Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чому немовлята плачуть?

Чому немовлята плачуть?
 

Коли малеча плаче, мама готова зробити все, аби заспокоїти крихітку. Одразу в голові народжується безліч версій: «Може щось болить?..», «Голодний?..», «Злякався?..». З часом мама навчиться розуміти плач, розрізняти його нотки. Але найважче саме з новонародженими, адже досвіду мало, нова роль мами тільки освоюється.

Отже, з яких причин дитина плаче?

Хочемо Вас заспокоїти: усі без виключення дітки плачуть. І не тому, що їм так важко живеться, а лише з тої причини, що плач – це єдиний спосіб комунікації, яким вони володіють. Через плач дитя повідомляє дорослим: «Щось негаразд. Потрібна допомога».

Виділяють наступні основні причини плачу немовлят: біль, дискомфорт, незадоволення фізіологічних потреб (голод, потреба спати і т.п.), самотність, розпач, надмірна або недостатня стимуляція.

Коли дитина відчуває біль – вона плаче голосно і різко, може червоніти, корчитись. Яскравий і найбільш поширений плач такого типу – при кольках у животику. Може немовля плакати і від болю під час прорізування зубів, але такий плач супроводжується зазвичай рясним виділенням слини, ясна напухають. Мама з легкістю зможе зрозуміти причини такого плачу та допомогти малюкові.

При відчутті дискомфорту (наприклад, у кімнаті душно, або пора змінити підгузник) – дитина плаче не так різко, швидше «ниє», мама розуміє, що малечі щось надокучає. Ліквідуйте причину і дитина швидко заспокоїться. Можливо Ви не одразу зрозумієте, в чому справа, але методом вилучення швидко дійдете до істинної причини =).

Із задоволенням фізіологічних потреб все також дуже просто: дитина захотіла їсти, або спати (інколи дітки неспокійні і перед процесом випорожнення) – задовольніть цю чи іншу потребу, і проблема зникне сама-собою. Матері, зазвичай, найшвидше вчаться розуміти саме плач при незадоволенні фізіологічних потреб, адже це найбільш природні процеси, з якими мама стикається кожного дня, доглядаючи немовлятко.

Коли малюку самотньо – він також плаче, це відбувається інстинктивно, адже спрацьовує програма на привернення захисту. Візьміть маля на руки, нехай воно відчує, що Ви поруч, і тоді швидко заспокоїться.

Плачуть дітки, коли їм сумно. Наприклад, немає чим погратися, нічого цікавого на горизонті, ніхто не розважає. Так само малеча виражає і втому від надмірної стимуляції, коли грає активно вже протягом тривалого часу.

Розпач також супроводжується плачем, який має свої особливі нотки, дитина засмучена, адже не може фізично досягнути бажаної мети (дотягнутися до іграшки, встати, перевернутися…).

Здавалося б, як все складно, скільки різних нюансів! Не хвилюйтеся! В процесі виховання дитини Ви легко навчитесь розуміти її, і швидко задовольняти усі потреби. На те Ви й мати. Допоможуть Вам материнські інстинкти та любов до своєї крихітки!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас