Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Починаємо прикорм грудничка: важливі поради батькам

Починаємо прикорм грудничка: важливі поради батькам
 

Коли ви плануєте розпочати підгодовувати малюка, таке відчуття, що у кожного на цей рахунок є своя думка. Ми пропонуємо вам підбірку слушних порад – до чого варто прислухатися, а що можна і проігнорувати. Отже, з самого початку...



Порада 1: Коли починати

Починайте вводити перший прикорм дитині у віці від 4 до 6 місяців. До того часу травна система дитини не може впоратися ні з чим, окрім грудного молока або суміші для новонароджених. Але також не варто чекати занадто довго, інакше малюк може настільки звикнути до «рідкої» дієти, що втратить інтерес вчитися жувати і ковтати «дорослу» їжу.

Порада 2: Ніяких зернових в пляшечці

Вашій дитині не потрібні зайві калорії, які додають зернові дитячому харчуванню, якщо тільки цього не рекомендує ваш педіатр. Крім того, такими густими сумішами (на основі зернових) дитина може давитися або захлинатися, вдихаючи їх.

Порада 3: Вводьте по одному продукту за раз

Вводячи по одному новому продукту раз на 2-3 дня, ви зможете відслідковувати реакцію дитини на нову їжу: алергія, діарея, блювота, висип... Хоча в більшості випадків такі симптоми проявляються вже протягом чотирьох годин після їжі.

Порада 4: Пробуйте, пробуйте знову

Не відмовляйтеся від нового продукту, якщо малюк морщиться, коли пробує його. Деяким малюкам потрібно спробувати нововведення з десяток разів, щоб розкуштувати. Тому, якщо малюкові продукт не сподобався зараз, запропонуйте його через кілька днів або змішайте з чимось, що дитина любить.

Порада 5: Не обов'язково починати саме з рисової кашки

Так, дуже малоймовірно, що рис викличе алергію. Але ви можете почати прикорм і з яблучного або м'ясного пюре.

Порада 6: Не обов'язково пропонувати овочі до фруктів

Якщо хочете, ви можете дати дитині спробувати фрукти до овочів. Немає ніяких доказів на користь того, що малюкам не подобаються овочі, якщо вони вже спробували фрукти.

Порада 7: Не обов'язково відкладати м'ясо «на потім»

Як показали дослідження, малюки, які починають їсти м'ясо раніше, отримують більше цинку і заліза – поживних речовин, неймовірно важливих для зростання. Спробуйте почати «знайомство» з м'яском з пюре з курки.

Порада 7: Не готуйте прісну їжу

Діткам потрібно вчитися їсти свіжі фрукти і овочі, але кашку або м'ясне пюре ви можете злегка приправити, щоб зробити страву смачнішою.

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас