Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Вибираємо дитячий садок! (Частина 2)

Вибираємо дитячий садок! (Частина 2)

Звичайно ж, для того, щоб отримати повне уявлення про роботу дитячого садка, вам слід провести в ньому кілька годин, поговорити з батьками дітей, які його відвідують, з'ясувати їхні враження і думки.


З самого ранку поспостерігайте: як вітає дітей вихователь, як він поводиться з дітьми, які не хочуть розлучатися з батьками, як вихователь відноситься до батьків, чи пред'являє до дітей якісь вимоги, і як вони їх сприймають, чи всі діти зайняті справою, чи деякі з них безцільно бродять по класу, чи отримують малюки задоволення від спілкування один з одним і з вихователем, подивіться, чим займаються діти, ті що впоралися із завданням раніше за інших. Поговоріть з батьками і з'ясуйте, як часто бувають батьківські збори і чи можна подзвонити вихователю додому, щоб поговорити з ним в неофіційній обстановці. Зверніть увагу, чи прагне вихователь до спілкування з батьками дитини, чи цікавиться її сім'єю і способом життя за межами дитячого саду.

І дуже важливе питання - це покарання дітей! Ви повинні з'ясувати для себе, які заходи застосовують вихователі щодо дітей в якості покарання. І чи сумісні ці методи з вашими поглядами на процес виховання. А тепер оцінимо обстановку в групі, або ігровій кімнаті. Але не з позиції дорослої людини, а з точки зору дитини!

Подивіться, на якій висоті стоять іграшки і розташовані прикраси в кімнаті. Чи можуть діти гратися з цими іграшками? Чи гарно оформлена кімната? Важливо, щоб ігрова кімната була розділена на секції за інтересами: дитячі книги та енциклопедії для занять; кубики, головоломки і конструктори; іграшки - ляльки, звірі, машинки тощо. Вибір ігор та діяльності повинен бути настільки різноманітним, щоб задовольнити всіх дітей незалежно від ступеня їх непосидючості і рівня розвитку. Беручи участь в таких іграх, діти вчаться виражати себе, робити вибір і спілкуватися зі своїм оточенням. Зверніть увагу, чи може вихователь тримати в полі зору одночасно всіх дітей? Це дуже важливий фактор!



Обов'язково відвідайте спальну кімнату малюків. Ліжечка повинні стояти на відстані одне від одного, щоб малюкам було зручно пересуватися. Зверніть увагу на білизну, ковдри, подушки. Навіть зовнішній вигляд постільних речей може розповісти вам багато про що. Зверніть увагу на наявність килимових покриттів в групах. Дуже важливо, щоб килимові покриття не були стаціонарними і легко прибиралися, згорталися для глибокого очищення. Це актуально для малюків-алергіків!

Санітарно-гігієнічна кімната. Це місце має сяяти чистотою і порядком, бути зручним в усіх відношеннях для маленьких відвідувачів дитячого садка. Чисті умивальники з милом та індивідуальними рушниками радують очі будь-яких батьків. Природно, запах цього приміщення повинен бути бездоганним.

Інший важливий аспект при виборі дитячого садка - безпека: подивіться, чи є в групах протипожежні приналежності й сигнальні пристрої. Переконайтеся, що миючі засоби утримуються в приміщеннях, недоступних для дітей. На ігровому майданчику, під гімнастичними снарядами і близько них має бути безпечне покриття. Поряд з телефоном повинні бути номери виклику екстреної допомоги. Малюки надзвичайно активні і дійові. Тому навколишнє оточення повинно бути одночасно вільним та безпечним!

Важливу роль відіграє штат співробітників, кількість вихователів і нянечок, стаж їхньої роботи, кваліфікація. Наприклад, висока плинність кадрів, повинна насторожити! Це може вказувати на наявність внутрішніх проблем серед персоналу.

Дорогі батьки, пам'ятайте, що в дитячому саду ваш малюк повинен не тільки вчитися, а й знайти собі друзів, навчитися ділитися іграшками, не вередувати, і навчитися вести себе поза домом адекватно обставинам. Перебування в дитячому саду має сприяти розвитку у дитини таких якостей, як допитливість, впевненість у своїх здібностях і бажання вчитися. А перші враження малюка про цей будинок можуть помітно позначитися на всьму його подальшому навчанні.

За матеріалами uaua.info

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас