Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Як правильно вибирати дитячі іграшки

Як правильно вибирати дитячі іграшки
 

Всі ми хочемо, щоб іграшки були не тільки цікаві нашим діткам, а й розвивали їх. Зараз, звичайно, вибір всіляких дитячих іграшок необмежений – в будь-якому магазині знайдуться іграшки для будь-якого віку, статі і захоплень дитини. Але в цьому всьому розмаїтті нескладно розгубитися, особливо молодим батькам. Так як же правильно вибирати іграшки для малюка – цікаві і корисні?



Для малюків з народження до півроку добре підійдуть м'які іграшки, ляльки-маріонетки, дитячі дзеркала і брязкальця – все, що можна мацати, розглядати, тримати, трясти і т.д. Після 6 місяців іграшки повинні стимулювати дитину рухатися, повзти, лежачи на животику – це всілякі музичні іграшки, пірамідки, розвиваючі килимки, мобілі. З 12 місяців до двох років дітки починають цікавитися функціональними іграми та іграми на уяву, тому в даному віці краще вибирати іграшки саме для цих цілей.

Іграшки самих різних кольорів, форм і розмірів допомагають діткам виробляти основні поняття, такі як розпізнавання кольору, орієнтація в просторі і т.д. Граючись з такими іграшками, малюк зможе розвивати дрібну і грубу моторику. А такі ігри, як конструктори, лялькові будиночки, набори лікаря або імітація готування, будуть задовольняти потреби у розвитку дітей від двох років до дошкільного віку. Саме після двох років наступає той період, коли діткам подобаються більш довгі і творчі ігри з використанням уяви, асоціацій, наслідування; а також спільні ігри з іншими дітьми.

Гра стимулює соціальний, емоційний і мовний розвиток дитини

Ігри з іграшками на уяву, а також рольові ігри в даному віці мають множинні довгострокові переваги і в майбутньому позитивно відіб'ються на соціальному, емоційному та мовному розвитку, а також на творчих здібностях дитини. Як показало дослідження, діти, які грають у рольові ігри та ігри на уяву, у результаті краще говорять – ці ігри сприяють розвитку усного мовлення. Крім того, такі ігри створюють надійну основу для емоційного зростання, розвитку комунікабельності та взаємодії з іншими людьми.

Дітки розвиваються з різною швидкістю

Так, іграшки стимулюють розвиток дитини, але різні дітки розвиваються з різною швидкістю. Навіть якщо дві схожих дитини будуть грати з однаковими іграшками, все одно розвиватися вони будуть по-різному. Адже в дитячому розвитку грають ключову роль два чинники – як закладені природою здібності, так і виховання батьками.

Крім того, є різниця і в розвитку хлопчиків і дівчаток. Але це не означає, що іграшки, з якими вони граються, повинні вибиратися лише за статевою ознакою. Дитячі іграшки повинні бути максимально різноманітними, щоб забезпечити найбільш різнобічний розвиток дитини.

На вибір дитячих іграшок часто впливають суспільство і оточення сім'ї. Багато батьків мають упередження, що машинки – для хлопчиків, а ляльки – для дівчаток. Тим не менш, хлопчикам, наприклад, може бути так само цікаво грати з наборами посуду, як і дівчаткам, а дівчатка можуть захоплюватися машинками і потягами не менше за хлопчиків.

Вибираємо іграшки, які будуть дійсно розвивати дитину

Крім того, що нова іграшка повинна підходити дитині за віком та рівнем розвитку, вона повинна ставити перед малюком завдання, розвиваючи певні навички. Іграшка повинна бути не просто цікавою, а й трохи «складною», щоб розвивати дитину. Але вона не повинна бути занадто складною, щоб дитина не страждала від постійних невдач і не розчарувався в іграх. А надто прості іграшки здадуться дитині нудними і не принесуть ніякої користі для її розвитку. Загалом, процес гри повинен бути цікавим, захоплюючим і корисним.

При виборі дитячої іграшки ви обов'язково повинні звернути увагу на її безпеку для дитини, особливо, якщо мова йде про діток до 3х років, які так люблять тягнути в рот дрібні предмети.

Безпечна дитяча іграшка повинна бути:

• Без гострих країв і шорсткостей;

• Нетоксичною;

• Без дрібних деталей, які легко зняти і загубити;

• Не ламкою і не крихкою.

Крім всіх інших корисних навичок, намагайтеся під час гри прищеплювати дитині такі корисні людські якості, як уміння ділитися і чекати своєї черги.

Хочете, щоби ваша дитина гралася по-справжньому безпечними іграшками? В інтернет-магазині Ekotoys.com.ua ви зможете придбати красиві і екологічні дерев’яні іграшки на будь-який смак та гаманець. Від шнуровок і каталок до справжніх конструкторів і автотреків - тут ви знайдете все, що тільки може зацікавити вашого малюка!

Автор: Сальнікова Анна

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас

Схожі статті

|

Які іграшки потрібні дитині?

Не секрет, що для дитини іграшка так само важлива, як для дорослого книга і будь-яка можливість розвиватися, так як за допомогою іграшок і різноманітних ігор малюк пізнає себе і навколишній світ. Психологи впевнені, що від того, якими іграшками дитина оточена в дитинстві, багато в чому залежить її характер і ставлення до навколишнього світу в майбутньому.

Купляємо нову дитячу іграшку: які питання ви повинні собі задати?

Купівля іграшок здатна пробудити дитину в кожному з нас, а може і стати заняттям, що по-справжньому вимотує. Адже асортимент іграшок в сучасних магазинах дійсно величезний! Щоб полегшити собі завдання, звузити вибір, бути впевненим покупці і просто насолоджуватися процесом, задайте собі кілька питань...

Які іграшки не потрібні вашій дитині

Іграшки – важлива складова дитинства кожного малюка, їхню роль важко переоцінити, адже саме через них кожен малюк пізнає світ. Кожній мамі, безумовно, хочеться, щоб кожна куплена або подарована крихітці іграшка принесла не тільки купу емоцій, але й чомусь вчила дитину, допомагала розвивати різні якості.

Як вибрати найкращу ляльку для дівчинки

У кожної дівчинки повинна бути улюблена лялька. Якщо ви зараз шукаєте підходящий подарунок для маленької принцеси, тоді загляньте на BonToy – http://bontoy.com.ua/catalog/kukly-pupsy/, де на вас чекають найкращі ляльки і пупси. Ну а ми поки що спробуємо розібратися, яку ляльку краще вибрати для коханої донечки.