Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Поради батькам у воєнний час

Поради батькам у воєнний час
 

Незважаючи на те, що під час війни діти не можуть усвідомити всього жаху ситуації (це і на краще), вони все ж таки емоційно дуже чутливі. Їхня психіка – найбільш уразлива зараз. Тому ми, як батьки, повинні зробити все можливе, щоб заспокоїти дітлахів і створити навколо них максимально комфортне середовище, наскільки зараз це можливо: як фізичне, так і емоційне.

Діти дуже чутливі до змін у поведінці батьків та оточуючих їх дорослих, навіть якщо ті намагаються тримати себе в руках і вдавати, що все нормально. Як пояснити дитині, що зараз іде війна? Як розповісти про сирени, вибухи та постріли? І, що найголовніше – як заспокоїти дітлахів? – Ділимося з вами корисними порадами, які будуть доречними для всіх батьків у воєнний час.

Як заспокоїти дитину у воєнний час: поради батькам

• У вас, напевно, є розроблений план дій на найближчі можливі ситуації. Чи йдете ви до притулку, чи збираєтеся покинути країну, поділіться з дитиною планом дій та розкажіть про правила поведінки. При цьому обов'язково поясніть, чому ви змушені це робити (на даний момент вдома небезпечно), і що необхідно потрібно взяти з собою.

• Уважно ставтеся до дитячих страхів та переживань. Дайте дітям зрозуміти, що ви робите все необхідне для їхнього захисту. Тому зараз настільки важливо слухатися та взаємодіяти, як команда, не сперечатися та не сваритися.

• Не потрібно показувати дитині свою паніку і говорити з нею про найгірші можливі сценарії.

• Відволікайте дитину від думок про війну. Рухливі ігри, гумор, читання та заняття, що розвивають – підійде все, що допоможе хоч трохи наблизитися до нормального життя.

• Намагайтеся, наскільки це можливо, розробити хоч якусь повсякденну рутину. Роблячи щось звичне кожен день, і дітлахи, і ви почуватиметеся краще і спокійніше.

• Не сваріться і не конфліктуйте з рідними та близькими людьми, у такий складний час дуже важлива взаємодопомога та взаємопідтримка.

• Не зривайтеся на дитину, коли вас охоплює страх, паніка, стрес. Пам'ятайте, що психіка малюків дуже вразлива, і їм ще важче в ситуації, що склалася.

• У складні та стресові моменти спробуйте практикувати «квадратне дихання»: вдихаємо – затримуємо дихання – видихаємо – затримуємо дихання. Ця вправа допоможе і дитині, і вам, привести себе до тями і впоратися зі стресом.

• Обмежте «споживання» новин у своєму будинку, а також фільмів та передач про війну.

І найважливіше – не відсторонюйтеся! Зараз малюкам ваша любов та підтримка потрібна, як ніколи. Тому частіше обіймайте дитину, беріть її за руку, будьте поруч та підтримуйте.

Будьте відкриті зі своїми дітьми, розповідайте про все крок за кроком, підтримуйте їх, жартуйте та не сумуйте – ви зможете пройти через все це разом! Тримайтеся!

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас