Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Кілька слів про дитячі зубки

Кілька слів про дитячі зубки
 

Кожна матуся з нетерпінням і навіть деяким хвилюванням чекає на появу першого зубчика у своєї крихітки: зазирає до ротика, обмацує ясна, і в усьому шукає ознаки прорізування зубів. Якщо зубки довго не з'являються, мама починає хвилюватися, пов'язуючи це з відставанням у розвитку.



Насправді це абсолютно безпідставні хвилювання, адже раннє чи пізнє прорізування зубів не має жодного відношення до розвитку, не є свідченням якихось затримок чи порушень у ньому. Це, швидше, зумовлено спадковими чинниками. Дехто прощається з беззубою посмішкою вже в 5 місяців, а в інших перший зубчик не з'являється аж до 9 місяців. Найчастіше перший зубчик з’являється в піврічному віці.

Дітки народжуються з повним набором із 20 молочних зубів, але вони ніби втоплені в ясна і чекають своєї черги прорізатись.

Лікарі, які вивчають вплив грудного вигодовування на розвиток ротової порожнини дітей вважають, що для формування здорових зубів і правильного розвитку щелепи, важливо смоктати груди якомога довше (те, як рухається щелепа при смоктанні грудей, відрізняється від руху щелепи при смоктанні із пляшечки). Доведено, що рухи дитячого ротика при смоктанні грудей допомагають попередити формування неправильного прикусу.

Зубки з'явилися? - Це означає, що потрібно починати доглядати за ними!
Спадковий фактор є дуже важливим показником того, якими будуть зуби маляти, але не потрібно применшувати значення ретельного догляду за ними, навіть якщо зубки від природи міцні і здорові. До речі, ті проблеми, які дитина має з молочними зубами, передаються постійним.

Найбільше сприяють появі карієсу порушення в режимі харчування. Не спішіть з солодощами, а коли дитина навіть їсть шоколад і тістечка - контролюйте кількість ласощів, які споживає маля, привчіть дитину полоскати ротик після прийому їжі (особливо солодкої). Чи будуть зубки міцними і здоровими залежить, також, від того, як харчувалась мати, будучи вагітною, чи отримував плід в утробі необхідні мінерали та вітаміни.

Часто матусь цікавить питання: з якого віку потрібно чистити зуби? Тут немає однозначної відповіді: дехто рекомендує чистити їх вже з того моменту, коли вони, власне, з'являться (мама намотує марлю на палець, змочує і протирає маленькі зубки). Проте, більш поширеною є рекомендація привчати дитину чистити зубки самостійно з 1,5 – 2 років (м’якою дитячою щіткою, використовуючи дитячу зубну пасту, як і прийнято у дорослих – 2 рази на день; не хвилюйтеся, що малюк може проковтнути трохи пасти, дитячі пасти виготовлені з урахуванням такої перспективи ;).

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас