Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Що потрібно знати, якщо Ваша дитина знаходиться на штучному вигодовуванні? (Частина 1)

Що потрібно знати, якщо Ваша дитина знаходиться на штучному вигодовуванні? (Частина 1)
 

Якщо з якоїсь причини Ви не можете годувати своє маля груддю, доводиться йти по налагодженій схемі штучного вигодовування. Які питання тут можуть виникнути?



Вибір суміші. Оскільки вибір дитячих сумішей на сьогоднішній день великий, така різноманітність, з однієї сторони, є дуже позитивним моментом, адже маємо з чого вибрати, з іншого боку, - великий вибір може поставити нас в тупик. Обираючи суміш для свого маляти, дуже постарайтеся не йти на поводу в реклами, а зверніть увагу, в першу чергу, на її склад. Уважно вивчіть етикетку перед покупкою суміші, шукайте там наступну інформацію:

Кількість білка – не повинна перевищувати 15-17 г/л;

Співвідношення сироваточних білків і казеїну – 60/40 (для немовлят молодше 4 міс.); 50/50 (4-6 міс.);

Присутність амінокислот – таурин – 40-50 г/л, цистин – 1,7 г на 100 г білка;

Кількість жиру – 35-37 г/л;

Присутність лінолевої кислоти – 5-6 г/л;

Наявність карнітину – 10-15 мг/л;

Загальна кількість вуглеводів – 70-72 г/л;

Наявність наступних компонентів: кальцій (Са), фосфор (P), натрій (Na), магній (Mg), мідь (Cu), цинк (Zn), марганець (Mn), залізо (Fe), йод (І), селен (Se); вітамінів: A, E, D, K, B1, B2, B3, B6, B12, PP, C, а також інозиту, холіну, біотину;

Наявність лактози чи декстринмальтози (патоки), а не сахарози і крохмалю (особливо для дітей до 3 міс.).

Все більшої популярності набувають гіпоалергенні суміші – суміші на основі сої, які не містять лактози. Деякі матусі, бажаючи застерегти появу алергії у своїх малят, обирають для них саме такі суміші, керуючись тільки власними міркуваннями. Проте, Ви маєте знати, що гіпоалергенні суміші можуть використовуватись лише протягом обмеженого терміну, під лікарським контролем, і тільки в тих випадках, коли це дійсно необхідно (наприклад, коли у дитини алергія на коров’яче молоко, лактозна недостатність і ін.). Не варто годувати дитину соєвими сумішами протягом тривалого часу і в профілактичних цілях, адже Ви ризикуєте позбавити малюка необхідних для його росту і розвитку речовин.

Продовження теми читайте у наступній статті.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас