Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Декілька слів про плоскостопість у дітей (частина 1)

Декілька слів про плоскостопість у дітей (частина 1)
 

Можливо під час чергового прийому у педіатра, оглядаючи стопи Вашого малюка, лікар порадить включити до щоденного масажу профілактичне розтирання стопи "вісімкою" (рух пальців дорослого окреслює знак безкінечності на стопі дитини), для профілактики порушень правильного формування стопи. Буває, що не завжди маємо можливість поговорити з лікарем детально про усе, що нас цікавить, турбує. Отже, що узагалі повинна знати кожна мама про плоскостопість і її профілактику у дітей?



Існують наступні види плоскостопості: вроджена (зустрічається у близько 8% випадків), травматична плоскостопість (виникає внаслідок неправильно зрощених переломів), паралітична, рахітична і статична плоскостопість.

Статична плоскостопість (найпоширеніша) практично завжди поєднується із порушенням осанки. З'являється при ослабленні зв’язного апарату, м’язів.

Важливо саме в дитячому віці (5-6 років) діагностувати дану проблему та почати лікування. Адже в цей період кістки тільки починають формуватися, і переважає хрящова основа стопи. Тому деформація добре піддається лікуванню.

Визначити, чи є у Вашої дитини статична недостатність можна самостійно: коли малеча стоїть на рівній поверхні - зверніть увагу, куди повернені колінні чашечки. При статичній недостатності вони будуть повернуті всередину. В подальшому, коли дитина зростатиме, виникатимуть певні скарги: втома ніг при ходінні на невеликі відстані, біль у м'язах, неспроможність швидко бігати. Якщо і ці симптоми залишатимуться без уваги, приблизно з 10 років може з'явитися больовий синдром.

Уся ця інформація допомагає усвідомити всю серйозність даних порушень. Варто, також, наголосити: якщо подібні проблеми із стопами є поширеними у Вашій родині, то ймовірність їх виникнення і у дитини є досить високою. Саме тому огляд в ортопеда є обов’язковим для вас раз на рік.

У наступній статті ми розповімо про профілактику плоскостопості.

Автор: Марта Павлюк

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас