Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Кліпове мислення, брак уваги та нездатність планувати: до чого мають бути готові вчителі й батьки сучасних першачків

Кліпове мислення, брак уваги та нездатність планувати: до чого мають бути готові вчителі й батьки сучасних першачків

ТСН у спецпроекті «Покоління» досліджує особливості життя та виховання сучасних дітей

Цього тижня ТСН на “1+1” розпочала спецпроект про сучасних дітей “Покоління", щоб розповісти глядачам, чим живуть і захоплюються школярі, про що мріють і як закохуються, де втрачають здоров’я, та чим займаються, поки їх не бачать батьки.

Перша серія спецпроекту була присвячена першачкам, які 1 вересня пішли до школи. Сучасні першачки – це так зване покоління "Альфа". Діти, яким від народження смартфон замінив усі іграшки, а подекуди – батьків. Вони з дитинства виховувалися за допомогою різних гаджетів.

Сюжет: https://youtu.be/3lun3lNZzpA

Учені кажуть: це не минулося безслідно. Кліпове мислення, брак уваги та нездатність планувати – далеко неповний перелік особливостей дітей. До чого мають бути готові вчителі молодшої школи й батьки першачків – досліджувала журналістка Тетяна Штан.

Героями сюжету стали близнюки Яна та Оля, які у цьому році йдуть до першого класу. Їхня улюблена розвага – це смартфон, де вони знаходять різноманітні ігри, мультфільми та відео. Мама першачків – вчителька, але навіть їй складно зацікавити дітей до навчання, адже вони вважають процес читання і писання – тривалим та нудним.

За словами нейробіологів, нинішнє покоління дітей – це новий вид людей, так зване покоління Альфа. Його особливість – це кліпове мислення, слабкий емоційний інтелект та погана здатність до планування.

Журналістка вирішує провести експеримент і зацікавити дітей мультфільмами та розвагами свого дитинства – грою в класики та “резинки”. Але діти швидко втрачають інтерес та все одно повертаються до смартфонів.

“Спостерігаючи за глобальними процесами у світі, мабуть, це навіть на краще, що у нас народжуються діти, які легко і швидко перемикаються між процесами, так вони можуть вирішити велику кількість задач одночасно”, - коментує психологиня Марія Абрамчук.

У той же час деякі дослідження звітують про зменшення лобної долі у молодого покоління. Ця частина мозку відповідає за планування.

“У них зменшується розмір лобної долі, діти можуть взагалі втратити здатність до планування. Вони не задумуються і не уявляють майбутнього. При цьому легко можуть виконувати автоматичні завдання”, - розповідає нейробіолог Сергій Данилов.

А вчителі молодших класів, порівнюючи різні покоління учнів, наголошують, що зараз дітям важко зрозуміти емоцію вчителя – радість, сум, незадоволення, захоплення та інше. За статистикою, малеча зараз проводить до 92% вільного часу в інтернеті, або зі смартфоном. І лише 8% часу у них залишається на спілкування. Як наслідок, діти не вміють комунікувати і не здатні відрізняти всіх відтінків емоційного стану. Адже смайлики у смартфоні не передають реального виразу обличчя.

Крім того, пристосовуючись до запитів і потреб сучасного суспільства, зараз у школах з’являються різні гаджети для навчання – інтерактивні дошки і парти. Вони здатні втримати увагу дітей та зробити процес навчання схожим на гру.

Вчені і нейробіологи роблять свій прогноз, що на систему освіти чекає злам і повне переналаштування. Тому що старі моделі підготовки людини до дорослого життя вже не працюють, а нові – тільки у процесі створення.

Вже сьогодні, о 19.30 на глядачів ТСН чекає наступний сюжет спецпроекту “Покоління”, у якому журналіст Мирослав Ганущак спробує по-справжньому зануритися життя підлітків. Журналіст проведе у компанії підлітків декілька днів, побуває на молодіжних тусовках, дізнається про популярні субкультури, вивчить специфічний сленг та покаже батькам те, чого вони не знають про своїх дітей.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас