Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому дитина погано спить?

Чому дитина погано спить?
 

Спокійний сон дитини – важливий показник її розвитку. Відпочиваючи уві сні, малюк набирається сил, росте, переробляє і фіксує в пам’яті отриману за день інформацію, а також, під час сну налагоджується робота усіх систем організму. Ось чому здоровий, повноцінний відпочинок, є таким важливим. Але що ж робити, якщо сон дитини неспокійний і нетривалий?



Для початку спробуйте розібратися, в чому причина проблеми, і чи дійсно це проблема? Що мається на увазі? Для дитини є притаманним поверхневий сон, вона спить дуже чутливо (на відміну від дорослої людини, яка більшу частину сну перебуває у глибокій його фазі). Вас не має це бентежити, адже для малюка, особливо до року, тривожний сон є, фактично, нормою. Діткам важко заснути самостійно, вони хочуть відчувати присутність когось близького (найкраще, звісно – мами), чути її голос (тому колискова – один з найефективніших методів «заколисати» дитину), відчувати її дихання і тепло (відкриєш очка, простягнеш ручку, а поряд мама, значить все добре, можна далі спокійно спатки).

Якщо ж йдеться про дитину після року, яка продовжує неспокійно спати, відмовляється дотримуватись режиму, як діяти батькам?

Для людини природно жити, слідуючи певному режиму. Якщо розпорядок дня відсутній – наш організм відчуває дискомфорт. Саме тому так важливо привчати малюка до режиму з перших днів його життя. До речі, вчені вважають, що біоритми матері також впливають на біоритми дитини: якщо під час вагітності жінка пізно вкладалася до ліжка, то її малюк, ймовірно, «успадкує» таку любов до посиденьок за північ.

Для початку, почніть вкладати маля спати в один і той самий час (це стосується і денного, і нічного відпочинку). До речі, денний сон також є необхідним для дитини; психологи наполягають, що збереження денного сну аж до шкільного віку – норма, адже денний відпочинок допомагає гармонізувати самопочуття малюка, заспокоїти його нервову систему.

Коригуючи режим дитини, не лише вкладайте її спати в один і той самий час, але й будіть її зранку в однаковій годині (з часом цього не доведеться робити, малюк сам почне засинати і пробуджуватись «за графіком»). Прийом їжі, гра, прогулянка – на все це також має бути свій час. Нехай перебування на свіжому повітрі займає значну частину дня дитини - це неодмінно відобразиться на якості сну малюка. А от тривале сидіння перед монітором (комп’ютера, телевізора), особливо незадовго до того, як дитина має лягати спати, зовсім не сприятиме спокійному, тривалому відпочинку. Також, не варто грати активні ігри незадовго перед засинанням, краще проведіть час перед сном, читаючи книгу, граючи спокійну гру, просто спілкуючись. Добре допомагає розслабитись тепла ванна з відваром трав: меліси, м’яти. Обов’язково провітріть кімнату малюка перед сном!

Щодо режиму харчування дитини, майте на увазі: якщо він організований неправильно – це також може впливати на якість сну дитини та процес засинання. Зрозуміло, що голод може будити дитину посеред ночі, але і переїдати перед сном теж не варто. Нехай малюк поїсть приблизно за півтори години перед відходом до сну, це допоможе уникнути відчуття тяжкості в шлунку. Якщо ж дитина матиме надто ситну вечерю незадовго перед засинанням, організм не зможе повноцінно відпочити, адже він займатиметься перетравлюванням їжі. Слідкуйте також за дотриманням питного режиму, бо часто малюки прокидаються через спрагу (тут має значення і підтримання оптимального рівня вологості в приміщенні, де відпочиватиме дитина) .

Діти дуже тонко відчувають, якщо у стосунках мами і тата щось не гаразд, тому, коли у домі постійні сварки, ви з’ясовуєте стосунки при дитині – нічого дивного, що вона неспокійно спить, часто прокидається вночі, плаче. Подумайте над цим…

Деякі недуги також можуть псувати дитині відпочинок, тому, якщо ви усунули всі можливі причини, але малюк продовжує неспокійно спати, зверніться до лікаря.

Будьте наполегливими і послідовними, але в жодному разі не заставляйте дитину спати, влаштовуючи при цьому істерику – це може лише загострити ситуацію.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас