Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Печія під час вагітності: як собі зарадити?

Печія під час вагітності: як собі зарадити?
 

Відчуття печіння десь під ребрами, важкість чи навіть біль за грудиною, кислий чи гіркий присмак в роті…все це неприємні симптоми печії. Вагітним жінкам часто доводиться стикатися з цією проблемою. Вона спричинена попаданням у стравохід кислого шлункового соку, в зв’язку з чим подразнюються його стінки.



Чому саме вагітні часто страждають від печії? Матка вагітної жінки постійно росте, і з часом починає тиснути на кишечник, шлунок і діафрагму – збільшується внутрішньочеревний тиск. За таких умов є більше шансів, що шлунковий сік потрапить до стравоходу. Ще одна причина – це зміна рівня гормонів в крові вагітної. У зв’язку з цими змінами може підвищуватись кислотність, а ще відбувається розм’якшення м’язового кільця у місці переходу стравоходу в шлунок. Це створює умови для появи неприємних симптомів печії через закидання шлункового соку із шлунку в стравохід.

Як собі зарадити?

Існує багато народних методів подолання печії. А чи можна її не допустити? Чи хоча б зменшити ймовірність появи неприємних симптомів? Існує декілька правил:

• Не переїдайте. Краще вживати їжу маленькими порціями, але частіше (до речі, не лише під час вагітності ;).

• Не займайте горизонтальне положення одразу після того, як Ви поїли, а також не нахиляйтеся різко вниз.

• З попередньої рекомендації випливає наступна: намагайтеся вечеряти не пізніше, ніж за дві години перед сном.

• Відмовтеся від смаженої, копченої, гострої, соленої, жирної їжі, різноманітних консервацій, майонезів і кетчупів, гострих приправ, кислих фруктів і соків. Ця порада є актуальною впродовж усієї вагітності (за виключенням фруктів), а не лише коли замучила печія.

• Вживайте їжу кімнатної температури (не надто гарячу).

• До страв, які знижують кислотність належать: молоко та молочні продукти, нежирне відварне м'ясо та риба, котлетки, приготовані на парі (в жодному я разі не смажені!).

• Можливо лікар призначить вам спеціальні препарати для зниження кислотності. Але не займайтеся самолікуванням, адже це дуже небезпечно, особливо в період вагітності!

Надіємось, наші поради допоможуть Вам!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас