Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

8 головних проблем зі сном під час вагітності (і рішення для них!) – Частина 2

8 головних проблем зі сном під час вагітності (і рішення для них!) – Частина 2
 

Печія

Коли це трапляється: У будь-який час.

Чому так відбувається: За цей неприємний симптом можете подякувати гормонам вагітності, які розслаблюють м'язи, через що шлункова кислота не утримується в шлунку. Страждати від печії ви можете в будь-який час доби, але як правило, посилюється вона вночі, коли ви лягаєте.

Що можна зробити: Стежити за правильним харчуванням і набором ваги, не вживати продукти, які стимулюють печію (кофеїн, алкоголь, спеції і прянощі, жирна їжа і цитрусові, іноді м'ята), пити перед та після їжі, розділити прийоми їжі на маленькі порції, їсти повільно і ретельно жувати їжу. Також лікар може прописати вам безпечні медикаменти від печії.

Закладений ніс

Коли це трапляється: У будь-який час.

Чому так відбувається: Підвищений рівень естрогену збільшує об'єм крові у всьому організмі, через що носові перегородки можуть набрякати, а ви будете страждати від закладеності носа.

Що можна зробити: Спати з піднятою головою і промивати ніс сольовим розчином (це безпечно під час вагітності). Якщо це не працює, проконсультуйтеся з лікарем, що ще можна зробити.

Хропіння і сонне апное

Коли це трапляється: У будь-який час.

Чому так відбувається: Звинувачувати можна закладений ніс (через підвищені гормони), а й набір зайвої ваги також сильно погіршує проблему. Але хропіння не тільки приносить дискомфорт вам і вашому партнерові, воно також може вказувати на сонне апное, коли дихальні шляхи закриваються і дихання на короткий час зупиняється. Апное експерти пов'язують з підвищеним кров'яним тиском і гестаційним діабетом, але при появі хропіння вам також варто поговорити зі своїм лікарем (чи не є він ознакою апное).

Що можна зробити: Спробуйте позбутися хропіння і апное за допомогою спеціальної кисневої маски для сну, протинабрякових засобів або промивання носа сольовим розчином. Але спочатку проконсультуйтеся з лікарем.

Безсоння

Коли це трапляється: Будь-коли

Чому так відбувається: Занепокоєння, гормони і будь-яка з вищезгаданих проблем зі сном можуть стати причиною безсоння під час вагітності. Ця проблема дуже поширена і справді неприємна, адже неможливість відпочити може привести навіть до післяпологової депресії.

Що можна зробити: Намагайтеся дотримуватися гігієни сну. Якщо це не допомагає, зверніться до лікаря.

Попередня частина статті

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас