Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Урок пам’яті Чорнобиля оновлюють до 35-х роковин

Урок пам’яті Чорнобиля оновлюють до 35-х роковин

Оновлення стосуються як змісту, у зв’язку з появою нової інформації з розсекречених документів КДБ, так і формату – уроки будуть представлені сучасними відеороликами для всіх 11 класів на YouTube.

За підтримки Українського культурного фонду група педагогів, у партнерстві з Національним музеєм «Чорнобиль» та Європейським інститутом Чорнобиля, розпочала роботу над оновленням дидактичного матеріалу та формату традиційних Уроків пам’яті Чорнобиля для учнів з 1 по 11 клас.

Кропітка робота над оновленням програми відбувається поетапно, наразі завершується розробка методичного матеріалу з урахуванням знань учнів з 1 по 11 клас, які проходять затвердження в Раді експертів проєкту, серед яких представники музею, вчені, ліквідатори та працівники ЧАЕС та Чорнобильської зони відчуження.

Далі триватиме підготовка історичних матеріалів та кропітка робота з продакшену відеороликів та підбір історичної хроніки, адже уроки будуть представлені в цікавому сучасному відеоформаті на YouTube у вільному доступі. Кожен вчитель з будь-якої школи України 26 квітня на 35 роковини Чорнобиля зможе просто запустити експертний урок, якій буде цікавий учням саме його класу.

«Минулого року ми разом із Всеукраїнською школою Онлайн та Офісом Президента провели перший пілотний відео-Урок Пам’яті Чорнобиля, що був показаний по 8 телеканалах в межах програми онлайн-освіти, що запровадили для школярів через пандемію COVID-19. Позитивні відгуки та реакція школярів, вчителів та батьків на цей урок показала нам, що ініціатива варта продовження.

В межах своєї діяльності останні роки я займаюся питанням Чорнобиля, реалізовуючи соціальні та культурні проєкти щодо подолання наслідків інформаційної катастрофи Чорнобиля, які були спричинені замовчуванням Радянською Владою причин та наслідків аварії на ЧАЕС. Тож вважаю, що донести правдиву інформацію до дітей, поступово розширюючи їх уявлення про аварію, радіацію, наслідки, злочинні дії радянської влади, подвиг ліквідаторів і сучасний стан Чорнобиля – ось наша важлива мета. І розуміння важливості Чорнобиля у житті кожного українця має бути закладене у нового покоління»,
каже громадський діяч, директор МГО Європейський Інститут Чорнобиля Валерій Коршунов.

В залежності від віку, в уроках буде розкрито не лише наслідки радіаційного забруднення, а й медичні та соціальні наслідки аварії на ЧАЕС, в яких сьогодні ми живемо, і з якими будуть жити наші нащадки.

У старших класах розглянуть і політичні передумови та вплив трагедії на становлення незалежної держави Україна. Особливу увагу буде приділено її інформаційній складовій – пропаганді, фейкам та маніпуляціям з боку влади Радянського Союзу, які напряму вплинули на кількість жертв трагедії. Сьогодні інформаційна трагедія Чорнобиля повинна стати наочним прикладом в підручниках з інформаційної безпеки та кейсом для вивчення можливих наслідків гібридної війни в Україні.

Ольга Дудар, кураторка проєкту, дослідниця музейної педагогіки: «Світ асоціює Україну з аварією на ЧАЕС та з Чорнобилем. Це і наш біль, і виклик, і необхідність переосмислити досвід і нашу поведінку.

Тему Чорнобилю, як це не прагматично звучить, треба використовувати собі на користь. І говорити про цінності. Людина має бути цінністю, тому треба розвивати громадянське суспільство, переконувати молодь бути відповідальними. З темою Чорнобиля пов'язано так багато важливого для сучасної України, що у будь-якій сфері є актуальні питання. І школярам треба говорити про це, доносити важливу інформацію, роз'яснювати і заохочувати вивчати цю тему глибше».


Саме через поступове розширення уявлення дітей про різні аспекти Чорнобильської аварії можна досягнути трансформації досвіду минулого у базу для майбутнього – актуальні наукові дослідження для подолання наслідків трагедії та гідне поводження з забрудненими територіями у майбутньому, впродовж ще 10 000 років.

Анна Королевська, заступник генерального директора з наукової роботи: «Наша спільна мета – формування екологічно свідомої, духовної особистості з уважним ставленням до Життя в усіх його проявах, знання про місце людини у Природі, про її взаємодію із новітніми, навіть не завжди безпечними, технологіями задля збереження можливості життя на планеті Земля.

Такі уроки притягнуть до телеекранів мільйони дітей та допоможуть нам виховувати свідомих громадян Планети Земля, для яких культура безпеки життя людини стане головним чинником у прийнятті рішень для впровадження технічного прогресу. Адже саме відсутність культури безпеки стала головною причиною Чорнобильської катастрофи».


Проєкт створюється за підтримки Українського культурного фонду, Національного музею «Чорнобиль», ГО “Європейський інститут Чорнобиля” та сприяння Міністерства освіти та науки України, Всеукраїнської школи онлайн.

Слідкуйте за нами у Facebook: https://www.facebook.com/EuropeanInstituteOfChernobyl

Чому говорити про Чорнобиль взагалі важливо?

Аварія на ЧАЕС – трагедія всесвітнього масштабу, проте понад 60% українців не можуть згадати дату, причини й наслідки аварії. Про базові правила радіаційної безпеки, або норми радіації годі й вести мову.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас