, перетиналася з хронікою молодої Прип‘яті під зворушливий саундтрек, який написано з використанням Звуків Чорнобиля автором діджитал-барельєфу. Відео-арт робота розповідала історію Прометея – одного з символів міста Прип'ять, оживляючи спогади та презентуючи сучасний подарунок мешканцям міста.

Акція в Прип’яті, на якій були присутні колишні мешканці міста, представники медіа, громадських та мистецьких організацій, єдналася телемостом з Національним музеєм Чорнобиля, де зібрались прип’ятчани, які не змогли поїхати у Зону Відчуження.

Окрім мистецького змісту, акція мала соціальну направленість. На день 50-річчя Прип’яті створено петицію на сайті Президента, яка стосується не лише прип’ятчан, а й кожного українця, бо всі ми живемо в наслідках Чорнобиля.

«Культура та мистецтво є одними з найважливіших рушійних сил соціальних питань у розвинутих країнах. Заради майбутнього нам потрібно подолати наслідки не лише радіаційної, а й інформаційної катастрофи Чорнобиля, в якій ми живемо сьогодні. Ми створили петицію на сайті Президента України, в якій звертаємо увагу на досить прості, але вкрай важливі питання Чорнобиля, що стосуються кожного сучасного українця сьогодні» - зазначив Валерій Коршунов в своєму інтерв'ю.

Петиція присвячена таким питанням: дати місту Прип’яті статус музею, ввести урок пам'яті Чорнобиля для шкіл та національний день перевірки щитовидної залози, створити цифровий архів ліквідаторів, евакуйованих і постраждалих, провести дослідження культурного і соціального впливу на націю, єдиний інформаційний ресурс з правдивою інформацією по Чорнобилю, дослідити та дати у відкритий доступ медичні наслідки катастрофи для українців та осучаснити соціальні виплати та допомогу постраждалим.

Більше фото та відео з мистецької акції на сторінці ARTEFACT:

https://fb.com/ArtefactChernobyl/
https://fb.com/ArtefactArtProject/

Це вже не перша соціально-культурна акція проекту ARTEFACT, більше про проект можна дізнатися нижче:

Міжнародний соціально-культурний проект ARTEFACT має на меті пошук нових культурних сенсів та переосмислення катастрофи Чорнобиля сучасними видами мистецтва в минулому української нації. Уроки Чорнобиля актуальні сьогодні в умовах гібридної війни, щоб не допустити нової інформаційної катастрофи та нарешті вийти з образу нації-жертви, усвідомивши себе нацією-героями, що ліквідували найбільшу інформаційну катастрофу світу та стали щитом для всієї Європи. Проект розглядає катастрофу Чорнобиля, як приклад найбільшої інформаційної катастрофи, коли замовчування, маніпуляції, фейки та пропаганда радянської влади призвели до реальних жертв.

Проект ARTEFACT розпочався у 2018 році з вражаючого медіа-арт перформансу у центрі Прип’яті, та відкрив цілий напрямок українського мистецтва майбутнього, яке може стати візитівкою нашої країни. Тоді про нас написали міжнародні медіа, такі як The Guardian, Vice,El Confidencial, 20 minutes, Bloomberg, BBC, Reuters, Associated press, і ще 300 медіа на 13 мовах із загальним медіа охопленням по світу більше 80 мільйонів.

Другий ARTEFACT був активований у США на Burning Man в 2019 році додатком доповненої реальності, яке відкривало портал в Чорнобиль. Це був перший AR арт-проект на Burning Man, та першій проект, який розповідає про Чорнобиль сучасній молоді світу. Участь українських медіа-митців у Burning Man була підтримана Міністерством Закордонних Справ України, та мала також багато інтернаціональних публікацій, відзначивши проект, в якому приймали участь українські митці в ТОП10 2019 року.

Митцями проекту ARTEFACT була створена аудіо бібліотека «Звуки Чорнобиля», на які міжнародні музиканти – номінант на Гремі Крістоф Етьє з проекту Telepopmusic та самий відомий бітбоксер світу, хедлайнер ATLAS WEEKEND, створили музичні композиції, що будуть презентовані в світі в 2020 році.

Разом з Національним музеєм Чорнобиля команда ARTEFACT оживила декілька експонатів музею сучасними діджитал технологіями, що стали прообразом першої міжнародної медіа-арт виставки ARTEFACT: Chernobyl 33, що була представлена разом з іспанським партнером – фестивалем MADATAK, яка з великим успіхом та гарними експертними відгуками пройшла в Річковому Вокзалі Києва у вересні 2019. Виставку відвідало 12 000 людей за 10 днів, наразі виставка готується до експонування в Іспанії.

В жовтні 2019 році автор проекту ARTEFACT Валерій Коршунов презентував мурал «Погляд у Майбутнє», який був обраний представниками ЧАЕС та намальований на адміністративній будівлі ЧАЕС, як символ того, що людина може переосмислювати та виправляти помилки минулого заради майбутнього.

23 жовтня митці проєкту ARTEFACT встановили новий рекорд України, створивши з об’єкту «Дуга» у Чорнобилі найбільшу лазерну інсталяцію в Україні «Чорнобильське сяйво». Вперше за своє існування пам’ятник радянської пропаганди «Російський Дятел» випромінював світло та музику, і завдяки сучасному мистецтву може стати відомим у всьому світі арт-об’єктом Чорнобиля, ставши сигналом у світ про звільнення України від радянського минулого, та усвідомлення власної унікальності.

Всі проведені мистецькі акції задокументовані у документальному соціальному арт-кіно ARTEFACT of Chernobyl, фільм дає новий сенс Чорнобильській катастрофі в загальному історичному минулому українців. Фільм буде дубльований на 3 мови та презентований на українському телебаченні та декількох міжнародних фестивалях: http://artefactchernobyl.com/

У 2020 та 2021 роках планується продовження тематичних проектів ARTEFACT. Проект проходить з 2018 року за підтримки Українського Культурного Фонду, Міністерства Культури України, Міністерства Інформаційної Політики, Міністерства Закордонних Справ України, Українського Інституту, Національного музею Чорнобиля, Галузевого державного архіву СБУ, Державного Агентства з управління Зоною Відчуження, ГО Центр Прип'ятьКом.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас