Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як правильно розмовляти з немовлям

Як правильно розмовляти з немовлям

Спілкування з близькими служить для малюка єдиним джерелом, яке збагачує дитячу свідомість, визначає процес формування його особистості. Як же розмовляти з немовлям, з чого почати перше в його житті спілкування?


Тільки в процесі спілкування дитина навчиться користуватися рідною мовою, пізнавати навколишній світ, закріплювати ці знання в слові. Тепер спробуємо відповісти на питання, що цікавлять багатьох: як же допомогти дитині опанувати промову, як і про що говорити з немовлям? Для цього нам необхідно розглянути по порядку всі періоди розвитку дитини.

Період до народження дитини

Фізіологи встановили, що ще до моменту народження у плода відбувається формування всіх видів чутливості, м'язового апарату і т.д. Йде процес дозрівання нервової системи. А найбільше схильний до негативних впливів мовний центр. Дитина в утробі матері живе - вона чує звернені до неї і оточуючих слова, музику, спів. Розмовляйте з малюком, скажіть йому, що його народження дуже чекають, його люблять.

А тепер зупинимося детальніше на тому, якими можливостями володіє немовля, чому може навчитися після народження.

Період новонародженості (перші 3-4 тижні життя)

Перший крик при появі дитини на світ свідчить про те, що маленька людина зможе навчитися добре говорити. Доглядаючи за цим крихітним створінням, розмовляйте, ведіть "бесіди" з ним, ніби малюк добре вас розуміє, ставтеся до нього як до зацікавленого співрозмовника, партнера по спілкуванню, незважаючи на те що з боку малюка спілкування відсутнє. Будьте впевнені, дитина вас чує і намагається зрозуміти. Заколисуючи на руках і в ліжечку, заспівайте їй колискову пісеньку.

2,5-3 місяці

Збільшується тривалість неспання. На цьому етапі дуже велику роль у розвитку дитини відіграє формування зорових і слухових орієнтовних реакцій. Складається так звана ситуативно-ділова форма спілкування.

Як же повинна спілкуватися мама з немовлям на цьому етапі його розвитку?

У моменти неспання організуйте заняття з найпростішими іграшками - брязкальцями, дзвіночками, бубонцями, тривалістю 1-3 хв. На цьому віковому етапі дитина починає вимовляти перші в своєму житті звуки, їх називають гуканням, вони виникають при проголошенні звуків "ги", "кхи". Поява їх обрадує батьків, оскільки вони є підготовчим етапом подальшого освоєння звуків рідної мови. Продовжуйте вчити малюка прислухатися до своєї і чужої мови, повертати голівку на звук. Для цього ніжно і співучо розмовляйте з ним, використовуючи ласкавий і веселий тон.

3-6 місяців життя

На цьому етапі батькам варто зауважити: мовні реакції стають для дитини засобом емоційного спілкування (комунікації). Зробіть спілкування з дитиною обопільним, таким, що носить двосторонній характер. Вчіть малюка наслідувати вашу мову. Вимовляйте ті звуки, які малюк вже освоїв, щоб дитина змогла повторити їх знову і знову. Необхідно, щоб вона бачила ваше обличчя, вашу міміку і артикуляцію, тобто стежила за рухами губ і дивилася на рот.

Наприклад, говоріть один і той же склад: "Ба-ба-ба-ба", повільно, не кваплячись, співуче, щоб дитина змогла його почути і відтворити. Ваше схвалення і позитивний настрій сприятимуть якнайшвидшому навчанню малюка.

В 4 місяці дитина тривало і активно гулить, до 5 місяців у неї з'являється співуче гуління з різною інтонацією.

До 5-6 місяців малюк вимовляє приголосні звуки: п, б, д, м, н, ль та ін.. У його мові з'являються перші склади: па, ба, ма - лепет.

6-9 місяців

Він вже так багато чого може, ваш малюк! У віці від 6 до 9 місяців дитина вже усвідомлює мову дорослого. Змінюється поведінка малюка і його спілкування (на слово "до побачення" крихітка помахає ручкою вам у відповідь на ваш жест, виконає на прохання дорослого необхідні дії: "дай", "візьми", "покажи", "пий" та ін..) Тепер свої дії з іграшками, спілкування з дорослими та іншими дітьми малюк постійно супроводжує лепетом.

На цьому етапі мовні навички малюка повинні продовжувати рости разом з ним. Слідкуйте за тим, щоб лепет дитини не згасав, а плавно переростав у нові слова, до яких додавалися б нові склади, поєднання голосних і приголосних звуків, які дитина раніше не вимовляла. Нехай малюк частіше чує від вас питання "де?", а в пошуках об'єкта бере участь разом з вами, (наприклад, у вас на руках) - так у нього буде накопичуватися пасивний словник, необхідний для подальшого становлення мови дитини та її психічного розвитку.

9-12 місяців

Цей період пов'язаний з тим, що дитина починає самостійно стояти, а потім і ходити. З 9, 10 до 12 місяців малюк опановує навичку мовного наслідування, у відповідь на вашу мову вимовляє склади і прості слова, які не говорив раніше. Це означає, що дорослий, а особливо мати, яка постійно спілкується з дитиною, може вчити його повторювати за собою перші прості слова, що складаються з одного-двох прямих складів. Наприклад, можна показати дитині ляльку і попросити її повторити за вами: "ля-ля", "топ-топ". Чим емоційніше і частіше ви повторюєте бажані слова, супроводжуючи їх показом і дією, тим малюк швидше їх запам'ятає.Читайте маляті вірші, потішки, перші казки, співайте пісеньки і лічилки.

За матеріалами woman.delfi.ua

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас