Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитина погано спить

Дитина погано спить

Найважливіші показники здоров´я малюка - це його сон і апетит. Сон дуже важливий для нормального росту і розвитку малюка. Під час сну організм дитини набирається нових сил, а нервова система відпочиває.

Як правило, у перші місяці життя велику частину часу дитина спить. А мама повинна стежити за сном малюка. Часто батьки переживають, що їхня дитина погано спить. Особливо це стосується денного сну. Але не варто забувати про те, що в кожного малюка є біоритми і в кожного вони різні. Одні діти мало сплять вдень, зате вночі сплять багато. Інші ж увечері сповнені сил та енергії, і вкладатися о 21.00 для них проблема. Якщо малюк спить свої покладені за віком години, то не варто переживати і змінювати її режим.

Скільки повинна спати дитина?

Тривалість сну дитини напряму залежить від її віку. Нижче приведені середні норми сну малюка, але не забувайте про те, що кожна дитина індивідуальна і відхилення на 1,5 -2 години від норми не є проблемою.

Скільки повинна спати дитина:

До 3-х місяців дитина повинна спати - 16-20 годин.
З 3-х до 9 місяців дитина повинна спати – 12 годин вночі, вдень 3 – 5 годин.
З 9 місяців до 2-х років дитина повинна спати - 11-12 годин вночі, 2-3 години вдень.

Чому дитина погано спить?

Бувають ситуації, коли дитина погано спить і дуже часто прокидається ночами, причин для цього є дуже багато:

- Після прийняття гарячої ванни малюк перезбуджується (нехай при купанні температура води не буде вище 37 градусів);

- У дитячій кімнаті дуже жарко і задушливо (температура повітря в кімнаті, де спить дитина, не повинна перевищувати 24 градусів);

- Дитина голодна;

- Дитина перезбуджена перед сном (відчуває бурю емоцій);

- Кишкові розлади і глисти;

- Алергічний свербіж;

- Нежить і т.д.

Постарайтеся виключити всі причини, які призводять до порушення сну у дитини. Якщо проблема зі сном і досі не вирішується, то зверніться до невропатолога.

Проблеми зі сном у дитини

Буває, що навіть уві сні дитина не дає батькам розслабитися, не дивлячись на те, що вона на перший погляд солодко спить. Є кілька варіантів порушення сну.

1. Сноговоріння

Сноговоріння - це явище, як правило, нешкідливе для дитини, а часом навіть захоплююче для батьків. Малюк може щось розповідати уві сні або навіть читати вірші.

2. Скрегіт уві сні зубами

В народі вважається, що скрегіт уві сні зубами говорить про наявність у дитини глистів, хоча це зовсім не так. Ця проблема передається у спадок і як правило, проходить сама собою. Але якщо скрегіт повторюється кожну ніч протягом тривалого часу, варто звернутися до невролога.

3. Нічні страхи

Нічні страхи рідко зустрічаються у дітей молодше 3 років. Дитина прокидається і чітко пам´ятає своє сновидіння. Причини таких страхів криються в дуже лякаючих враженнях, побачених днем. Виключіть з режиму малюка перегляд страшних мультиків і комп´ютерних ігор.

4. Нічні кошмари

Нічних кошмарів схильні як зовсім маленькі діти від 1 року, так і більш старші. Виною всьому - яскраві і бурхливі пригоди та враження. Якщо нічні страхи і кошмари переслідують дитину надто часто (більше 2-3 разів на тиждень) - це привід звернутися до лікаря.

5. "Синдром неспокійних ніг" (міоклонус)

Складається враження що у сні дитина кудись біжить. Постійно рухає ногами і руками. Справа в тому, що нічний міоклонус можуть бути наслідком синдрому гіперактивності та інших порушень роботи мозку дитини. Обов´язково зверніться за допомогою до невропатолога.

6. Хропіння уві сні

Може бути пов´язане з вузькістю носових проходів у дитини або надлишковою масою тіла у дитини, так само зверніться до фахівця.

Як вкласти дитину спати

Для багатьох батьків процедура укладання дітей перетворюється в цілу проблему. Щоб уникнути нескінченних "спектаклів", необхідно навчити дитину лягати спати. У першу чергу необхідно створити спокійну обстановку. За 3 години до сну виключіть перегляд дитиною телевізора і бурхливі гри. Корисно буде прийняти ванну із заспокійливими травами валеріани, меліси, лаванди. Обов´язково заведіть "сонні ритуали" - наприклад, прийняття ванни, вечеря і пісенька на ніч. А для діток старше року - це може бути казка, поцілунки і побажання близьким добраніч. Намагайтеся не порушувати цей ритуал, щоб не збити дитину з ритму.

Якщо малюк спить у своєму ліжечку, постарайтеся не захаращувати його іграшками та подушками, по-перше, вони будуть заважати малюкові, а по-друге, він обличчям може уткнутися в подушку, що порушить його дихання, та й повітря в такому ліжечку буде погано циркулювати .

Якщо малюк спить з вами на великому ліжку, будьте особливо уважні. Так як дитина спить неспокійно, він може впасти з ліжка. Загородіть ліжко і добре попідтикайте простирадло. Спокійно спати в великому ліжку дитина зможе після дворічного віку. У будь-якому випадку, де б не спала ваша дитина, періодично перевіряйте, чи все з нею гаразд.

Спокійного Вам сну!

За матеріалами zaykapobegayka

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас