Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Сон вагітної

Сон вагітної
 


Як всім відомо, під час сну людський організм отримує найбільш повний відпочинок. Особливо важливий повноцінний нічний сон, який дає можливість відновлюватися працездатності всіх систем організму майбутньої мами, які і так стомлені. Вагітній жінці рекомендується 8-9-годинний нічний сон (приблизно з 11 години вечора до 7 години ранку). Недосипання призводить до швидкої стомлюваності, зниження працездатності, забудькуватості, виснажує нервову систему.


Але не завжди майбутній мамі вдається повноцінно виспатися. Зазвичай, чим більший термін вагітності, тим більше виникає проблем. Але не варто відразу ж впадати у відчай: на кожну з них знайдеться своє рішення. А про те, як боротися з дрібними неприємностями і перетворити вагітність на 9 щасливих місяців вашого життя, вам розкажуть корисні поради для вагітних на сайті http://ditvora.com.ua/taxonomy/term/17.

Розладом сну під час вагітності страждає приблизно 80% жінок. Порушення сну протягом усього періоду вагітності можуть проявлятися у вигляді неспокійного сну (з частими пробудженнями), а також у вигляді безсоння.

Часті пробудження можуть бути пов'язані з занадто ситною вечерею. Тому не варто переїдати на ніч. Жирна, гостра їжа тільки посилить навантаження на шлунок, а зайво випита рідина забезпечить безліч походів в туалет. Тим більше, необхідно виключити міцну каву з раціону, особливо вечорами. Замінити її краще заспокійливим чаєм на основі трав або теплим молоком. Замість ситної вечері краще з'їсти що-небудь легке.

Безсоння - також часте явище для жінок в цікавому положенні. Фахівці рекомендують проводити вечір в спокійній обстановці, не планувати на пізній час якихось активних заходів, ділових зустрічей і переговорів. Кращим варіантом буде провести вечір в сімейній обстановці, прийняти теплу ванну, прочитати улюблену книжку або погортати журнали. А ще хорошому сну сприяє піша прогулянка на свіжому повітрі, приємне спілкування з коханою людиною.



Починаючи з другого триместру вагітності, жінка відчуває, як росте животик. Саме з цього періоду вагітну можуть турбувати болі в спині, набряки в кінцівках. Для зняття болю в попереку, що так часто заважає заснути, потрібно робити легкий масаж спини – погладжуючи рухи уздовж хребетного стовпа знизу вгору. Якщо з'являються судоми в литкових м'язах, потрібно потягнути великий палець стопи на себе і зробити масаж ноги - також погладжуючими рухами, від периферії до центру. Поява судом може бути пов'язана з нестачею вітамінів в організмі, тому необхідно в достатній кількості одержувати вітаміни і мікроелементи, зокрема кальцій і магній. Більше рухайтеся, давайте фізичне навантаження у вигляді йоги, аква-аеробіки, дихальної гімнастики, піших прогулянок. Також рекомендується носити допологовий бандаж, який підтримує животик.

Щоб зручно спати і добре відіспатися, необхідно звикати спати на боці. Цим можна зайнятися ще до вагітності або на ранніх термінах. На думку фахівців, це – саме нейтральне положення. І вам, і малюкові так зручніше відпочивати. Якщо заважають заснути рухи дитини, спробуйте поміняти позу, так як активні ворушіння плоду можуть бути викликані недостатнім надходженням кисню внаслідок незручного положення жінки (на спині або на лівому боці). Постарайтеся визначити найбільш зручне положення тіла для сну. Найкраще спати на боці, на лівій стороні, так як ця поза прискорює циркуляцію крові, що зменшує ймовірність набряків, появи варикозу та інших проблем, пов'язаних зі сповільненою циркуляцією крові.

Багато жінок відзначають, що на боці найкраще спати, лежачи на м'якій перині. Деякі медики рекомендують, лежачи на боці, підкладати одну подушку під живіт, іншу - під голову, а третю - між колінами. Можна покласти під поперек валик: в такому положенні знімається навантаження з хребта. На спині спати не рекомендується з тієї причини, що у багатьох жінок крутиться голова, оскільки вагітна матка здавлює нижню порожню вену, через що зменшується приплив крові до серця і мозку, також зменшується надходження кисню до дитини.

Як спати - вирішувати вам, лише б вам з дитям було комфортно.

Автор: Зайцева Ірина

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас