Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Дитячі ручки і розвиток талантів дитини (частина 1)

Дитячі ручки і розвиток талантів дитини (частина 1)
 

Ще наші бабусі і дідусі говорили про те, що рука дитини - це не просто ніжна частина її тіла, якою малюк може обійняти матусю за шию, або принести в цих самих ручках свій перший подарунок або малюнок. Дитячі ручки ще й беруть безпосередню участь у розвитку талантів дитини.


Вся справа в тому, що на наших пальцях багато нервових закінчень, які так чи інакше пов'язані з мовленням, розумовим розвитком вашої дитини. Знаючи все це, люди придумували різні віршики для пальчиків, лічилки, пальчикові ігри. Адже розвивати ручки можна теж по-різному. Головне, щоб ваша дитина була зацікавлена, щоб їй це було цікаво. Але, як правило, діткам завжди подобаються пальчикові ігри, тим більше, що для дитини це щось новеньке, незвичне.

Здавна вважалося, що робота робить дітей більш тямущими, тому молодше покоління завжди допомагало старшому, білоручок не любили і не поважали, усіляко осміювали. І зараз вважається, що розвиток руки, кисті (дрібної моторики) говорить про хороший фізичний і психічний розвиток дитини. Багато фахівців говорять про те, що не варто витрачати зайвого часу на математику і читання до школи, не варто заучувати вірші. Набагато важливіше, на їхню думку, приділити увагу розвитку мовлення та дитячим ручкам в цілому.

Наскільки вміла дитяча ручка, настільки і розвинена центральна нервова система – в організмі все тісно пов'язане між собою. Якщо раніше цей взаємозв'язок вважали просто припущенням, аксіомою, то зараз – це інформація, підтверджена усілякими дослідженнями та аналізами.

Розвивати руку - це головне завдання батьків. Це надійний спосіб досліджувати світ, і все, що оточує дитину. Всі рухи ручками вашого малюка - це м'язова радість, захоплення. Ви ж помічали, як йому все хочеться помацати, доторкнутися, покрутити в своїх ручках? Це теж свого роду розвиток. Саме так, навпомацки, тактильно він пізнає все навколо, знає і розуміє, які є предмети, якої вони форми і консистенції. Переставляючи і пізнаючи багато предметів, дитина досліджує все, що знаходиться навколо неї.

Навчання не обов'язково має відбуватися з самого раннього віку, хоч це і бажано. Ніколи не пізно робити щось руками. Трудотерапією, відмінним способом розвитку дрібної моторики, можна займатися в будь-який час. Тут головне, щоб малюкові було цікаво, щоб він сам придумував щось, висував свої ідеї. Запропонуєте зайнятися ліпленням, в'язанням, гончарною справою, плетінням.

Діткам більш ніжного віку можна запропонувати ліплення з пластиліну, глини, роботу з тістом, заняття з піском і водою. Для них все це захоплююче і пізнавально. Також можна познайомити дитину з деякими крупами, наприклад, з гречкою, горохом, манкою, квасолею. Тільки тут важливо стежити за дитиною, щоб вона не наїлася сирої крупи або не розсипала її всю на підлогу.

Також дуже важливий масаж. Ви можете розминати ручки дитині, починаючи з великого пальчика і до мізинчика. Розтирати слід спершу подушечку, а потім плавно підніматися до основи пальчика. Мамочки з досвідом радять супроводжувати масаж веселими забавлянками, кумедними віршиками для діток. Також обов'язково потрібно масажувати долоню. Розминати долоньки можна не тільки руками, а й скляними кульками, примовляючи при цьому: «Не б'ються, не ламаються, а просто перекидаються». Що з кульками ще придумати? Це вже робота вашої фантазії.

Замість кульок можна використати волоські горіхи, або замінити їх зернами кави, або квасолею. Такі натуральні кульки (і не зовсім кульки) можна катати між долоньками, утримувати між пальцями рук або просто тримати в ручках. Ще один «тренажер» - це гранований олівець, який ваша дитина може катати між долонями, тим самим стимулюючи нервові закінчення, а відповідно, і розвиваючи центральну нервову систему.

Відмінним масажером є чотки. Вони чудово справляються зі своїм завданням: розвивають пальчики, вчать рахунку, заспокоюють нерви. У будь-якому випадку такі іграшки для ручок дуже корисні і необхідні для розвитку дитини.

Автор: Зайцева Ірина

Наступна частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас