Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Після щеплення від туберкульозу у дітей загноїлися рани

Після щеплення від туберкульозу у дітей загноїлися рани

Після щеплення проти туберкульозу у чотирнадцятирічної Світлани Бондаренко три місяці гноїться рана. Разом із нею у лікарні після такої ж процедури опинилися ще п´ятеро дітей із села Семенки Немирівського району. Потерпілим дітям призначений курс лікування на шість місяців. Їхні батьки схвильовані, чи не спричинить щеплення рецидивів прояву нових захворювань, тому вимагають об´єктивного розслідування цього надзвичайного випадку.

Найперше добиваються встановлення доз туберкуліну, який ввели дітям. Але поки що безуспішно. Не вдалося це зробити під час обговорення надзвичайної ситуації на сесії сільради. Сподівалися на допомогу прокуратури. Однак прокурор Немирівського району, до якого звернулися з колективним листом більше двох місяців тому, навіть відповіді не надіслав…

Тим часом уже встановлено, що під час процедури щеплення медики допустили щонайменше п´ять порушень вимог вакцинації, встановлених Міністерством охорони здоров´я.

«Наших дітей скалічили...»

— У моєї дитини уже три місяці не гоїться рана на тому місці, де робили щеплення, - каже Валентина Бондаренко, мати чотирнадцятирічної Світлани. — Дівчинка так перейнялася тим, що сталося, що запитує, коли лягає спати: «Мамо, а я прокинуся завтра?..» Після цих слів у мене серце кров´ю обливається. А медики кажуть, що роздуваємо паніку. Вони праві, а ми - дурні. Покалічили наших дітей, а тепер все звалюють з хворої голови на здорову.

Валентина Бондаренко - депутатом Семенківської сільради. Під час обговорення на сесії надзвичайної події, що осталася з дітьми, жінка намагалася дізнатися, яку саме дозу туберкуліну ввели дітям.

— Медики мовчать, як ті партизани на допиті, — каже спересердя жінка. — Лише відгризаються, мовляв, депутати не компетентні у медицині, тому нічого їм пояснювати не збираються.

— Ми знайшли порожню ампулу з-під препарату, який вводили дітям, — приєднується до розмови Світлана Гончарук, мати потерпілого семирічного Назара. — Там вказано, що наявна кількість туберкуліну розрахована на двадцять доз. Дітей було шестеро. Де поділася решта препарату? Його вилили, чи, може, розподілили між цими шістьма дітками? Скажіть, будь ласка, це що, така велика медична таємниця, що батьки не повинні знати, що і скільки ввели їхнім дітям? Ми також вправі знати, чийого виробництва цей препарат. Так само, як і на підставі чого і в зв´язку з чим саме у нашому селі провели вакцинацію. Дотепер не знаємо, хто давав вказівку її проводити, хто контролював проведення. У мого Назарчика після того не тільки збільшилися лімфовузли. З´явився фурункул. Такий, що змушені були видаляти хірурги.

Спочатку лікували дитину в стаціонарі у районній лікарні №2 у селищі Брацлав. Потім Назара оглядали лікарі в обласному тубдиспансері. Ми там уже були три рази. Призначили лікування. Уже три місяці ковтає пігулки. І ще стільки ж часу має це робити. Все це за наші гроші.

Ще один депутат сільради Олена Мандрик, у якої після щеплення постраждала 14-річна донька Наталя, пропонувала на сесії встановити, у кого саме медсестра отримувала препарат для щеплення.

— Ми просили показати доручення і накладну на його отримання, - каже пані Олена. – Це ж не медична таємниця. Але цього не зробили ні завідувачка фельдшерського пункту пані Захарчук, ні медсестра Зінич.

У доньки Олени Мандрик три місяці не спадає температура.

— Вони думали, що ми їх обдурюємо, — каже пані Олена, — тому відмовилися користуватися нашим термометром. Приходять зі своїм. То й що з того! Все одно показує більше 37 градусів. Розводять руками. Мовляв, пийте далі ліки, які вам призначили.

Сергію Мандрику лікарі змушені були відмінити призначені після щеплення медичні препарати.

— У сина виявили захворювання правої нирки, — каже мати хлопця Інна Мандрик. — Нирка стала більших розмірів. Тепер треба їздити вже не у тубдиспансер, як раніше, а до спеціалістів іншого профілю.

«Це моя вина…»

— Так співпало, що я був у той час у медпункті, коли хтось з батьків привів дитину після щеплення, — каже сільський голова Семенків Костянтин Махиня. — Сам бачив на руці припухле місце. У дитини була підвищена температура. Мати вимагала пояснення. Але завідувачка ФАПу і медсестра мовчали. Тільки переглядалися одна з одною. Тоді вже я став вимагати пояснення. Після чого медсестра каже: «Це моя вина…»

Дев´ятнадцятирічна медсестра Анастасія Зінич, учорашня випускниця медучилища, спершу зробила дітям пробу Манту. А через три дні після того, як стверджують батьки, вона ж ввела дітям туберкулін.

— Медсестра мені зателефонувала, щоб син прийшов на медпункт на огляд після проби Манту, — каже Інна Мандрик. — Ще й попросила, щоб покликав сусідського хлопчика. Вона ж не казала, що буде робити щеплення. Казала, на огляд. А в сина таке почервоніння після Манту, що його не можна було не побачити. А тепер ми знаємо. Що й щеплення не можна було робити.

Головний лікар Немирівської районної лікарні Олександр Конотоп нарахував п´ять порушень вимог наказу Мінохорони здоров´я №48 (03.02.2006) «Про порядок проведення щеплення в Україні».

— Ми встановили, що робити щеплення згаданим дітям протипоказано, бо в них була позитивна проба Манту, — каже Олександр Петрович. — Щеплення провели без згоди батьків.

Усі встановлені факти порушень відображені в наказі «Про порушення при проведенні ревакцинації у ФАПі в селі Семенки».

З´ясовується, і проба Манту, і саме щеплення БЦЖ медсестра провела без огляду дітей сімейним лікарем. Дозвіл на таке проведення сімейний лікар Анатолій Ковтун надав медсестрі по… телефону. Також сімейний лікар не затвердив план профілактичних щеплень. Без цього документа медсестра не мала права брати на себе відповідальність виконувати процедуру, яка обернулася бідою для шести дітей.

— Вина медиків очевидна, — каже сільський голова Костянтин Махиня. — Навіть ті, хто не мають медичної освіти, знають, що при позитивній пробі Манту робити щеплення не можна. Чому так вчинили наші медпрацівники, вони не пояснили ні депутатам, ні батькам потерпілих дітей.

Сільський голова уточнив, що працівники сільського ФАПу мають подвійне підпорядкування.

— Зарплату вони отримують з бюджету сільради, — каже пан Махиня. — На відміну від деяких інших сіл, виплачуємо її без затримок. Але на роботу медиків приймають у районній лікарні. Там їхні трудові книжки. Тому фактично впливу на них сільрада не має. Сільський голова не має права на покарання завідувачки ФАПу. Хоча скарги від людей на її роботу надходили не раз. Але це прерогатива головного лікаря району. Сімейний лікар тим більше нам не підпорядкований, до того ж мешкає в іншому населеному пункті. Тому й давав вказівки медсестрі по телефону. Як вони могли допустити такий промах, не зрозуміло. Адже постраждала навіть дитина завідувачки ФАПу.

Медиків покарали

Після інциденту сімейний лікар Анатолій Ковтун одразу звільнився з роботи. Медсестрі й завідувачці ФАПу оголосили догани. За недостатній контроль за роботою сільського закладу медицини вказано головному лікарю районної лікарні №2 у селищі Брацлав.

— Нашим дітям від того не стало краще, — кажуть батьки. — Хто в чому винен, нехай медики з’ясовують між собою. Нам важливіше знати, чого саме і скільки ввели в організм наших дітей, і як воно може вплинути надалі на стан їхнього здоров´я. Але ж про це мовчать.

Нині батьки добиваються виділення путівок на лікування потерпілих дітей.

— Нам не відмовляють, — каже Олена Мандрик. — Але пояснюють, поки не прийнятий бюджет, ні про які путівки не може йти мова.

Організм дітей у селі Семенки ослаблений ще й тим, що цей населений пункт належить до четвертої зони радіаційного забруднення. А тут ще й медики додали свою гірку пігулку…

За матеріалами 20minut.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас