Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Учням 22 шкіл Миколаєва викладають спецкурс із захисту прав споживачів

Учням 22 шкіл Миколаєва викладають спецкурс із захисту прав споживачів

Миколаївські школярі вміють захищати свої права. Права споживачів. У двадцяти двох школах області діти вивчають курс «Основи споживчих знань». Діти вчаться відрізняти неякісний товар і, на відміну від дорослих, не соромляться вимагати від продавця його обміняти.

Підлітки засвоюють права і обов´язки покупця, вчаться відрізняти неякісний і небезпечний товар, отримувати компенсацію за браковану річ і навіть як купувати на розпродажах.

Ірина Циган, заступник начальника Миколаївського обласного управління у справах захисту прав споживачів: "Бували випадки, дітям давали гроші, і вони купувати Мр3-плейер або мобільний телефон. А потім батьки дізнаються, що діти купували дорогі товари без їх участі. Тут виникали різні труднощі в поверненні грошей, в заміні товару".

Курс «Основи споживчих знань» ще 5 років тому затверджений Міністерством освіти як вариативный в учбовій програмі. Але лише чотири відсотки шкіл Миколаєва знайшли час на його викладання, хоча ефективність курсу діти самі щодня доводять на практиці. Наприклад, восьмикласники миколаївської школи №19, на відміну від своїх батьків, не соромляться вимагати від продавця обміняти річ.

Олександр Гетьман, учень 8 класу: «Я купував Мр3-плейер, і коли його відкрив, відмітив, що не було болтика. Я пішов і поміняв по гарантії. Вибачилися, але спочатку сказали, що я сам його відкрутив. Але потім я поміняв».

Галина Голікова, вчителька економіки: «Мені один хлопчик сказав, що він звернувся з проханням до продавця обміняти товар, це було на ринку. Він сказав, що у нас в школі є такий курс. Мені слова продавщиці дуже сподобалися, вона сказала: «Нічого подібного в школі не може бути, тому що якби в школі вивчали такий курс, всі б були такі розумні і круті, як ти».

Миколаївські педагоги планують в наступному навчальному році ввести курс прав споживачів у п´ятикласників. Вони впевнені, що вчитися бути покупцем ніколи не рано і не пізно.


(За матеріалами ICTV.UA)

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас