Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Усе найгірше дітям: вітчизняні дитячі товари викликають алергії і рак

Усе найгірше дітям: вітчизняні дитячі товари викликають алергії і рак

Половина речовин, які використовують у виробництві дитячих товарів в Україні, шкідливі для здоров’я. Усе найгірше – дітям: алергія та рак – лише частина захворювань, які можуть заробити наші діти через недосконалість держстандартів.

В Україні діють близько 20 стандартів дитячого харчування. Однак практично усі норми були прийняті ще за часів СРСР. Тоді в їжу не додавали таких шкідливих домішок, які використовують у сучасному виробництві. Виявити шкідників у дитячих харчах складно, кажуть науковці. За українськими держстандартами виробники можуть наповнювати продукцію шкідливими речовинами, знижуючи тим самим її собівартість.

Наприклад, у виробництві дитячого харчування можуть використовуватися трансизомери (побічний продукт, який утворюється при термічній обробці насичених жирних кислот). При попаданні в організм певних доз цієї речовини може розвинутися діабет і навіть онкозахворювання. Виявилось, що документа, який регламентує допустимі дози таких речовин, в Україні просто немає.

З дитячим одягом ситуація не краща. "Наприклад, за українськими стандартами, з шкідливих речовин в одязі контролюється лише наявність формальдегіду. Європейці ж перевіряють на наявність важких металів і інших шкідливих мікроелементів", - розповідає Галина Некрашевич, начальник лабораторії аналітичних досліджень і випробувань продукції науково-технічного центру підтвердження відповідності, стандартизації і випробувань продукції легкої промисловості і засобів індивідуального захисту при Інституті екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя.

Особливо шкідливі для здоров´я важкі метали. «Несформованість захисної системи шкіри дитини сприяє потраплянню хімічних забруднювачів в організм в процесі експлуатації текстильних виробів з натуральних і хімічних волокон. Це може викликати як алергічну реакцію, так і інші наслідки, у тому числі і рак. На жаль, у нашій країні до цих пір вважається, що текстильні вироби, особливо з натуральної сировини, є апріорі безпечними для здоров´я», - пояснює Людмила Сененко, старший науковий співробітник сектора гігієнічної оцінки одягу, взуття і галантерейних виробів Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя.

За матеріалами gpu.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас