Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

У січні більше 50% свідоцтв про народження дитини було оформлено через сервіс єМалятко

У січні більше 50% свідоцтв про народження дитини було оформлено через сервіс єМалятко

Більшість батьків в Україні при реєстрації народження дитини віддають перевагу державному електронному сервісу єМалятко. Так, у січні 2021 року з його допомогою народження нового українця зареєстрували 51,37% батьків немовлят.

Це дуже хороший показник як для такого молодого сервісу. Нагадаємо, єМалятко запустили з ініціативи уряду в рамках діджиталізації державних послуг минулого року. Ідея була в тому, щоб максимально спростити процедуру реєстрації новонароджених та отримання свідоцтва про народження дитини. Замість того, щоб витрачати час на походи по інстанціях, батькам новонародженого достатньо зайти на портал або ж в мобільний додаток Дія, обрати сервіс єМалятко і подати відповідну заяву. Справа 20 хвилин.

З моменту запуску сервісу єМалятко від батьків новонароджених надійшло загалом понад 56 тисяч заяв. Найбільшою популярністю ця послуга користується серед жителів великих міст, зокрема в Києві, Харкові, Дніпрі, Житомирі, Запоріжжі.

Зазначимо, що, окрім обов’язкових послуг, а саме реєстрації народження та визначення походження дитини, в єМалятко батьки можуть також замовити низку додаткових послуг. Наприклад, призначення допомоги при народженні, присвоєння дитині індивідуального податкового номера (ІПН), реєстрацію місця проживання дитини і т. д. На сьогодні з-поміж цих додаткових послуг лідирує за популярністю послуга присвоєння дитині ІПН — її обирають 85% заявників. 72% батьків через єМалятко замовляють допомогу при народженні дитини, а 51% — присвоєння дитині унікального номера запису в реєстрі (УНЗР; цифрового, незмінного ідентифікатора людини, що допомагає швидко і достовірно встановити особу).

Послуга єМалятко доступна по всій Україні. Запровадили її за підтримки Швейцарії в рамках програми EGAP (Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади).

Послуга єМалятко на веб-порталі Дія: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko

Як відомо, Україна з метою зниження корупції взяла курс на діджиталізацію державних послуг, маючи намір до 2024 року перевести 100% держпослуг у цифру. Відтак вся взаємодія громадянина з державою відбуватиметься на єдиному порталі цифрових сервісів Дія — більше ніяких черг в держустановах та контактів з чиновниками. Це унікальний досвід в масштабах не лише Європи, але й світу.

Кабінет Міністрів України спільно з Міністерством цифрової трансформації запустив кампанію «Я відчуваю зміни» на підтримку державних електронних сервісів, в тому числі сервісу єМалятко на порталі Дія. Кампанію створено креативною агенцією Green Penguin за підтримки USAID Transformation Communications Activity.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас