Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

У Чорнобиля з´явився офіційний додаток Chornobyl App

У Чорнобиля з´явився офіційний додаток Chornobyl App

Днями відбувся Chornobyl App престур для національних медіа, де розробники презентували усі технічні можливості та переваги першого офіційного мобільного додатку Чорнобиля.

Ось так, наприклад, оживає мурал, намальований на машинній залі Чорнобильської АЕС, та розповідає історію будівництва станції, перетворюючись у відео. І це лише одна з можливостей Chornobyl App, про які ми Вам розповімо просто зараз.



«Ми почали створювати застосунок десь два роки тому — тоді це був прототип, застосунок із доповненою реальністю, який ми показали у США на Burning Man. Коли повернулися до України, зрозуміли, що є сенс зробити повноцінний мобільний застосунок.

У застосунку десь 150 матеріалів — це така собі Вікіпедія про Чорнобиль у кишені. Тут є аудіо-гіди, панорами 360, 3d-моделі, елементи доповненої реальності. Це розширяє досвід туристів, які їдуть в Чорнобиль, а також тих, хто через вікові обмеження чи карантин не має можливості потрапити сюди»,
— розповідає Валерій Коршунов, один із авторів мобільного застосунка Chornobyl App.

Історія, що оживає

Унікальна перевага додатку — якісні AR-технології, або доповнена реальність, яка дозволяє кожному оживити історію Чорнобиля.

Відомі пам’ятки Зони Відчуження — Колесо Огляду чи РЛС Дуга, можна встановити та роздивитись просто у себе вдома. Задля цього команда додатку провела оцифрування 10 унікальних об’єктів та локацій Зони Відчуження та 40 годин клопіткої роботи лазерними сканерами.

Цією функцією розробники подарували діджитал життя пам'яткам, які переживають суттєві природні руйнування, а користувачам надали безпечний та безкоштовний доступ до найпопулярніших туристичних точок Зони Відчуження.

Путівник, що оберігає

Безперечно Chornobyl App стане в нагоді і для тих, хто відвідує Чорнобиль з екскурсією, і для діджитал-мандрівників.

Додаток виконує функцію віртуального гіда, що розширює досвід перебування у Зоні Відчуження, надаючи більше інформації про оточення завдяки:

• авторським аудіогідам,
• сферам 360°,
• AR-доповненням,
• історичним фото.

Усі ці функції активуються при проходженні маршруту та роблять подорож неймовірно цікавою. До уваги мандрівників представлено 7 маршрутів та 44 локації, кожна з яких заслуговує окремої уваги і має унікальну історію. Інформація розміщена двома мовами, українською та англійською, тому будь-хто зможе скористатися цією функцією та сформувати власний досвід відвідування Чорнобилю.

Інформація, яка розвиває

У додатку Chornobyl App зібрана вичерпна інформація по історії трагедії, розсекречені документи КДБ, карти забруднення, новини по сучасному стану Зони Відчуження, її науковим та культурним проєктам, а також спростування поширених фейків.

Виставка, що вражає

До 35-х роковин у додатку відбудуться значні оновлення — на його базі буде створено інтерактивну виставку, в унікальному антиковідному форматі, що до 26 квітня відбудеться у 15 країнах світу. Лише за допомогою Chornobyl App та роздрукованих постерів люди з усього світу зможуть відвідати Чорнобиль віртуально та познайомитись з його сучасним та минулим, культурними та науковими проєктами.

Ця виставка стане частиною глобальної програми до 35-х роковин, що нещодавно була презентована на сайті Chornobyl35.com разом з їх новою унікальною айдентикою.

Чи варто завантажувати?

Наш висновок — так, цей додаток варто встановити кожному. Особливо, щоб не попадатись на поширені фейки і отримати можливість відкрити Чорнобиль у зручному форматі для кожного, аби він перестав бути сліпою плямою на карті нашої держави та у минулому нашої нації.

Завантажити додаток можливо за посиланнями:

https://chornobyl.app
IOS: https://apps.apple.com/tt/app/chernobyl-app/id1528759848
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.chrnmobile

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас