Календар вагітності та розвитку дитини

Новонароджений по місяцях

Чи має дитина спати окремо?

Чи має дитина спати окремо?
 

Це питання турбує багатьох батьків, дискутують з даного приводу і психологи: отже, поговоримо про плюси і мінуси «загального» ліжка.



Звісно, дуже зручно спати в одному ліжку з крихіткою, адже не потрібно підніматися на кожен шорох чи плач (особливо, якщо Ви годуєте грудьми), маля поруч і можна одразу залагодити усі його потреби. Дитя біля мами точно не замерзне, йому комфортно і затишно, воно відчуває таке знайоме серцебиття і дихання матусі. Та й узагалі, це так природньо, коли мама і маля сплять разом (зокрема, у всіх ссавців природньою нормою є спільний сон з дитинчам). Материнські інстинкти ще більше розквітають, жінка інтуїтивно починає швидше розуміти усі потреби малюка, його сигнали, адже контакт такий близький. Проте, є кілька «але», на яких наголошують психологи.

…Але…

«Загальне», «спільне» ліжко приховує деякі небезпеки, причому для усіх членів сім’ї. Багато психологів наполягають, що у дитини з перших днів життя має бути власне ліжечко (люлька, колясочка чи, бодай, коробка) – власний простір. У малечі поступово формуються особисті границі тіла, а спільний сон з мамою і (чи) татом сповільнює цей процес, дитина не відчуває, де закінчується її простір і починається простір іншого.

Якщо границі тіла не чіткі, то такій дитині в майбутньому, швидше за все, буде важче стати самостійною, стати для когось опорою, цю опору вона завжди шукатиме десь збоку. Якщо дитя неспокійно спить, - не полінуйтесь зайвий раз піднятися вночі (а не одразу класти малечу поряд із собою), заспокоїти, а потім знову перекласти в ліжечко.

Буває і ще більш невдалий розвиток такого сценарію: тата часто в подібних випадках відправляють в іншу кімнату, начебто «для його ж блага», адже йому завтра на роботу, треба бути виспаним і свіжим. Чи не задумуються жінки, які чинять подібно, про те, що власноруч роблять чоловіка лише учасником подій, віддаляючи його від себе, та й, зрештою, від дитини. Адже він (чоловік) не прокидається вночі разом із мамою, щоби погодувати чи заспокоїти маля, не бере жодної участі в подібних «заходах», які мусять пережити усі батьки, а в результаті поступово віддаляється від маляти і дружини. Адже такі побутові моменти, як зміна підгузника, годування дитини (допомогти зручно влаштуватися дружині, яка годуватиме крихітку, чи приготувати суміш) і т. п., які сім’я проходить разом, дуже зближують її.

Пам’ятайте, також, що в момент збільшення сім’ї, в мужчини також стрес, відбувається переоцінка цінностей. Чоловік, врешті решт, має право на ваші дотики, вашу ласку, увагу, ще й тому він не повинен спати окремо від дружини. Чоловік може звикнути до окремого існування і поступово перетворитися на друга сім’ї.

Автор: Марта Павлюк
 

Файли для завантаження

Цікавий матеріал для вас