Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Рекомендації щодо введення першого прикорму

Рекомендації щодо введення першого прикорму
 

Отже, час настав! Малечі вже пів року, можливо навіть є перший зуб, Ви спостерігаєте як дитина проявляє цікавість до їжі, яку споживають дорослі, вона вже самостійно сидить? Ну що ж, напевне Ваш малюк вже готовий спробувати свою першу страву. Як ми розповідали в попередніх статтях: 6 місяців – оптимальний вік для введення першого прикорму (більш детально читайте в статті «Коли варто вводити перший прикорм»). Грудне молоко (чи адаптована молочна суміш) вже не може покрити всіх зростаючих потреб маленького організму (особливо це стосується заліза й кальцію.

Отже, як правильно вводити перший прикорм?

Головне правило введення прикорму звучить так: будь-яку нову страву потрібно вводити до раціону малюка обережно і поступово. Починайте з маленької дози – 5-10 г (1-2 чайних ложечки). Найкращий час для споживання нової страви – обідня пора (приблизно 2-3 годування дитини). Так Ви зможете до кінця дня слідкувати за реакцією дитячого організму на нову страву: чи не з’явилось висипу на шкірі, чи не змінились випорожнення, чи немає здуття животика, яке самопочуття малюка (оцініть поведінку, сон) і т.п. Не варто пропонувати нову страву дитині перед сном, на останнє годування (ця теза випливає з міркувань, які висловлені в попередньому реченні). Якщо організм дитини сприйняв нову страву, Ви не спостерігали жодних реакцій, які могли б свідчити про погане засвоєння цієї їжі, - наступного дня можна збільшити дозу страви прикорму, додавши ще 5-10 г. Після кожного введення прикорму (коли дози ще мінімальні) догодуйте дитину звичною для неї їжею (грудним молоком чи сумішшю). Поступово збільшуйте об’єм страви, яку пропонуєте дитині в якості прикорму. Коли ви доведете її кількість до повного обсягу – замініть нею одне грудне годування (годування сумішшю).

Часто матусям рекомендують вести спеціальний щоденник харчування дитини, записуючи туди нові страви прикорму і дати, коли вони були введені, а також кількість (об’єм) запропонованої страви та відвести окрему графу для запису будь-яких реакцій організму (якщо вони, звісно, спостерігатимуться). Насправді – це дуже гарна практика, адже Ви не можете всю цю інформацію «тримати в голові». Перед Вашими очима завжди буде повна картина харчування малюка: що і коли вводили, в яких кількостях і т.д.

Ще одна рекомендація щодо введення прикорму: не вводьте новий продукт раніше, ніж через 5-7 днів після введення попереднього. Так дитячий організм встигне звикнути до нової страви, а Ви матимете час, аби оцінити його (організму) реакцію, і зробити відповідні висновки. Лише за умови поступового введення нових продуктів Ви завжди з легкістю зможете визначити, який з них, наприклад, викликав алергію. Адже якщо нові продукти вводитимуться безсистемно і одночасно – то стає практично неможливо зрозуміти, від чого дитячий організм отримав здуття, а що спровокувало висип на щічках.

Ніколи не заставляйте дитину їсти будь-що зі страв прикорму. Просто зробіть відповідну відмітку в щоденнику харчування і спробуйте через якийсь час знову запропонувати малечі цей продукт. Смаки в дітей часто змінюються, сьогодні – не хотілося, а завтра – з задоволенням! Якщо ж щось із продуктів дитина відмовляється їсти узагалі, то з часом, коли вже раціон малюка буде більш широким і Ви почнете комбінувати різні продукти – можна буде запропонувати дитині «відкинутий» нею раніше продукт у поєднанні з іншим, який вона залюбки їсть (я, наприклад, так роблю із печінкою, яку мій син відмовляється їсти; проте у поєднанні з кабачково-помідорним рагу печінка йому смакує навіть дуже непогано =)).

Ось іще декілька важливих рекомендацій:

1) не варто вводити нові страви прикорму:

- дитині, яка хворіє;

- за три дні до проведення профілактичного щеплення, чи протягом трьох днів після цього;

- якщо паралельно в житті маляти відбуваються інші суттєві зміни (наприклад, переїзд);

2) для годування маляти

- краще використовувати гнучку пластикову ложечку, щоб не поранити чутливі ясна дитини;

- перші страви обов’язково мають бути однорідні за консистенцією, свіжо приготовані; оптимальна температура їжі – 34-36° С.

Нехай у Вас все вдасться!!!

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас