Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Скільки має спати дитина до року?

Скільки має спати дитина до року?
 

Сьогодні тато з мамою сперечалися про те, скільки я маю спати. Мама говорила, що всю ніч і один раз вдень – досить, а тато все повторював їй, що я повинен спати два рази на день... А що, якщо я не хочу спати два рази?



Дійсно, батькам складно зрозуміти, якою має бути тривалість сну для їхньої дитини. Якщо орієнтуватися на розповіді бабусь або мам інших дітей, ніколи не зрозумієш, як правильно, адже кожен малюк індивідуальний. Порівнювати потрібно не з іншими дітьми, а з медичними нормами. Про них нам розповіла лікар-педіатр Наталія Гейко.

Золотий сон немовляти: від 0 до 1 місяця

Тривалість дитячого сну залежить від віку немовляти. Новонароджені сплять практично постійно, вони прокидаються тільки для того, щоб поїсти і оговтатися. Через 3-4 тижні при правильному режимі дня малюк починає відрізняти день від ночі. Вночі його сон стає більш тривалим, а вдень він частіше переривається. Дитина прокидається вже не тільки для того, щоб поїсти, вона вже з цікавістю дивиться на всі боки, в її погляді з'являється усвідомленість, вона чіпає іграшки, реагує на голоси батьків. Однак, у віці 1 місяць малюк також повинен спати багато, 16-18 годин на добу. Це цілком нормально, навіть якщо вам здається, що дитина спить весь час, причин для занепокоєння немає.

Сплю – значить росту: 2-9 місяців

В два місяці нічний сон збільшується, він стає більш тривалим, по 9-10 годин, тоді як денний сон зменшується до 7-8 годин. Загальна кількість годин сну все так само складає 16-18 годин. Дуже важливо, щоб малюк спав достатньо. Сон позитивно впливає на роботу імунної та нервової систем, добре позначається на психоемоційному стані, а також на виробленні гормону росту. Адже не дарма кажуть, що діти ростуть уві сні. Тому завдання батьків не хвилюватися даремно, а дбати про максимальний комфорт малюка. Забезпечити здоровий сон допомагають підгузники Helen Harper Baby. Вони відмінно вбирають рідину, залишаючи поверхню сухою, а шкіру дитини – здоровою.

У дітей 3-6 місяців нічний сон встановлюється в межах 10-11 годин, зате денний скорочується до 5-6, при цьому один денний сон явно стає часто коротшим за інший.

Від півроку до дев'яти місяців нічний сон може залишитися таким же довгим, а ось денний – скоротитися до 3-4 годин.

Не хочу спати два рази! Або скоро рік

З 10 місяців до 1 року денний сон скорочується до 2-3 годин. Буває, що дитина в цей час переходить на разовий денний сон. Якщо його тривалість становить 2-3 години, це нормально. Але якщо малюк спить лише 1 годину, краще, щоб він спав два рази. Однак, є діти, які категорично не хочуть вдень спати два рази. У тому випадку, коли ви створили всі умови для комфортного дитячого сну, але малюкові таки не спиться, зверніть увагу на рівень його активності. Можливо, дитині просто недостатньо фізичних навантажень або прогулянок на свіжому повітрі. Якщо ж малюк більш ніж активний, здоровий, носиться по будинку невтомно і на вулиці крутиться, як дзиґа, а все одно спить тільки один раз на день, значить, це його індивідуальна особливість. Не турбуйтеся даремно, краще подумайте про те, як правильно розвивати дитину, адже своєю поведінкою вона показала, що повністю готова пізнавати новий, такий цікавий і прекрасний світ.

Кажу ж вам, мама і тато, не хочу я спати, а хочу грати!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас