Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Прикорм: орієнтовна послідовність введення продуктів (частина 1)

Прикорм: орієнтовна послідовність введення продуктів (частина 1)
 

Тема прикорму є однією з найбільш неоднозначних і суперечливих серед тих тем, які актуальні в перший рік життя маляти, адже усі педіатри, дієтологи і люблячі бабусі нашої країни не припиняють своєї полеміки про те: «Як правильно?», «Що і коли давати?», «В якій послідовності вводити продукти?»… і т.п.



Все це, мабуть, тому, що підходити до вирішення таких питань потрібно індивідуально, що смакує одному – може категорично не влаштовувати організм іншого, що в одних малят викликає посмішку – у інших спричиняє червоні плямки алергії на щоках. Саме з цієї причини заголовок цієї статті містить словосполучення «орієнтовна послідовність». В кожного організму свої особливості, а відповідно – потреби, тому підходьте до питання вибору перших «дорослих» продуктів для малюка дуже відповідально і осмислено, варто попередньо обов’язково порадитися з фахівцем. Проте існують певні загальні схеми введення продуктів.

З чого прийнято починати?

Овочеве пюре традиційно вважається кращим першим прикормом. Адже ця страва багата вітамінами, мінеральними речовинами, пектинами, клітковиною, харчовими волокнами, що необхідні маленькому організму, який росте і розвивається. Почніть з одного виду овочів, щоби мати змогу простежити за реакцією організму малечі на нову їжу. Для першого прикорму обирайте овочі, які мають ніжну структуру клітковини: кабачок, гарбуз, цвітна капуста, картопля. Зваріть порізані овочі в невеликій кількості води (опускайте їх у вже кип’ячу воду), або на парі. Коли овочі будуть готові,- ретельно перетріть їх через сито (або збийте блендером), можна додати кілька крапель рослинної олії і підсолити. Краще використовувати йодовану сіль, проте врахуйте, що солити потрібно вже приготовану страву, адже при термічній обробці сіль швидко втрачає йод.

Немовлята, як і всі ми, мають потребу в деякій кількості солі, але так само, як і нам, їм не потрібно її багато. Нирки малят не здатні впоратись з надлишком натрію. Крім того, діти не мають вродженої пристрасті до солоної їжі, але вона може розвинутися, якщо давати маляті надто солоні продукти регулярно. Малюку у віці від 6 місяців до року потрібно не більше 150-250 мг натрію а день. До речі, грудне молоко - їжа із дуже низьким вмістом натрію (5 мг на 235 г молока), а виробники дитячого харчування зазвичай виключають сіль із своїх рецептів).

Коли Ви збільшите дозу однокомпонентного пюре до повної порції і зрозумієте, що дитина добре адаптувалася до нової страви, немає жодних реакцій,- вводьте до його складу нові овочі: моркву, буряк, капусту (білокачанну), броколі та ін.

Наступний етап…

Каші зазвичай є другим прикормом (другою стравою), який витісняє ще одне грудне годування. Вводять їх (каші) приблизно через 3-4 тижні після овочевого пюре. Даний продукт багатий вуглеводами, рослинним білком, клітковиною, мікроелементами та вітамінами (особливо групи В). (Інколи, коли маля погано набирає у вазі, кашу призначають як перший прикорм).

Рекомендується починати з гречаної чи рисової, трохи пізніше вводять кукурудзяну, вівсяну, пшоняну. Знову ж таки, коли маля звикне до нового продукту, Ви можете комбінувати різні каші (робити таке-собі асорті), додавати до них овочі чи фрукти - але на все свій час.

Зараз (на початку) надавайте перевагу безмолочним кашам. Педіатри рекомендують використовувати спеціальні каші промислового виробництва. Вони не містять токсичних речовин (гербіцидів, пестицидів), швидкі в приготуванні і, як правило, збагачені вітамінами, кальцієм, залізом. Якщо ж Ви бажаєте готувати кашу для малюка самостійно – це також дуже просто і не займе багато часу. Дуже зручно готувати каші для малюка із борошна, яке Ви попередньо можете зробити із тої чи іншої крупи (змоловши її на кофемолці).

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас