Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чистимо зубки немовляті: що важливо знати батькам?

Чистимо зубки немовляті: що важливо знати батькам?
 

Перші зубки вашого малюка будуть лише тимчасовим інструментом для жування і заміняться постійними приблизно в ранньому шкільному віці. Проте, це не означає, що молочні зубки менш важливі, і за ними можна доглядати не так ретельно. По-перше, правильний догляд за ротовою порожниною з найніжнішого віку привчить дитину до корисних гігієнічних звичок, а по-друге – мінімізує ризик проблем зі здоров'ям корінних зубів у майбутньому.

Коли потрібно починати чистити зубки дитині?

З появою самого першого молочного зуба ви повинні почати чистити зубки дитині. Робіть це за допомогою вологої ганчірочки, марлі або спеціальної пальчикової щітки: після їжі і перед сном акуратно протирайте зубик (зубки) і передню поверхню язика. Також малюкові можна купити спеціальну зубну щіточку для немовлят і чистити зубки з невеликою кількістю (розміром з зерно рису) фторовмісної пасти. Оновлюйте таку щітку, як тільки вона стає грубою по краях або не менше, ніж раз в 2-4 місяці.

Чи потрібно чистити ясна немовляті?

Педіатри рекомендують очищати ясна немовляти після кожного годування навіть до того, як з'явиться перший зубчик, щоб уникнути розвитку бактерій. Робити це потрібно не зубною щіткою, а саме ганчірочкою або марлею, або спеціальною силіконовою пальчиковою щіточкою.

Чи можна немовлятам користуватися фторовмісною пастою?

Сучасні педіатри рекомендують починати користуватися фторовмісною пастою від карієсу з появою самого першого зубика. Не потрібно чекати до 2х років, як рекомендувалося раніше. Для немовлят та малюків до 3х років використовуйте невелику кількість пасти, розміром з рисове зернятко. З 3-річного віку кількість пасти має збільшитися до об’єму горошини. І не переживайте, якщо малюк ковтне трохи пасти (майже всі дітки це роблять) – її кількість настільки мала, що не завдасть жодної шкоди. З двох рочків починайте вчити малюка спльовувати пасту після чищення зубів.

Вчимо малюка чистити зубки

Ваш малюк може попросити спробувати почистити собі зубки самостійно. Дозвольте йому, але в кінці дня і самі «пройдіться» по дитячим зубкам, щоб очистити їх ретельно. Щоб посилити інтерес дитини до гігієни ротової порожнини, вибирайте щіточки з улюбленими персонажами або з яскравим забарвленням. Також не забувайте подавати власний приклад, як мама і тато добре піклуються про своїх зуби.

Що робити, якщо вашому немовляті не подобається чистити зубки?

На жаль, не всі немовлята люблять чистити зубки. А під час прорізування зубів, коли ясна особливо чутливі, і можуть сильно боліти, малюк може сильно опиратися цим гігієнічним процедурам. Ось, що ви можете зробити в цих ситуаціях:

Чистіть зубки дуже легко: Ясна немовляти дуже чутливі (навіть коли зубки не ріжуться). Тому якщо ви бачите, що дитині не подобається процедура, візьміть м'яку ганчірочку і чистіть ніжніше.

Співайте: Деякі немовлята легко відволікаються і забувають про «свої страждання». Тому спробуйте співати пісеньку, поки чистите зубки малюкові, а можете ще й покривлятися.

Покажіть, як це робиться: Бачачи, як мама або тато чистять зубки і насолоджуються процесом, малюк може і сам захотіти так само.

Дайте дитині пограти: Цілком може таке бути, що малюкові буде цікаво пограти з щіточкою або ганчірочкою для чищення зубів – задовольніть його інтерес і дайте потримати гігієнічний аксесуар в ручках. Можливо, це навіть закінчиться тим, що дитина сама потягне щіточку або ганчірочку до ротика.

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас